#baba#anya

Ez az egyik legfontosabb bőrápolási rutin, amit télen megteszünk, nyáron nem – pedig ilyenkor is kéne!

Télen mindenki testápolózik, kézkrémezik, határozottan tudatosabbak, gondoskodóbbak vagyunk a bőrünk védelmét és ápolását illetően, legyen szó a saját, akár a gyermekünk bőréről. Nyáron miért hagyunk fel ezzel? Miért érezzük úgy, hogy a hőség és a nap kevésbé lenne ártalmas a bőrünknek, hogy kevésbé érdemli meg a törődést? Hogy miért kéne kiemelten foglalkoznunk nyáron (is) a bőrünkkel és hogyan tegyük ezt meg, abban Dr. Halász Dóra gyógyszerész édesanya segít nekünk.
Zubor ’IgenAnya’ Rozi írása.

Nem csak jómagam vagyok érzékeny bőrű, de nem szerencsére mindhárom gyerekem is örökölte ezt a nem túl becses tulajdonságomat. (Bocsi, gyerekek!) Sajnos nem elég berohannom a legközelebbi drogériába és lekapni valamit a polcról, aminek jó az illata, vagy szép a csomagolása, esetleg az ára is kedvező. Nagyon meg kell néznem, hogy mi van benne, illetve hogy mi nincs. És még ezután is sokszor a főzés próbája az evés, azaz azután derül csak ki, hogy bírják-e a gyerekeim bőre az adott készítményt, miután kipróbáltuk őket.

Fürdető, testápoló, popsikrém, olaj, kipirosodás, pöttyös bőr, bevörösödött bőr, ekcéma, már mindennel volt dolgunk, és volt, hogy azt mondtam, hogy inkább nem kenek rájuk semmit, lehet, hogy azzal teszek a legjobbat.

Sajnos azonban a mai időjárási viszontagságok, a szmog, a levegő, az erős napsugárzás miatt ez sem hosszú távú megoldás. Szóval a bőrápolás, a testápolás nálunk fontos téma. És nem csak télen, hanem nyáron is. És ezt most azért emelem ki, mert Dr. Halász Dóra gyógyszerész édesanyától azt tudtam meg, hogy az emberek bizony nyáron nem fektetnek olyan nagy hangsúlyt a bőrápolásra, mint kellene. Sem a magukéra, sem gyermekük bőrére.

„Az UVA sugárzás folyamatosan jelen van, átjut az ablakon, a szmogon, a felhőn, a bőr mélyebb rétegéig jut, amely elősegíti a bőröregedést. Az UVB főként tavasszal és nyáron intenzív, aminek jótékony hatásai mellett (D-vitamin termelés és a a barnulás, ami ugye valamelyest védi a bőrt) bár »csak« a bőr felső rétegéig jut, de olyan káros hatásai lehetnek, mint a melanóma, a napallergia, a napégés, a szemkárosodás.” - mondja a gyógyszerész, aki édesanyaként nagy hangsúlyt fektet a testápolás fontosságára. Ráadásul a SHEDO Cosmetics natúrkozmetikai márka alapító-tulajdonosaként sajnos maga is látja, hogy a melegebb hónapokban az emberek kevesebbet törődnek a bőrükkel.

„Amiről kevesebb szó esik, hogy a bőr regenerálása folyamatos kellene, hogy legyen. Azt már mindenki tudja, hogy nyáron kenni kell a fényvédőt az arcunkra, ami jó is, fontos is. Viszont emellett a testápolás is kell(ene) a rutin szerű arcápoláshoz hasonlóan. A napsugárzás ugyanis igénybe veszi mindannyiunk bőrét, és emiatt fontos annak mindennapi hidratálása, regenerálása.” - tette hozzá a szakember.

Hogyan ápoljuk akkor mégis helyesen nyáron a bőrünket? Ezt is megkérdeztük a szakembertől:
„Kezdd a bőrápolást egy alapos zuhanyzással, hogy a mindennapi szennyeződéseken kívül a naptejmaradványokat is eltávolítsd. Használj gyengéden tisztító, bőrbarát fürdetőszert! Ezt követően az UV által terhelt bőr regenerálásához használj naponta vegyszermentes testápolót, gyermekeid számára pedig speciálisan az ő számukra fejlesztett, növényi olajokban gazdag, tápláló, hidratáló natúr testápolót a bőr egészségének fenntartásáért.”

Bőrállapottól függ, hogy kell-e nyáron olaj is, vagy elég csak a testápolós testápolás. Lehet használni, ha úgy érezzük, hogy szükségünk van nekünk, vagy gyermekünk bőrének rá. Figyeljünk az aktuális igényekre, a bőr jelzéseire. Ha indokoltnak érezzük, íme Dóra extra ’olajos’ tippje, extrém száraz bőrűek számára:
„Nedvesítsd be a tenyeredet, pumpálj az olajból bele és kend el a testen, míg be nem szívódik. Ha eleget pumpálsz és nem túl sokat, akkor felszívódik, mert csak növényi olaj van benne. Ha nagyon száraz a bőr, akkor lehet egy pumpa olaj a testápolóhoz szintén a tenyeredbe, ugyanez igaz az arckrémre, abba is tehetünk nyugodtan egy kis olajat.”

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorben, összegyűjtöttük, mire figyeljünk, milyen szabályokat tartsunk be a nyáron:

  • soha ne tedd ki gyermekedet közvetlen napfénynek
  • csökkentsd minimálisra a napon töltött időt a 11-15 óra közötti időszakban, mivel ilyenkor a legnagyobb intenzitásúak az UVB-sugarak
  • védd a gyermeked bőrét jól szellőző, könnyű, világos ruhával, kalappal, napszemüveggel
  • fogyasszatok sok piros, sárga, narancssárga zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezek karotinoid tartalma erősíti a bőr természetes védelmi funkcióját
  • figyelj a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztására
  • használj magas faktorszámú, UVA és UVB védelmet is biztosító biztonságos és hatékony fizikai fényszűrőt tartalmazó naptejet

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. július 07.

Forrás: Fotó: Getty Images

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?