Ha fáj a fül

A fülfájás nagyon gyakori panasz kisgyermekkorban, főleg az őszi-téli időszakban, amikor ismét elkezdenek a gyerekek közösségbe járni. Az esetek zömében középfülgyulladás áll a háttérben. A középfülgyulladás előtt vagy mellett általában a gyerek hosszabb-rövidebb ideig tartó náthával is küzd, a gyulladást pedig legtöbbször láz kíséri. Csecsemőknél sokszor egyetlen tünet a láz. Máskor a baba nagyon nyűgös, nem alszik, szopni sem akar, esetleg hány.
A fájdalom csillapításától a kivizsgálásig

A lüktető, erős fájdalmat, ami a középfülgyulladásra jellemző, mindenképpen csillapítani kell, méghozzá minél előbb. Ez fájdalomcsillapítót jelent oldat, tabletta vagy kúp formájában – mondja dr. Csányi Márta, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosa. A tünetek csillapítása után azonban ne mulasszunk el szakorvoshoz fordulni a fájdalom hátterében álló okok pontos tisztázása miatt.

A szakorvos feladata megállapítani, hogy pontosan mi okozza a panaszokat. Az orvos állítja fel a terápiás javaslatot is. Az esetek zömében antibiotikumra, gondos orrszívásra, orrcseppekre van szükség.

Sajnos még ma, a korszerű antibiotikumok világában is előfordul időnként, hogy szükség van a dobüreg megnyitására, vagyis a fül felszúrására. Megfelelő fájdalomcsillapítás után a szakszerű felszúrás után azonnali javulás tapasztalható és a fájdalom is csökken.

Alapos orrfújás

A gyermekkori gyakori középfülgyulladás magyarázata az, hogy a kicsiknél a fülkürt anatómiája még fejletlen és emiatt érzékeny. A fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt pedig egy gyulladástól gyorsabban elzáródik, így egy betegség lefutása sokkal kedvezőtlenebb lehet, mint felnőttkorban.

Ezért a gyerekeknél különös figyelmet kell fordítani egy nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására, a levegő áramlásának biztosítására. A porszívó-orrszívót elektromos zsebkendőnek kell tekintenünk, és ahogy a náthás felnőtt is naponta sokszor kifújja az orrát, úgy nekünk is le kell szívnunk a gyerek orrában és üregeiben felgyűlő váladékot.

Szülőként talán nehéz feladat a beteg, bágyadt gyereket további megpróbáltatásoknak alá vetnünk – bár közel sem minden gyerek éli meg ezt a beavatkozást annyira tragikusan -, de tartsuk szem előtt, hogy a rendszeres orrszívással tudunk a legtöbbet segíteni. A rendszeres és alapos orrszívás tehát egészen addig nagyon fontos a gyógyulás érdekében, amíg a gyermek üresre nem tudja fújni az orrát egyedül is.

Ha pedig már volt fülbetegsége és nagyon elhúzódik a náthája, mindenképp keressük fel a fül-orr-gégészt, mert a kezdődő középfülgyulladás kevesebb tünetet okoz, és gyógyítani is könnyebb.

Az állandóan duzzadt orrmandula szintén a gyakori középfülgyulladás oka lehet. Visszatérő középfülgyulladások végső megoldása ilyen esetekben az orrmandula eltávolítás lehet.

A teljes gyógyulásig

Mint a legtöbb beteg gyermek, a fülfájós kicsi is étvágytalan. Nem is kell erőltetnünk az evést, viszont a bő folyadékbevitelről gondoskodnunk kell.

A vélemények ugyan megoszlanak, de dr. Csányi szerint nem lázas gyermeknél, nem nagyon előrehaladott esetben nagyon jó hatású a fül melegítése. Ezt könnyedén megtehetjük különböző melegítő sapkákkal, amiket a gyógyszertárakban lehet kapni, vagy egyszerű konyhasóval, amit langyosra melegítve egy tiszta zokniba kötve és tiszta konyharuhába csavarva tehetünk a gyerek fájós fülére.

Az infralámpát 60cm-1m távolságból kell alkalmazni, egyszerre 5 percig, és napjában 3x. A langyosabb meleg só, fülmelegítős sapka tovább is rajta lehet a gyermeken.

2010. szeptember 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?