Ha a gyerek tojásallergiás

Az ételallergia kellemetlen dolog: sokszor hosszú időre, vagy akár élethossziglan arra kényszerít, hogy alaposan odafigyeljünk táplálkozásunkra – ami önmagában még nem lenne baj -, és megfoszt bizonyos ételek élvezetétől. Hazánkban a tojás a tej mellett az egyik leggyakoribb allergén a kisgyermekek és felnőttek körében is. Mikor kezdődhet, mik a tünetei, és hogyan viszonyuljunk hozzá? Cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ találni.

A tojásallergia tünetei

A szoptatás időszakában a tojásallergia tüneteként a babánál jelentkezhet bőrallergia, ekcéma és hasi panaszok. A tojást 8 hónapos kor után vezethetjük be a babák étrendjébe. A kicsinek kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojássárgáját készítsünk, majd fokozatosan – úgy egyéves kortól - kaphat tojásfehérjét is.

Ez allergiára hajlamos gyermekeknél – akik családjában előfordult már étel- vagy más allergia - legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően a következő tünetek esetén gyanakodjunk tojásallergiára: bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.

Szoptatás alatt is elkezdődhet

Az ételallergia tünetei sajnos már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek az anyatejen keresztül, bizonyos mennyiségben átjutnak a baba szervezetébe is. Érdemes ezért megfigyelnünk, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek, és a továbbiakban teljesen hagyjuk el a gyanús élelmiszert. Praktikus, ha feljegyezzük, mikor mit ettünk, így könnyebb visszakeresni az esetleges okot.

Ha a gyanús étel kiiktatása után nem jelentkeznek a tünetek, akkor az egész szoptatási idő alatt próbáljuk meg mentessé tenni tőle az étrendünket. Így például a tojás esetében is. Amennyiben a baba ekcémás tünetei továbbra sem javulnak, akkor más élelmiszerekkel is tegyünk próbát – pl. tej és tejtermékek, stb. -, de ilyenkor mindenképpen látogassunk el egy szakorvoshoz is.

A tyúk vagy a tojás?

A tojásra allergiás betegeknél fontos figyelnünk arra is, hogy – hasonlóan a tejfehérje érzékenység és a marha-, illetve borjúhús kapcsolatához - ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sokak szervezete, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.

Nyomokban tartalmazhat…

A tojásallergia egyetlen kezelési módja a tojásmentes diéta betartása, mely –különösen gyermekeknél – sokszor nem könnyű feladat – mondta dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek-gasztroenterológusa. Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is.

Ha az összetevők között az alábbiak valamelyikét megtaláljuk, az tojásfehérje jelenlétére utal: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

Ötletek a tojás pótlására

Főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használhatunk keményítőt, vagy burgonyát. Vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő vagy szódabikarbóna. Az interneten számos oldal található, ahol ételallergiás betegek osztják meg a már kipróbált recepteket egymással. Keresgéljünk a tojásmentes finomságok közt és próbáljunk ki új ízeket, ételeket.

Oltások és tojásallergia

Egyes védőoltások előállításakor a vírust tyúktojásban szaporítják, ezért az oltóanyagba kis mennyiségű tojásfehérje is bekerülhet. Ez allergiás tüneteket, súlyos esetben vérnyomásesést, fulladást, esetleg halálhoz vezető reakciót válthat ki. Ilyen oltások a sárgaláz elleni oltás és az influenza elleni oltások.

Lassan egy évtizede más technológiával készül a 15 hónapos korban kötelező kanyaró-mumpsz-rózsahimlő elleni védőoltás, tehát ezt tojásallergiások is megkaphatják. Oltás előtt azért, a biztonság kedvéért, mindig tájékoztassuk a gyermekorvost a kicsi allergiájáról. Mivel a tojás alapú védőoltások nem kötelezőek, ha kimaradnak, akkor sem történik baj.

Kinőhető!

A gyermekek többsége hároméves korára szerencsére kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra tolódik és az esetek kisebb százalékában ugyan, de a tojásallergia egész élet során megmaradhat.

2010. december 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó