Ezt a 8 hibát semmiképp ne kövesd el a kisbabád fürdetésekor!

A fürdetés pillanatai remek lehetőséget adnak arra, hogy elmélyítsétek a kapcsolatot a kisbabátokkal. És valljuk be, a habok, a kis úszó játékok, a pici csapzott hajacskája: egy rendkívül cuki, vicces képet alkotnak – tehát a pancsizás jó kis szórakozás lehet mindkettőtök számára. Ugyanakkor némi veszéllyel és kockázattal is jár.

Emlékszem, amikor még csak gondolatban próbáltam elképzelni, hogy a kisöcsémet fürdetni fogjuk… Hát nem mondanám, hogy konkrét elképzeléseim lettek volna, hogy hogyan is kell ezt csinálni (hány fokos vízben, hogyan kell fogni közben és a vízbe tenni, hogy ne fulladjon meg s közben még meg is tisztítani a kis testét…), és valószínű a legtöbb tapasztalatlan szülő vagy nagytestvér hasonló problémákkal küzd.

Sajnos nap, mint nap történnek a fürdetéssel kapcsolatos balesetek, hiszen a kicsi egész teste csúszós, beverheti a fejét is, a vízbe fulladás pedig a vezető halálokok közé tartozik.

Összeszedtünk hát néhány alap, mégis nagyon fontos tanácsot, tippet, amit mindenképpen érdemes elolvasnod, ha hamarosan Te is „babafürdetős” szituációba kerülsz:

  • Soha, egyetlen percre sem hagyhatod őrizetlenül a gyerkőcöt, fürdetés közben. Néhány szülő csak legyint erre a teljesen magától értetődő szabályra, azt gondolják, amíg csobog a víz, gyorsan kisurrannak valamit elintézni. Pedig akár még egy ötévessel is történhet baleset, nemhogy egy kis babával! Megcsúszhat, beverheti a koponyáját, és attól függően mennyi víz van a kádban, akár meg is fulladhat. Olyan ez, mint a biciklizés: soha nem lehet tudni, mikor történik valami váratlan, ami akár egy végzetes balesethez is vezethet.
  • Az előző ponthoz kapcsolódva: mindig készíts elő mindent (akár írhatsz is egy listát, amit kifüggesztesz a fürdőbe); legyenek játékok, tisztálkodó szerek, törcsi, mosdókesztyű, baba hajkefe, vattapamacsok, száraz ruhák… Így biztos, hogy nem fordul elő, hogy „jajj ezt kint hagytam, gyorsan kiugrok érte” felkiáltással akár csak egy pillanatra is magára hagyd a lurkót a kádban.
  • Mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, mielőtt belerakjuk a kicsit! Lehet külön erre a funkcióra hőmérőt is kapni, de ha már 2-3 éves a gyerkőc, elég rutinosak leszünk ahhoz (és Ő már kevésbé sérülékeny), hogy a csuklónkkal vagy a könyökünkkel teszteljük – ezeken a helyeken a legérzékenyebb a bőr, hogy eléggé meleg-e, de nem túl forró a fürdő. 32 fok körüli az ideális hőmérséklet, vagy egy picit az alatti.
  • Ne eresszük tele a kádat. Bár sokan azt hisszük, ha elég víz van a fürdető lavórban, az segít melegen tartani a baba testét, de a túl sok vízben magasabb a fulladás kockázata is. A szakértők szerint az ideális vízmagasság 2 inch, azaz kb. 5 cm. Persze ahogy a pici növekszik, a vízszint is emelkedhet, egészen 4-5 inchig.
  • A legbiztonságosabb „védőeszköz” egy baba számára az anyukája/apukája karja. Hiába vannak tele a babaáruházak polcai menőbbnél menőbb fürdető ülőkékkel és egyéb kiegészítőkkel, azok alkalmazása egy éves kor alatt semmiféleképpen nem ajánlott, mert könnyen felborulhatnak, elsüllyedhetnek; és már kész is a baj.
  • Ne használj túl sok szappant és sampont. Bámulatosan kevés is elég ezekből a kemikáliákból, és inkább csak a pancsizás vége felé alkalmazzuk őket. Léteznek kifejezetten érzékeny bőrre babakozmetikumok is, adalékanyagoktól mentes termékek, ezeket részesítsük előnyben. A kisbabák testét még nem érik olyan makacs szennyeződések, amiken a tisztavízben való ázás és pár csepp babatusfürdő ne segítene.
  • A fürdetéskor használt játékokat mindig mossuk el és szárítsuk ki, különben könnyen baktériumok és gombák lakhelyévé válhatnak.
  • A túl gyakori, vagy túl hosszú ideig tartó fürdőzés sem tesz jót a babának. Mégha a gyerkőcöd imád is a vízben lubickolni, akkor is káros lehet annak túlzásba vitele, mert egyrészt kiszárítja a bőrét, másrészt pedig felforrósodhat a teste, belázasodhat. Fontos, hogy naponta tisztogassuk a babát, de elég, ha csak heti 2-3 alkalommal rendezünk „habfürdőt” Neki.

            Összefoglalva; a biztonságos babafürdetés kulcsa abban rejlik, hogy alaposan elő kell készülni, 100%-ig jelen kell lenni és elővigyázatosan végezni minden mozzanatot.

 

 

Plézer Panna , 2018. október 20.
 
 
 
Címkék:  

gondozás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?