Elzáródott a könnycsatorna

Egy reggel arra ébredtem, hogy az én gyönyörű kék szemű babám képtelen kinyitni a szemét. Összeragasztotta a csipa. Már előtte is csipás volt időnként, de nem volt vészes, és láthatóan a szeme sem volt gyulladt. Persze, hogy pánikba estem, rögvest kaptam a gyereket a hónom alá – vagyis be a babakocsiba – és irány a gyerekorvos. Ő pedig átirányított a szemészetre, mondván, ez szakorvosi vizsgálatot igényel. Ettől persze, még inkább pánikba estem, de sebaj, akkor irány a szemészet. Végigvártuk a sort, bekerültünk, doktornő megvizsgálta, majd kimondta a diagnózist: elzáródott a gyerek könnycsatornája.

Azóta már tudom, hogy ez bizony elég gyakori probléma a kisbabáknál, főleg az igazán kicsiknél, akiknek még nehéz az átállás a kinti életre. Az újszülötteknek még kevés könnye termelődik, így sokszor jó ideig észrevétlen marad a probléma, vagy teljesen magától meg is oldódik. Ám a nagyobb gyerekeknél már szembetűnőbb ez a betegségnek nem nevezhető állapot.

A könnycsatorna elzáródására (dacryostenosis-ra) akkor kell gyanakodni, ha a baba szeme csipásodik, váladékozik, de nemcsak alvás vagy sírás után, hanem állandó jelleggel. További tünete lehet, ha a szemzug bepirosodik és megduzzad.

A problémát a könnycsatorna alsó harmadában elhelyezkedő aprócska billentyű „beragadása” okozza. Normális esetben ez a billentyű a mögötte felgyűlt könny súlyától, magától felnyílik a születést követő napokban, hetekben. Ám ha mégsem, akkor bizonyos idő elteltével megjelenik a csipa.

Ha pedig már fennáll a könnycsatorna elzáródása, akkor közbe kell avatkozni. Kíméletesebb, ha az orvos által megmutatott és előre megbeszélt módon a szülő napi 2-3 alkalommal megmasszírozza a baba könnycsatornáját. Ez azért fontos, mert a könny jó táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásához, ami viszont már komolyabb gyulladást is okozhat.

Előfordulhat, hogy szoba kerül a könnycsatorna átmosása vagy tágítása is. Ezeket a beavatkozásokat általában nem végzik el 3-4 hónaposnál fiatalabb babáknál. A könnycsatorna átmosása esetén helyi érzéstelenítő csepp alkalmazása után egy vékony szondával élettani sóoldatot fecskendeznek a könnycsatornába, így átmosva, fellazítva az ott felgyűlt váladékot és felnyitva a vétkes kis billentyűt.

Az átmosás után gyakori, hogy a kicsi szeme bedagad, bepirosodik, de ez normális folyamat, és vizes lemosással, gyorsan felszívódó krémmel való óvatos kenegetéssel pár napon belül rendeződik. Általában elég a végleges eredményhez, ha 2-3 hónapos korban egyszer átmossák a könnycsatornát, ám ritkán előfordul, hogy a kellemetlen tünetek ismét jelentkeznek.

Főleg akkor, ha az első átmosást nem ejtették meg idejekorán, és a könnycsatornában sűrű váladék és baktériumok szaporodtak fel. Ilyenkor előfordulhat, hogy 3-4 átmosásra is szükség van, mire a helyzet megoldódik. Ezért nagyon fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljunk az észlelt tünetekkel.

Szintén ritkán, de előfordul, hogy a könnycsatorna nyílása később is szűk marad. Ilyen esetekben következik a nyílás tágítása, melyet szintén helyi érzéstelenítés után, egy aprócska szondával végeznek el. A szakemberek szerint az eljárás gyakorlatilag fájdalmatlan, ám a babák nem szeretik, ha a szemükhöz nyúlnak, így egész biztos, hogy az átmosás–tágítás alatt biztos kézzel le kell fogni a kicsi fejét.

Ha a könnyben felszaporodtak a baktériumok, akkor előfordulhat, hogy pár napig antibiotikumos szemcseppel is kezelni kell a baba szemét. A biztos fejlefogás ilyenkor sem árt, mert a pici nem nagyon fogja nyugodtan eltűrni, hogy a szemébe csepegtessünk.

Nálatok volt probléma a könnycsatornákkal?

Szilágyi Diána , 2011. június 08.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(14 hozzászólás) 

2011 08 10. 17:46
Kisfiam most 5 hónapos, 4 hónaposan mi is átestünk az átmosáson. Sajnos nem sikerült a beavatkozás, pedig direkt magándokihoz mentünk. A legdurvább az volt számomra, hogy nekem és a férjemnek kellett lefogni a zokogó, ordító kisbabát. Nagyon kikészültem, én is bőgtem vele.
Akkor azt mondjátok, hogy ne vigyem többet, inkább masszírozzam neki? (A szemcseppes kúrán már túl vagyunk, sajna az sem segített)
→ válasz erre
2011 08 10. 20:43
Az én babám már 8 hónapos és már több szemcsepp kúrán túl vagyunk, 2 hét után mindíg újra becsípásodott szegényke.2-3 hetes kora óta csípás, aztán az egyik szeme szépen rendbe is jött, kinötte.
A másik szeme még sípásodik és a szemzuga néha pirosas, duzzadt.Már a cseppentést se tűri.:(Kaptunk beutalót könnycsatorna átmosásra,akkor 6 hónapos volt de ott azt mondták hogy nincs rá szükség, mert ez el fog már múlni magától is...Na azóta is múlik...A gyerekorvosunk türelemre intett még egy hónapja de már ő is bizonytalan.Lehet el kéne vinnem egy másik orvoshoz hogy mossák ki a könnycsatornáját?Vagy várjak még?
→ válasz erre
2011 11 16. 19:42
Sziasztok!
Az én kisfiamnak (3hónapos) ma volt szondázás, mind két szemében. Az egyik gyönyörű, semmi sem látszik rajta (mert ott csak szűkület volt) a másik (ott teljes elzáródás volt)pedig azóta is vérezget, és fáj neki. Ez is természetes?
Brigitta
→ válasz erre
Összes hozzászólás (14) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó