Bőrgyógyászat Fertőző szemölcsök kisgyermek és serdülő korban

A humán papilloma vírus (HPV) fertőzés igen elterjedt a népességben, különösen gyakori iskoláskorú gyermekek között. Mivel olykor tünetmentesen van jelen a szervezetben, így annak hordozása nagy jelentőségű a szemölcs terjedésében, ugyanakkor nagyon megnehezíti a kezelést. Mégis mit tehetünk? Ennek jártunk utána cikkünkben. 

A vírusos szemölcsről

A vírusnak több mint 50 típusa ismert. Az egyes típusok (HPV1 és HPV2) a bőrön, mások (HPV6 és HPV11) a száj és a gége nyálkahártyáján hoznak létre szemölcsös növedékeket. A nemiszervek nyálkahártyáján él, a már említetteken kívül, a HPV16 és 18-as típus, ezek a „magas rizikójú” onkogén (rosszindulatú daganatos elváltozást elősegítő) variációk, melyek nincsenek összefüggésben az alább részletezett klinikai tünetekkel.

A vírusos szemölcsök gyermekközösségekben, uszodában, szoros kontaktus, közös használati eszközök útján terjed. A vírus megtelepedését és szaporodását genetikai hajlam, helyi tényezők és az immunrendszer aktuális állapota befolyásolja. A betegség lefolyása egyéni, de több hónap, sőt év is lehet.  A kezeléssel a terjedést, a fertőzés továbbadását igyekszünk megakadályozni.

Változatos tünetek 

A human papilloma vírus 1,2 szerotípusa különböző klinikai megjelenésű vírusos fertőzéseket okoz: közönséges szemölcs (verruca vulgaris), lapos szemölcs (verruca plana), keskeny, kiemelkedő, fonálszerű (verruca filiformis), nemi szervek területének szemölcse (condyloma acuminatum).

Leggyakrabban a gyermekek és felnőttek ujjain, tenyerén-talpán de testszerte bárhol előfordulhatnak kisebb-nagyobb számban jelentkezik a „közönséges szemölcs”. Többnyire 1-3 mm-es, de lehet 5-6 mm-is, bőrszínű, szemölcsös növedék. A talpon a sok, apró szemölcs mozaikszerű rajzolatot mutathat (mozaik szemölcs).  Talpon, a nyomáspontokon igen fájdalmassá válhat.

Kisgyermekek, serdülők arcán, kézfején alakulhatnak ki az 1-2 mm-es, lapos, szürkés-bőrszínű „lapos szemölcsök”. Viszkethetnek, ilyenkor vonalas formában, a vakarásnak megfelelően helyezkednek el.

Arcon, szem környékén, orrnyílásnál alakulnak ki a keskeny, hosszúkás, előemelkedő, ún. fonalszerű, filiformis szemölcsök.

A nemi szervek nyálkahártyáján, a végbél környékén ritkán, de gyermekeknél is előfordulhat vírusos szemölcs.

Hogyan kezelhetőek?

A kezelés, különösen elhanyagolt esetben, rendkívüli türelmet igényel a szülő, a gyermek és az orvos részéről egyaránt. A helyi kezelésen kívül fontos a hajlamosító tényezők, rossz szokások (körömágy kaparászása, bőr tépegetése) megszüntetése és az immunrendszer erősítése.

A helyi kezelésben hámlasztó, a vírus szaporodását gátló ecsetelőket, tapaszokat használunk. A környező bőrt védeni kell maró hatásuktól. A kezelést ki kell egészíteni a felpuhult szemölcsök koptatásával, lecsiszolásával, ami egy-két kisebb szemölcs esetében eredményes lehet. Az otthoni kezelés időigényes, kellemetlen, a gyermek védekezik ellene. Ha nem rendszeresen végzik, vagy idő előtt abbamarad, gyakori a visszanövés, terjedés.

Eltávolításuk sebészeti úton, elektromos vagy lézeres roncsolással fájdalmas és sebet, majd heget hagy a bőrön, ugyanakkor gyakori a visszanövés.

Fagyasztásuk folyékony nitrogénnel sikeresebb és előnyösebb több szempontból: gyors és olcsó, nem kell érzésteleníteni, csak rövid ideig tartó fájdalmat okoz, helyes technikával seb nem keletkezik, nyomtalanul gyógyul és kevesebb a visszanövés.

Ígéretesek a korszerű immunmoduláns kezelések, amelyek talán a legkevesebb kellemetlenséggel járnak, de velük kapcsolatban hosszú távú tapasztalat nem áll rendelkezésre. Ennek akadálya a magas áruk is.

Népegészségügyi szempontból fontos és nehéz probléma a kérdés megoldása, de addig is a legtöbb, amit a gyermekeinkért tehetünk, hogy ha megjelenik valahol a bőrön a tünet, minél gyorsabban bőrgyógyászhoz (http://svabhegy.eu/dr-molnar-katalin/) visszük őket, hogy a legújabb fejlesztésű gyógyszerekkel és módszerekkel kezdhessük el a kezelést, a gyógyulásért és a terjedés megakadályozásáért.

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

www.svabhegy.eu

2017. február 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár