Ha leejted a kisbabádat… A babák meglepően rugalmasak, de az alábbi sérülésekre azért érdemes odafigyelni…

Balesetek mindig történnek, különösen, amikor keveset alszunk. Ha egy csecsemő véletlenül leesik az ágyról vagy a kanapéról, a szülők hajlamosak azonnal pánikba esni, és gyakran bűntudatot érezni. Ezek az érzelmek még inkább fokozódnak, amikor a babát a fejére ejtik. Tökéletes és százszázalékos éberség nem létezik, még a legfigyelmesebb szülőkkel is bármi előfordulhat, ezért meg kell tanulnunk megnyugtatni a csecsemőt, akár egy esés után is.

baba leesik, balesetek
Szerencsére, a csecsemők ellenállóak, és az esetek túlnyomó többségében, amikor a baba leesik, nincs ok aggodalomra. Ilyenkor a legfontosabb, hogy nyugodtan mérjük fel a károkat, és figyeljük, van-e jele bármilyen súlyos sérülésnek. Valójában az, ahogyan a szülők reagálnak a csecsemő viselkedésére, az tanítja meg a kicsiket arra, hogyan reagáljanak önmagukra. Ha a szülő túlreagálja a kisebb baleseteket is, akkor a babának komoly problémái lehetnek majd az alkalmazkodással.

Tehát ahelyett, hogy rémülten kiabálnál, alább néhány példa, hogyan reagálj, amikor a baba el- vagy leesik:

Először is tegyünk meg mindent, hogy megakadályozzuk a baba leesését

A legjobb forgatókönyv természetesen az, ha egy csecsemő soha nem esik le. De történnek váratlan dolgok. A csecsemők leesésének leggyakoribb oka a figyelmetlenség vagy a szülők kimerültsége. Legtöbbször a babák az ágyról, a kanapéról vagy az öltözőasztalról esnek le vagy gurulnak le. Amikor a szülők több feladatot próbálnak elvégezni egyszerre, vagy rohannak és fáradtak, ilyenkor a babák sokkal nagyobb eséllyel esnek el. A leejtés és leesés megelőzésére a legjobb megoldás az, ha figyelmes maradsz, használsz biztonsági öveket a pelenkázóasztalon, és soha nem alszol el kicsivel a mellkasodon. A legfontosabb, hogy értsd meg, egyszerűen lehetetlen megakadályozni, hogy minden pillanatban résen legyél és sose történjen semmi rossz a gyermekeddel - mondja a gyerekorvos.

"Amikor kisbaba születik, különösen első alkalommal, és gondoskodnod kell a kicsi minden szükségletéről egész álló nap, olyan óriási szorongás és félelem van a szülőkben, hogy nem meglepő, ha lebénulnak" – mondja a szakértő. „Félnek attól, hogy ha bármi baj történik, szörnyű szülőkként lesznek elkönyvelve. De ez egyszerűen nem igaz.”

Mi történik, ha a baba mégis leesik

Egy kisebb esés vagy zuhanás rövid távolságból általában nem okoz problémát. De a szülői szorongás felboríthatja a nyugodt, racionális értékelést. A szakértő meséli, hogy gyakran meg kell nyugtatnia azokat az apákat, akik félnek, hogy gyerekeik nyaka kifordul vagy eltörik, esetleg a kutacsuk szakad be. „Ezek nem történnek meg csak úgy” – folytatja. Valódi veszély, baj akkor történhet, ha a csecsemő 1-1,5 méternél magasabbról esik kemény felületre. Ebben az esetben előfordulhatnak törött végtagok, a retina bevérzései, koponyatörések, agykárosodás vagy duzzanat, valamint belső vérzés. Szerencsére, ezek nagyon ritkák, és azonnali beavatkozás esetén hatásuk minimalizálható.

Hogyan reagáljunk, ha a baba leesik

Azt lehet mondani, hogy a szülők reakciója van a legnagyobb hatással a csecsemő leesésére – magyarázza a doktor. - Valószínűleg sokkal idegesebb a szülő, mint a baba. Ez egy baleset, nem folyamatos és toxikus stressz. Ha a kicsi megfelelő reakciót kap, attól érzi magát biztonságban.” Vegyél tehát egy mély lélegzetet, nyerd vissza az önuralmadat, próbáld megnyugtatni a kisbabád ugyanúgy, mint amikor hajnali 2 órakor üvölt. Ebben biztosan gyakorlott vagy. Ezután értékeld a szituációt.

Egy kisbaba nem tudja elrejteni szorongását, jelezni fogja, ha az esés rosszabb volt, mint amilyennek látszott. Ha a kicsi néhány perc múlva megnyugszik, és játszik, mosolyog, a szokásos módon el tudod vonni a figyelmét, akkor valószínűleg nincs nagy baj. Ennek ellenére fontos, hogy ellenőrizd az ütések helyét és a zúzódásokat, mozgasd meg karjukat és a lábukat. Ha úgy viselkedik, mint általában, megspóroltad az utat az ügyeletre. „Mindig lesznek balesetek vagy problémák az út során. Valójában a legfontosabb az, hogyan kezeljük ezeket” - magyarázza a szakértő.

Ennek ellenére vannak olyan figyelmeztető jelek az esés következtében, amikor a sürgősségire kell sietnünk a kicsivel. Ha a csecsemő hány, vagy vigasztalhatatlan, dudorok, zúzódások vannak rajta, és úgy tűnik, hogy nem önmaga, akkor orvoshoz kell fordulni. Ne felejtsd el a végtagokat is ellenőrizni. "Néha az emberek annyira aggódnak a baba feje miatt, hogy megfeledkeznek a karokról és a lábakról." Nem mozdítják meg őket, pedig, ha fáj, az komolyabb sérülés jele lehet.

Mi a teendő, ha a baba elesik – összegezve:

·         A legfontosabb, az esések elkerülése érdekében, figyelmesnek lenni.

·         A pelenkázó asztalokon használj biztonsági öveket.

·         Soha ne aludj el gyerekkel a mellkasodon.

·         Amikor a baba leesik, reagálj a lehető legnyugodtabban.

·         Ellenőrizd az ütéseket és a zúzódásokat, mozgasd meg a baba karjait és lábait.

Ha a csecsemőn dudorok, zúzódások vannak, és úgy tűnik, hogy kifordult önmagából, vigasztalhatatlan az esés után, vagy hány, akkor orvoshoz kell fordulni.

 

A cikk forrása: Fatherly.com
Nyitókép: bababalesetek_Gettyimages.com

 

B.Zs. , 2021. október 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?