Egy új tanulmány alapján megtalálhatták a bölcsőhalál okát

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint azonosíthatták a rettegett bölcsőhalál (SIDS - Sudden Infant Death Syndrome) okát - olvashatjuk a IFLScience oldalán.


Az orvoscsoport véleménye alapján (Dr. Carmel Harrington és WestmeadliGyermekkőrház munkatársai) hamarosan el fog érkezni az a nap, amikor kevesebb baba halhat meg teljesen váratlanul. A bölcsőhalál, azaz a SIDS az egyévesnél fiatalabb, látszatra teljesen egészséges gyerekek hirtelen halálát jelenti. 

Az orvoscsapat arra jutott, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim szintje jelentősen alacsonyabb azoknál a gyermekeknél, akik SIDS-ben haltak meg.

A BChE az agy izgalmi folyamatában játszik szerepet, ezért az enzim hiánya csökkentheti a csecsemő ébredési vagy reagálási képességét, ami növeli a bölcsőhalál kockázatát.

Harrington 29 éve vesztette el gyermekét az SIDS miatt, karrierjét azóta a betegség kutatásának szenteli. A kutató úgy véli, az, hogy egy látszólag egészséges baba elalszik, majd nem ébred fel, minden szülő rémálma.

Harrington szerint a csecsemők egy erős mechanizmusnak köszönhetően tudják érzékeltetni, ha elégedetlenek. Amikor egy gyermek életveszélyes helyzetben van, például a hasán fekve nem kap rendesen levegőt, éberré válik, és felsír. A friss eredmények azt mutatják, hogy nem minden babának elég jelentős az izgalmi reakciója.

A szakértők 722 olyan vérmintát elemeztek, amelyeket egy nagyobb program keretében, szüléseknél gyűjtöttek be. A kutatók bölcsőhalálban elhunyt babák és az egyéb okból meghalt csecsemők, illetve a tíz életben maradt gyermek esetében vetették össze a BChE szintjét. Az adatok tükrében Harringtonék úgy vélik, hogy a babáknál érdemes monitorozni az enzimet, hogy fel lehessen ismerni az SIDS esetleges kockázatát. A csapat következő célja annak felmérése, hogy van-e módszer a BChE-szint növelésére.

 

2022. május 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?