Gyulladásos bélbetegségem van, befolyásolja a gyermekvállalást?

Gyulladásos bélbetegség idegen néven IBD (angolul Inflammatory Bowel Disease), a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa összefoglaló neve. Magyarországon hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint ez a gyógyíthatatlan kór. A gyulladásos bélbetegségekkel élők nagy többségénél gyermek vagy fiatal felnőtt kórban jelennek meg az első tünetek. Fiatal korban hullámzó módon előfordulhatnak tünetmentes időszakok is. Viszont a problémás időszakokban jelentős életviteli változások jelentkeznek. Jellemző tünetek többek között az erős, idült hasmenés, a hányinger, a fáradtság, a fogyás és a láz. A betegség ugyan nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető a paciens.

Mivel jellemzően a 20 -as éveikben járó reproduktív életszakaszban levő személyek érintettek az IBD – ben ezért velük kapcsolatosan a baba tervezéskor érdemes nem csak a nőgyógyász, hanem a gasztroenterológus szakorvos véleményét is kikérni. A fogamzásgátlás kérdése és a teherbe esés ideje sem mindegy ilyen krónikus betegség esetén. A betegség labilis időszakában előfordulhat vetélés vagy egyéb terhességi komplikáció, amit jobb elkerülni ezért is érdemes szakorvos felügyelete mellett tervezni a várandósság idejét.

A gyulladásos bélpanaszokban szenvedő kismamáknak célszerű 2 havonta gasztroenterológiai kontrollra is bejelentkezni. Az IBD kordában tartására kapott gyógyszer szedését nem szabad a terhesség ideje alatt sem abbahagyni. Az Oktogon Medical Center gasztroenterológus szakorvosa dr. Hegede Gábor szerint ” A Crohn betegség és a colitis ulcerosa medicinái szedhetők a baba várás ideje alatt is, nem kell váltani se dózist, se gyógyszert. A terhesség alatti progeszteron túltermelődésnek van egy explicit szteroidhatása, ami segít fenntartani a nyugalmi állapotot. A páciensnek tudatában kell lennie azzal, hogy maga a terhesség nem provokálja a betegséget, és a gyógyszereknek nincs magzatkárosító hatásuk.”

Összességében nyugodtan kijelenthető, hogy IBD-ben szenvedő fiatal nők, majdnem ugyanolyan eséllyel indulnak a családtervezés útján, mint egészséges társaik. Mindösszesen annyit kell tenniük, hogy egy szakmailag felkészült és minden igényt kielégítő nőgyógyász és gasztroenterológus segítségét kérik már a baba tervezéstől a szülés idejéig.
 

2018. szeptember 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó