Együtt a habokban

Nincs is annál finomabb, ellazítóbb élmény, mint egy fárasztó nap végén elmerülni egy kád forró vízben, amiben nyakig ér a hab és csak ázni, nem gondolni semmire. Szinte érzi az ember, ahogy ilyenkor az izmaiban addig meglapult feszültség feloldódik a vízben. A kisbabák napjai is meglehetősen zsúfoltak, rengeteg új inger éri őket nap mint nap, így hát érdemes a picivel együtt csobbanni egyet a kádban.

Erősen együttfürdés párti vagyok. Tudom, hogy sokan berzenkednek ettől, pedig az egyik legnagyobb élmény, amit szülő és gyerek közösen élhet át. És még ennél is több előnye van.
Akik az együttfürdés ellen vannak, azok általában a fertőzésveszéllyel érvelnek. Nos, ettől nem kell félni. Bár az első hónapban valóban jobb megoldás a kiskádat – vagy mosdókagylót, esetleg a fürdető dézsát használni -, két-háromhónapos korra a baba immunrendszere már hozzászokik az otthoni flórához és faunához, és ügyesen meg is védi magát. A babaúszáson több veszélynek van kitéve a pici, mint otthon.

együtt fürdés a gyerekkel

Az együttfürdés a későbbiekben nemcsak tisztálkodási lehetőséget biztosít, de tartalmas együttlétet is. Olyan időszakot nap mint nap, amikor a szülő tényleg semmi másra nem figyel, csak a babára. Ennél nagyobb ajándékot pedig nem is lehet adni a gyereknek.

Ráadásul ilyenkor a baba nagy adagot kap a számára elengedhetetlenül fontos bőrkontaktusból! A szülő bőrével való érintkezés ingerli az idegrendszerét, gyorsabb érést eredményez, miközben folyamatosan érezheti a számára oly megnyugtató anya-apa illatot, és hallhatja a jutalmazó jelleggel bíró szívverésüket is. Utóbbiak miatt egyébként az együttfürdés különösen nyugtató hatással bír a babák számára, még akkor is, ha egyébként utál fürdeni és fél a vízben. Jó alternatíva ez arra, hogy a kicsi mielőbb hozzászokjon a vízhez és elpárologjon a félelme.

Az együttfürdés segíthet abban is, hogy az egyébként rosszul alvó baba éjszakánként kissé kíméletesebben vegye igénybe szülei szolgáltatásait. Sőt, abban is, ha probléma akad a szoptatással: szopási sztrájk esetén a mamával való szoros bőrkontaktus, az anya illata-szívverése és a meleg víz feszültségoldó hatása mind segítenek abban, hogy a baba egyszer csak kedvet érezzen ahhoz, hogy megpróbálkozzon a mellből evéssel. De egy nyűgös, frontos, fogzásos napon is hozhat némi enyhülést – ilyenkor én bizony nem átallottam akár napközben is a kádba vetni magunkat.

A meleg víz fájdalomcsillapító hatása is közismert. Hasfájós picinél egy-egy durva görcsnél érdemes gyorsan megereszteni a vizet a kádba, és behuppanni vele a habok közé. A kellemes melegben a pici belei, hasizmai is ellazulnak, és talán gyorsabban túljut a kólikás rohamon.

És akkor arról még nem is beszéltem, hogy az együttfürdés időkímélő megoldás, hiszen egyszerre két családtag tisztálkodásáról gondoskodunk, és ez egyáltalán nem mindegy egy kisgyerekes családban. Jut eszembe, ezzel máris környezetkímélő megoldás is, hiszen ugyanazt a mennyiségű vizet engedjük csak a kádba, amit a szülő egyedül használna el – már ha nem zuhanyzós típus.

Kíváncsi lennék: Ti szoktatok együtt fürödni a gyerekkel?

Szilágyi Diána , 2012. április 25.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2012 04 25. 17:14
Ó, mi sokszor fürdünk együtt, én sztem valami vízi állat voltam előző életemben :) Jaj, már úgy mennék valami jó kis fürdős helyre kikapcsolódni, csak babócát nem merem vinni.. Bár babaúszáson voltunk együtt, ott nem szedtünk össze semmi külön nyavalyát. Nem tudom, milyen idősen merjünk közösségi fürdőbe menni, most is néztem egy jó kis pihentető programot a hosszú hétvégére: http://minu.me/-azurvilag
Biztos, hogy élveznénk mindannyian, csak merjem-e..
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?