#baba#anya

Egy kétségbeesett anya üzenete. “A gyerekemet a tablettel nyugtattam le. Mekkora hibát követtem el!”

Ez az anya meghúzta a vészféket, arra kér minden szülőt, hogy legyen nagyon óvatos, addig állítsa le a folyamatot, amíg még lehet. “ Bekebelez minket a technika, és a gyerekeinknek is átadjuk ezt a nagyon rossz szokást. Ébresztő!”


“Van egy 1 éves fiam. A probléma 5-6 hónapos korában kezdődött, amikor szinte semmit nem tudtam csinálni tőle annyira sírós volt. Rájöttem, hogy, ha zenét teszek be neki a tableten, akkor elhallgat.

Először csak 5 perc, majd 10 perc, míg végül fél óra is lett belőle, hiszen ez idő alatt én nagyon jól tudtam végezni a dolgaim. Egy idő után a dolog odáig fajult, hogy már órákig is képes volt csendben nézni a tabletet, vagy akár a Tv-t. Én pedig élveztem, hogy csendben van”.

Mi történt? A gyerekem nem hajlandó kommunikálni, nem válaszol, ha kérdezem, nem érti, hogy mi az, ha valamire megkérem, nem néz a szemembe, nem kéri a segítségem…stb.

De, ha a kedvenc reklámja megy a tévében, akkor azt csillogó szemmel bámulja, és bármit képes abbahagyni, és tűzön-vízen át siet, hogy eljusson a tévéhez.

Nem hajlandó játszani, és, ha valamiért elszomorodik, akkor csak a laptoppal tudjuk megvigasztalni. Azt vettem észre, hogy a gyerekem egy csomó mindent nem tud, amit a kortársai, nem úgy fejlődik, ahogy kellene az ő korában.

Nagyon megijedtem. Olyan jeleket produkált, mintha autista lenne. Igen, ő egy virtuális autista volt. Abban a pillanatban minden elektromos készüléket kikapcsoltam, tévét, tablettet, telefont, laptopot stb.


Öt nap leteltével a gyerekem teljesen megváltozott, vidám lett, mosolygott, játszott kommunikált, válaszolt, ha kérdeztem. Még nagyon sokat kell fejlődnünk, de az, hogy láttam, a gyerekem végre él, érdekli a való világ, reagál, és kommunikál, nagyon boldoggá tett.

Azért osztottam meg ezt a történetet, hogy minden anya láthassa, hogy mennyire káros hatása van a virtuális világnak a gyerek fejlődésére.

Ahelyett, hogy bekapcsolnánk a tabletet neki, vegyük ölbe, öleljük meg, és mondjunk egy mesét.

A cikk forrása: tudasfaja.com
Nyitókép: Gettyimages.com

2021. szeptember 29.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?