Ha megjelenik, ne késlekedjünk! „Puha szemölcsök” - „uszoda szemölcsök”

Ennek a típusú szemölcsnek a latin neve: molluscum contagiosum. A gyermekek egymást fertőzik, a fertőzés leggyakrabban uszodából ered, ezért nevezik a szülők „uszoda szemölcsnek”. Mivel igen gyakori, hogy már az óvodában rendszeresen viszik a gyermekeket úszásoktatásra, igyekeztünk ebben a rövid cikkben összefoglalni, amit erről a típusú fertőző szemölcsről érdemes tudnunk, nekünk szülőknek.

A leggyakoribb megjelenés

 

Általában kisgyermekeken jelentkezik (2-6 éves kor között), de ritkán felnőtteken is előfordul. Félgömb alakúak, közepükön tűszúrásnyi nyílással, melyen át fertőző, vírust tartalmazó, belső tartalmuk kinyomható. Többnyire 1-3 mm-esek, de előfordulhat „óriás”, 4-5 mm-es növedék is.

Atópiás gyermekek  (fehér, száraz bőrű, szőke, kékszemű) között gyakori, ilyenkor nagyszámú jelenség látható az ekcémás bőrfelületeken, arcon, nyakon, a végtagok hajlataiban.

A helyi kezelés nem teljesen megoldott: létezik vírusellenes ecsetelő, de nem minden mollusca reagál jól a kezelésre, előfordul, hogy a terület irritálódik, kisebesedik. Leggyakrabban felszínes érzéstelenítés után (lidocain tartamú kenőcs) aprócska kaparó kanállal üríti ki a bőrgyógyász  a tartalmukat.

Ha a gyermek nyugtalan, nagyon nagyszámú szemölcse van vagy pl. a szemhéjon levő elváltozások esetén érdemes felületes, néhány perces altatásban, bódításban, végezni a beavatkozást. Az eltávolítás után a szemölcs kiújulhat, ill. a bőrön levő, még nem kifejlődött szemölcsök kezdhetnek el növekedni.

Ha megjelenik, ne késlekedjünk!

Fontos, hogy a szemölcs korán kerüljön felismerésre, és azonnal kezdődjön meg a kezelés, ne hagyják elszaporodni: néhány növedék még gyorsan eltávolítható, nagyszámú esetén már ez nehezebb és nagyobb az esélye a szemölcsök kiújulásának.

molluscum contagiosum

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

www.svabhegy.eu

2017. február 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó