Egészségre ártalmas babakrémek

Pár napja osztrák Greenpeace-aktivisták lepakolták a Billa-Bipa üzletlánc linzi áruházának polcairól az összes Penaten babakrémet, mivel abban egészségre ártalmas MDGN (metildibromo-glutaronitril) vegyület található. Ezzel egyidejűleg az aktivisták másik csoportja a bolt előtt egy „Ki a veszélyes kemikáliákkal a polcokról!” feliratú transzparenssel tiltakozott.

A REWE cégcsoport, melyhez a Billa is tartozik, az akció után konkrét ígéretet tett arra, hogy megszünteti a Penaten babakrém értékesítését.Szintén a Greenpeace nyomására, az osztrák Zielpunkt üzletlánc (a magyar Plus üzletláncot is birtokló Tengelmann cégcsoport osztrák tagja) két héttel ezelőtt ultimátumot adott a beszállítóinak, hogy 30 napon belül változtassák meg az MDGN-t és triclosant tartalmazó termékek összetevőit, vagy cseréljék le a termékeket. Az ultimátum lejártakor a Zielpunkt azonnali hatállyal megszünteti mindazon termékek értékesítését, melyek továbbra is MDGN-t, illetve triclosant tartalmaznak.

Nemes Noémi, a Greenpeace kampányszervezője reméli, hogy a Plus cégcsoport minden ország lakosait azonos értékrendnek veti alá, és így nem csupán egy országban, hanem mindenhol kivonja a veszélyesnek ítélt terméket a forgalomból.

A triclosan szintetikus alapú fertőtlenítő- és tartósítószer, amelyet baktérium és gombaölő hatása miatt használnak a kozmetikai iparban, főként fogkrémek, szappanok, lábápolók előállításakor. Ez az anyag azonban allergiát okozhat, valamint az egészségre is káros, mivel anilint állít elő, amely a bőrön és a nyálkahártyán át felszívódva bejut a szervezetbe, és ott szétterjed. Nemcsak a bőr természetes savköpenyét, de a májat is károsítja.

A triclosant az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolja. Biológiailag nehezen bomlik le és rendkívül káros az élővizekre és az azokban található élőlényekre.

Az MDGN Európában az egyik leggyakrabban használt tartósítószer a kozmetika-iparban, főleg babaápoló krémekben, arc- és kézkrémekben, arclemosókban, napkrémekben és tusfürdőkben találkozhatunk vele. Egyes embereknél allergiás tüneteket válthat ki, és súlyos bőrgyulladást okozhat. Az EU kozmetikai adalékanyagok vizsgálatáért felelős Tudományos Bizottsága a jelenleg megengedett 0,1-es határértéket a felhasználókra nézve veszélyesnek ítélte. A kutatási eredmények hatására az Európai Unió 2003. szeptember végén olyan direktívát fogadott el, amely 2005-től megtiltja az MDGN használatát a bőrbe felszívódó kozmetikai szerek (pl. krémek) előállítása során.

Forrás: Greenpeace

2003. november 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó