#baba#anya

Fogzási fájdalom a babánál: hogyan lehet enyhíteni otthon?

Milyen jelei vannak a baba fogzásának, és mivel csillapíthatod otthon a pici fájdalmát?

 

A fogzás az egyik legnehezebb időszak a baba számára, a szülők számára pedig egy kihívásokkal teli időszak. Nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor fog megjelenni a baba első foga. Vannak olyan babák, akiknek minden előjel és fájdalom nélkül kibújik a foga és vannak olyan babák is, akiknek sajnos a fogzás fájdalommal jár.

Mikor kezdenek el fogzani a babák?

A csecsemőknél a fogzás kezdetének időpontját tekintve széles skálán mozog a normális. Ez azért van, mert az első apró gyöngyházfényű fogak megjelenésének időpontja babánként eltérő. A legtöbb babának 6 hónapos kora körül jön ki az első foga, a fogzás tünetei pedig akár két-három hónappal is megelőzhetik a megjelenését. Egyes csecsemők első foga már 3-4 hónapos korukban kibújik, míg másoknak csak az első születésnapjuk környékén jelenik meg. 

Melyek a fogzás gyakori jelei és tünetei?

Minden baba másképp éli meg a fogzást. Vannak, akiknek gyakorlatilag nincsenek tünetei, míg mások hónapokig szenvednek a jelenség okozta fájdalomtól és nyűgösségtől. Ha tudod, milyen fogzási tünetekre kell figyelned, az segíthet neked és a babának átvészelni ezt a mérföldkövet. Íme a fogzás néhány első jele:

1. Nyáladzás

Nehéz elhinni, hogy ennyi folyadék jöhet egy ilyen pici szájból, de a fogzás sok nyáladzáshoz vezethet. A legtöbb csecsemőnél körülbelül 10 hetes és 4 hónapos kora között kezdődik a nyáladzás, és addig folytatódhat, amíg a baba fogacskái ki nem bújnak.

Ha azt tapasztalod, hogy a baba pólója állandóan ázik, rögzíts rá egy előkét, hogy kényelmesebb és tisztább legyen. A cserepesedés megelőzése érdekében a nap folyamán óvatosan többször töröld át az állát.

2. Köhögés és/vagy öklendezési reflex

Az állandó nyáladzás miatt a csecsemők öklendezhetnek és köhöghetnek. Ez nem ad okot aggodalomra, amennyiben a babánál nem látod a megfázás, influenza vagy allergia egyéb jeleit.

3. Harapás

Az íny alatt átütő fogak nyomása sok kellemetlenséget okoz a csecsemőknek, amit ellennyomással (azaz rágással és harapással) lehet enyhíteni. A fogzás idején a babák  mindent rágnak, ami rágási távolságban van, beleértve a csörgőket, a kezüket, az ujjaidat és a kiságy rácsait.

4. Sírás vagy nyafogás

Egyes babák panasz nélkül átvészelik a fogzást. Mások a gyengéd ínyszövet gyulladása miatt szenvednek nagy fájdalmaktól – amit kénytelenek megosztani veled nyafogás vagy sírás formájában.  Általában az első fogak fájnak a legjobban. Szerencsére a legtöbb baba végül megszokja, milyen érzés a fogzás, és később már nem zavarja őket annyira. 

5. Ingerlékenység

A baba szája fájni fog, ahogy ez a kis fog az ínyre nyomódik, és a felszínre tör. Nem meglepő, hogy ettől valószínűleg rosszul fogja érezni magát. Egyes babák csak néhány órán át lesznek ingerlékenyek, mások azonban napokig vagy hetekig nyűgösek maradhatnak.

6. Az étkezés megtagadása

A nyűgös csecsemők arra vágynak, hogy megnyugtassák őket, például cumisüveggel vagy a mellünkkel. A szoptatás szívóhatása azonban súlyosbíthatja a fogzástól fájó fogínyt. 

Ezért lehetnek nyűgösek a fogzás idején a csecsemők az etetés közben és után, és még frusztráltabbak, amikor sem a kellemetlenségük, sem a pocakjuk nem talál enyhülést. Sokan akár meg is tagadhatják az étkezést fogzás idején. 

7.  Éjszakai ébredés

Ahogy a baba kis fogai elkezdenek előbújni, a kényelmetlenség megzavarhatja az éjszakai pihenését, még akkor is, ha korábban átaludta az éjszakát.

8. Fülhúzás és arcdörzsölés

Azok a csecsemők, akiknek most jönnek ki a fogaik, dühösen rángathatják a fülüket, vagy dörzsölhetik az arcukat vagy az állukat. Az ínyben jelentkező fájdalom máshol is érezhető, mivel az íny, a fülek és az arc közös idegpályákon haladnak.

Hogyan nyugtassuk meg a babát fogzás idején?

Segíthetsz enyhíteni a baba fogzási panaszait ezekkel a szülők által kipróbált módszerekkel:

1. Fogzási játékok

A fogzáskor a babák szeretnek rágni, és erre jó okuk van: a rágás ellennyomást gyakorol, ami enyhíti a fájdalmat, amikor a fogak felfelé és a szájba tolódnak.  A fogzáskönnyítő termékek – például a rágókák – nyugtató ellennyomást biztosíthatnak.

Lehet, hogy a baba először vonakodik, mert kezdetben fájdalmas, de gyakran a rágóka a legjobb természetes gyógymód a fogzási fájdalomra.

2. Hideg borogatás

A hideg alkalmazása a baba gyulladt és fájó ínyére segíthet enyhíteni a fájdalmat. Próbáld ki a következőket: 

  • Hűtött játékok: A rágás még hatékonyabb, ha a tárgy hideg és zsibbasztja az ínyt – tarts a hűtőszekrényben fogzási játékokat.

  • Hideg italok: Egy üveg hideg víz hűsítő enyhülést nyújthat a fájós ínynek a 6 hónaposnál idősebb babák számára, amikor már be lehet vezetni a vizet. 

  • Hideg ételek: A hűtött finomságok, mint például a joghurt, a turmixolt barack és az almaszósz (ha ezeket az ételeket már bevezettétek) étvágygerjesztőbbek lehetnek, mint a szobahőmérsékletű rágcsálnivalók. 

Ha a rágás, dörzsölés és a hűtött ételek szopogatása nem segít, és különösen, ha a fogzás miatt a baba éjszakánként nem tud aludni, beszélj a gyermekorvosoddal!

Babanet, 2024. május 22.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?