Eldöntheti egy csecsemő maga, hogy mit egyen?

A „babák által vezetett elválasztás”, és szilárd ételhez való hozzászokás számos internetes fórum témája. De valóban működik ez? Igen, - mondja Gill Rapley, angol szoptató nővér és szülésznő, - és ennek számos előnye van. A „babák által vezetett elválasztás”, és szilárd ételhez való hozzászokás számos internetes fórum témája. De valóban működik ez? Igen, - mondja Gill Rapley, angol szoptató nővér és szülésznő, - és ennek számos előnye van. 

Lássuk, hogyan kell ezt helyesen csinálni a gyakorlatban…

Hagyni a csecsemőt, hogy maga egyen szilárd ételt. – Ez egészen konkrétan így működik.

Mikor a legalkalmasabb az idő ennek elkezdésére?

• Amikor a baba körülbelül féléves és érdeklődést mutat a szilárd ételek iránt.

• Az elején szilárd étel fogyasztására általában csak akkor kerül sor, amikor a gyermek megtelt, mert ekkor ez kísérletezés még. Ha éhes, akkor tejet kap. Tehát eleinte csak kiegészítő étel szerepét tölti be, és ezért még nem mutat a baba olyan erős igényt rá, mert még nem érzi azt, hogy valamit elvonnak tőle. Az idő múlásával a tejfogyasztás csökkeni fog és ez az arány változni fog.

Mire kell figyelni?

• A csecsemőnek minden ételt csak kínálni szabad, semmit nem teszünk a szájába.

• A tányérok eleinte nem szükségesek, mert a baba vagy közvetlenül az asztalról eszik (kap egy viaszosvászon terítőt), vagy az etetőszékén lévő tálcáról.

• A babát ültessük le a családdal együtt enni. Fontos, hogy lássa, hogy mindenki leül, és eszik az asztalnál, így megtanulja az evés tevékenységét és rítusát. Érdemes olyan ételeket főzni, amiből ő is ehet, egészséges alapanyagokból, kevés fűszerrel, alacsony sótartalommal.

• Fontos, hogy a kicsi egyenesen üljön (akár etetőszékben, akár az ölében). Ha köhög vagy fuldoklik, akkor nem kell rögtön aggódnia, a természetes védő mechanizmusai biztosítják, hogy az étel ne kerüljön a légcsövébe. Azonban, ha nem múlik a köhögés, akkor ki kell piszkálni a beszorult darabkát úgy, hogy óvatosan fejjel lefelé emeli a gyermeket, és enyhén, nagyon kedvesen megrázogatja. Szilárd ételt baba felügyelet nélkül sosem ehet.

Mit adhatunk enni a babának?

• Az összes ételt eheti a baba, ha megkívánja, amit a család fogyaszt, az allergéneket leszámítva. Meg kell várni, hogy nyúljon utána és kérje. Az ételeket praktikus kis darabokra szedni, amit meg tud fogni vagy szemekre, mint például kukorica, borsó, répakocka. A gyermekek körülbelül 9 hónapos korukra már jól tudják használni és uralni az ujjaikat.

• Minél változatosabb ételeket tegyünk a baba elé. A gyermek maga dönt arról, hogy akar-e és mennyit enni. Itt fontos a türelem: A kicsik gyakran először érzik meg az összes étel illatát, mielőtt egy elkezdené érdekelni őket.

A csecsemők „enni hagyásának” gondolata nem új. Ugyanakkor a hozzátáplálás kitartó képviselői vitatják, hogy megfelelő alapanyagok jutnak-e a baba szervezetébe, illetve, hogy nem alakulnak-e ki fura étkezési szokások, amennyiben azt ráhagyjuk a csecsemőre. A brit szülésznő és szoptató tanácsadó, Gill Rapley a "baba által vezetett elválasztás" módszer lelkes képviselőjeként alternatívát akar mutatni a szülőknek, amely által a gyerekek kiegyensúlyozottabbak és magabiztosabbak lesznek.

Eldöntheti egy csecsemő maga, hogy mit egyen?

„Azt szeretném, ha minden csecsemő a felfedezés vágyával és örömével kezdhetné meg a szilárd ételek fogyasztását. Kb. hat hónapos kortól kezdve képesek maguknak meg fogni az ételt a kezükkel és a szájukkal. Miért kellene akkor helyettük csinálni? Ha egy gyermeknek a szájába kanalat nyomunk, oly sok érzékszervi tapasztalatot veszünk el tőle: kiválasztani, megérinteni és megkóstolni az ételt, érezni, hogy a banán lágyabb húsú, mint az alma, hogy a friss kukorica egész más textúrájú, mint a liszttel főzött burgonya.

A Nottinghami Egyetem kutatói 155 anyával és apával készítettek interjút a gyerekek hozzátáplálásáról és jelenlegi étkezési szokásaikról. Kutatásaik azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akiknek a kezdetektől megengedett, hogy egészségesen, a saját tempójukban étkezzenek, magabiztosak és kiegyensúlyozottak, sőt óvodai gyermekekként sokkal nyitottabbak az ételek széles skálája előtt, mint társaik.

 

SZHK , 2019. október 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó