Házi kedvencek Babanet-Est TV Magazin

A gyerekek általában ösztönösen vonzódnak a kisállatokhoz, és ma már az is köztudott, hogy a családi kedvencek mennyire jótékonyan hatnak a gyerekek fejlõdésére.

A gyerekek általában ösztönösen vonzódnak a kisállatokhoz, és ma már az is köztudott, hogy a családi kedvencek mennyire jótékonyan hatnak a gyerekek fejlődésére. A házi kedvenc nemcsak remek társ és játszópajtás lehet, de a vele való együttélés felelősségre és gondoskodásra is tanítja csemeténket. Persze, nem mindegy, mikor és milyen állattal lepjük meg gyermekünket.

A gyerekek általában csak úgy tíz éves koruk körül válnak elég éretté arra, hogy felfogják, mit jelent egy állatot ellátni. Addig csak akkor kerüljön állat a családba, ha a szülő elfogadja, neki is tetemes részt kell vállalnia az állat gondozásából. Persze, az az ideális, ha ilyenkor is csak a segéd szerepét tölti be az apa vagy az anya, és nem vállalja át teljes mértékben a felelősséget. Azaz inkább tisztítsuk ki az állat almát a gyerekkel együtt, ne pedig helyette.

Bár a legújabb kutatások szerint a szőrös kisállat tartásával a gyerek ellenállóbbá válik az asztma és az allergia iránt, ha valakinek már kialakult szőrallergiája van a családban, nem érdemes kutyával, macskával próbálkoznunk. Ilyenkor inkább teknőst vagy halakkal teli akváriumot szerezzünk be.

A hüllők mellett szól, hogy bár nem igazán kötődnek gazdájukhoz, ellátásuk meglehetősen egyszerű. Ugyanakkor harapásuk nem túl kellemes, és gyakori köztük a szalmonellás fertőzés, amit az ember is elkaphat.

A kereskedésekben széles választékban kaphatók díszmadarak. Sok fajtájuk kifejezetten képes a kötődésre, etetésük is viszonylag könnyen megoldható, hiszen a madártápok mellett a konyhában megtalálható élelmiszerekkel teljessé tehető táplálkozásuk. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy a madarak egy része bizony évtizedekig is elélhet, a kalitkát pedig naponta takarítani kell, és mindig friss tápról, vízről kell gondoskodni az állatnak.

A halak beszerzése és fenntartása meglehetősen költségkímélő, etetésük sem túl bonyolult. Ám az akvárium tisztítása szinte biztosan a szülőre hárul majd, és sajnos, a halakkal nem lehet túl sokszínű kapcsolatot létesíteni.

A hörcsög, egér kis helyen is elfér, rendszeres tisztítással szaga sincs. Szórakoztató állatok, bár hihetetlen fortélyokkal képesek szökéseket végrehajtani. Szeretnek mindent megrágni, olykor harapnak is, ráadásul nem túl hosszú életűek.

Kutyát, macskát csak akkor válasszunk, ha jut majd elegendő idő az állatra. Számolni kell azzal, hogy ezek az állatok 10-15 évig is elélnek. A kutyatartás adja talán a legintenzívebb élményt gyermekünknek, de mivel ő valóban társas lény, számítani kell rá, hogy rengeteg törődést, figyelmet igényel. A macskák ennél jóval függetlenebb lények, de pont ezért nem is valók pici gyerek mellé, hiszen a kicsi szeretgetését a macska nem biztos, hogy alázattal fogja tűrni.


    Tippek:
  • Tartsunk és tartassunk be bizonyos higiénés szabályokat: pl., az állatnak legyen saját alvóhelye, a velük való foglalkozás után mindig kezet kell mosni!
  • Ha fertőző beteg van a családban, tartsa magát távol az állattól. Ha a gazdi betegedett meg, átmenetileg vegyük át a feladatait.
  • Ha netán az állat megharapja a gyereket, magyarázzuk el neki, hogy nem kell rá haragudni, önvédelemből vagy figyelmeztetésként tett így a kiskedvenc.
  • Az állattartó családokban felnövő gyerekek könnyebben kötnek barátságokat, toleránsabbak társaikkal és kevésbé agresszívak.
Szilágyi Diána , 2009. február 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó