Ezek a leggyakoribb köhögésfajták babáknál, gyerekeknél! Melyik köhögésnél mi a teendő? Gyermekorvos válaszol!

Mi a legfontosabb teendő száraz köhögés esetén? Mit kell azonnal tenni, ha a kisgyerek a félrenyelés miatt köhög? Hogyan ismerhető fel a kruppos köhögés? Melyik köhögésfajtára milyen gyógyszert ajánl a gyermekgyógyász?

A köhögés egy reflexes folyamat, a légúti váladék, szennyeződés eltávolítását szolgálja. Leggyakrabban felső légúti fertőzések kapcsán fordul elő, többnyire vírusfertőzés okozza, de sokszor találkozunk bakteriális felülfertőződéssel is.

Köhögés típusai

Ezek a leggyakoribb köhögésfajták babáknál, gyerekeknél! Melyik köhögésnél mi a teendő? Gyermekorvos válaszol!

Milyen a száraz köhögés?
A köhögés típusa szerint lehet száraz, amikor a beteg nem tud váladékot felköhögni, kínozza a köhögés, ég és fáj a mellkasa.

Milyen a hurutos köhögés?
Hurutosnak nevezzük a köhögést, ha váladékot köhög fel a gyermek, ekkor recsegős-oldott már a köhögés, nem annyira kínzó a beteg számára.

Köptetők száraz köhögésre
Gyógyszeresen a száraz köhögést váladékoldókkal, "köptetőkkel" tudjuk befolyásolni melyeket addig célszerű alkalmazni, míg a száraz köhögés hurutossá nem válik, ez után adásuk már felesleges. Gyógyszertárban recept nélkül kapható váladékoldók a teljesség igénye nélkül: ACC, Fluimucil, Ambroxol, Mucopront, Rhinathiol , stb.

Köhögéscsillapítók
Köhögéscsillapítást sokkal ritkábban alkalmazunk és kizárólag száraz, kínzó köhögés esetén, illetve amikor a gyermek éjszakai nyugalmát zavarja a köhögés. Este, egy adagban adjuk ilyenkor a köhögéscsillapító gyógyszert, melyek mindegyike receptköteles, tehát előtte orvosi vizsgálat is szükséges!
Köhögéscsillapító szerek: Sedotussin, Sinecod, stb.

Speciális köhögés-típusok

1."Ugató" jellegű köhögés
 Krupp esetén. Nagyon jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető, laikusok által is könnyen felismerhető köhögéstípus.
 

2.Éjszakai köhögés, illetve főként fekvő állapotban jelentkező köhögés
Többnyire a hátsó garatfalon lecsorgó váladék okozza, arcüreggyulladás, orrmandula gyulladás illetve közönséges nátha esetén. Terápiája a gondos orrtisztítás (orrcsepp-orrszívás/fújatás).
 

3.Köhögési roham játék, étkezés alatt
Éber állapotban, többnyire játék, étkezés alatt jelentkező hirtelen, akár ijesztő mértékű köhögési roham, ekkor idegen anyag (játékdarab, étel) félrenyelésére kell gondolni.

Többnyire megoldódik a köhögésre, amennyiben nem: hirtelen határozott ütést mérjünk a gyerek hátára, a lapockák közti területen, kicsi gyermeket fektessünk hassal a lábunkra, a feje lógjon lejjebb és a lapockái közé üssünk. Amennyiben nem sikerül eltávolítani a légutakba került idegen anyagot, hívjunk szaksegítséget-mentőt, ne kezdjük el a gyereket rázni, főleg ha kicsi!
Idegentest félrenyelésének lehetősége esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

4.Asztmatikus köhögés
Allergiás betegséget, asthmát is kísérhet száraz köhécselés, melyre az allergiát szüntető szerek jó hatásúak.
 Az asthmás gyerek "beleköhögi" magát az asthmás rohamba, a köhögés futáskor-terheléskor fokozódik. Ilyen esetekben az azonnal ható hörgőtágító szerek: Ventolin, Berodual, Atrovent jó hatásúak.

Copyright: Bethesda Gyermekkórház. Az írás a Bethesda Gyermekkórház engedélyével jelenik meg.  Szerző:  Dr. Szabolcs Andrea

Dr. Szabolcs Andrea , 2017. november 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?