Hasfájás az orvos szemszögéből

Szinte nincs olyan gyermek, akinél ez a panasz nem hangzik el. Néha csak rövid ideig tart egyéb betegséghez társulóan, másoknál huzamosan esetleg visszatérően és sokszor egyre fokozódó problémaként jelentkezik.

Széles skálája van a hasi panaszok okainak és nem mindig segít egy esti mese után az anyai simogatás. Ezen esetekhez nyújtunk segítséget.

Mikor fáj a kicsi hasa? Mennyi ideig tart? Milyen a fájdalom jellege? Összefügg-e az étkezéssel vagy a széklettel? Esetleg szerepe lehet-e az óvodai és iskolai izgalmaknak, kistestvér születésének?

Számtalan egyéb kérdés is elhangzik az első találkozásunk során, Például a születés körülményei, az anyatejes táplálás időtartama, a hozzátáplálás ritmusa, a súly és a hosszfejlődés alakulása, egyéb visszatérő betegségek, esetleg más krónikus betegségek megléte is igen fontos ismeretet adhat a betegséggel kapcsolatban.

Kérdésed van?

Ha kérdésed van a hasfájással vagy egyéb belgyógyászati problémával kapcsolatban, látogass el a Rendelőbe, ott írhatsz szakértőnknek!

Másra gondol az orvos egy „hasfájós”, de jól alvó, kifogástalanul fejlődő csecsemőnél és másra, ha a súlyfejlődés nem megfelelő, esetleg étvágytalanság, hányás, bukás, vagy más esetben túl jó étvágy és elhízás jelentkezik. Mindkét esetben felmerülhet többek között a gasztrooesophagelis reflux – ez a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működését jelenti - betegség, de különösen kisebbeknél a táplálék allergia lehetőségét is mérlegelni kell, persze sok más egyéb differenciál diagnosztikai szempont mellett.

Hasi fájdalmat okozhat parazita fertőzés, a tejcukor érzékenység, a fruktóz intolerancia betegség, lisztérzékenység. De állhat a tünetek mögött egy Helicobakterium fertőzés, vagy sebészeti-, anyagcsere betegségek, húgyúti fertőzések és még sokmás egyéb, a teljesség igénye nélkül felsorolva.

Az összes paraméter ismeretében alakítunk ki egy vizsgálati tervet és az eredmények értékelése során már a diagnózis ismeretében tervezzük meg a gyógykezelést.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(5 hozzászólás) 

2013 09 03. 12:09
Kislányom is küzdött a hasfájással és mi is mindent kipróbáltunk ami fellehető a piacon. Végülis a Colief vált be nálunk, bár kellett egy kis idő mire megtanultam rendesen alkalmazni, de szerencsére nálunk szint teljesen megoldotta a hasfájás problémát.
→ válasz erre
2014 04 01. 15:35
Mi is kipróbáltuk csomó hasfájás elleni termékeket, ami semmit nem használt az a Babycalm és az Infacol volt, végül 4 hónaposan abba maradt a sírás.
→ válasz erre
2015 06 26. 21:35
Mi is próbálkoztunk sok mindennel:probiotikum, infacol espumisan,de nem használtak. Végül a colief csepp oldotta meg a kisfiam hasfájását.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (5) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X