A pokolba vezető út és a jó szándék Helytelen tanácsok kisbabás szülőknek

A gyereknevelés olyan, mint a foci meg a politika: mindenki ért hozzá. Még az is, akinek nincs gyereke, előszeretettel látja el az újdonsült szülőket jobbnál jobb tanácsokkal, például: hagyjad, hadd sírjon, nem kell elkényeztetni az állandó felkapkodással! Az aranyigazságok némelyike alapvetően helyeselhető felfogásban fogant, de a túlzott általánosítás időnként komoly veszélyeket hordozhat.

Alább egy válogatás a témakör legnépszerűbb és legérdekesebb „mantrái” és urbánus legendái közül, a teljesség igénye nélkül. Mottónk: a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

 • Alvó gyereket nem ébresztünk fel! Az idősebb korosztály egyik kedvence. Na most: nem alvó gyereket ugye nem is lehet felébreszteni, de ez csak a dolog szemantikai része. A mantraként mondogatott intelem lényege, mármint, hogy igyekezzünk programjainkat a gyerek napi ritmusához illeszteni, alapvetően nem kifogásolható.

  A másik vonatkozás viszont, miszerint nem kell a gyermeket fölkelteni csak azért, mert itt a szoptatás ideje, csak egészséges babákra igaz, sárgaság esetén gyermekünk lesz az a kivétel, aki erősíti a szabályt. A sárgaság ugyanis aluszékonysággal jár, így a gyereket esetleg nem ébreszti föl az éhség, ettől elkezd kiszáradni, ami fokozza az aluszékonyságot, akár ébreszthetetlen állapotig, és kész a baj.
   
 • A gyerek tudja, mennyit és mit kell ennie. Nagy általánosságban szintén igaz. Egészséges gyereket ne méricskéljünk óránként (naponként se!), ne próbáljunk beleügyeskedni még tíz grammot. De hogy ne megint a sárgaságra hivatkozzam, gondoljunk azért arra, hogy valamitől mégis léteznek táplálkozási zavarok, rosszul gyarapodó babák, egész nyáron túró rudin élő kétévesek. Pedig általában az anyukájuk szintén lelkesen főzi a zöldséglevest.
   
 • A gyereknek naponta, testsúly-kilogrammonként
  • 100 ml-t kell szopnia, hogy ne száradjon ki,
  • 120 ml-t kell szopnia, hogy ne veszítsen a súlyából,
  • 150 ml-t kell szopnia, hogy gyarapodjon.
    
  Egyrészt a gyerek nem gép, másrészt meg mi sem vagyunk egyformák, mitől lennének a babáink azok? Ugyanakkor kétségtelenül van egy bizonyos, egyénként változó mennyiség, amire a babának szüksége van, ezt egy (hangsúly!) egészséges gyermek ki is követeli magának. De hogyan tudhatnánk kéthetes babánkról teljes bizonyossággal, hogy makkegészséges? Persze sehogy, ám az alábbi jelek segítenek eldönteni, hogy elég táplálékot fogyaszt-e. Az egészséges gyerek

  • hozzávetőleg egyenletesen gyarapszik (tehát nem mindennap, dekára pontosan)
  • éberen felfigyel a külvilág ingereire
  • nedves a nyelve
  • tiszta a tekintete
  • kutacsa nem beesett
  • bőre rugalmas, csippentés után azonnal helyreáll
  • rendszeresen pisil (napi 4-6 pisis pelenka, nem szúrós, nem sötét vizelettel).
    
 • 14 nap alatt a kismama kiismeri, miért sír a baba. Ezt a szülészeten olvastam valami fejtágítóban. Jelentem, a 15. napon sem következett be a várva várt hirtelen megvilágosodás, sőt még két év elteltével is megesik, hogy nem tudom, miért nyafog a leány.
   
 • El fogod kényeztetni! - mondják néha, ha az ember felveszi nyöszörgő, síró kisbabáját. Pláne ha nem is nyöszörög, csak azért veszem föl, mert olyan jó megölelni, szagolgatni… Ranschburg tanár úr gondolatával élve, az az anya, aki az első hat hónapban nem ölelgeti, szeretgeti eleget a babáját, legalább ugyanakkora bűnt követ el, mintha éheztetné. Ez ugyanis az ősbizalom kialakulásának korszaka. Merjünk hallgatni az ösztöneinkre!
   
 • A cumisüveg / cukros tea az ördögtől való. Tény, hogy szerencsés esetben egyikre sincs szükség, és kell, sőt, érdemes küzdeni is érte, hogy ne legyen. De beteg gyerek esetén a cumisüveg életmentő lehet. Nem kell feltétlenül nagy betegségekre gondolni, egy újszülöttet egy kisebb fertőzés is megviselhet annyira, hogy ne legyen ereje szopni. A teázás is indokolt lehet.

  Az én gyerekem is alapvetően vizet iszik, azt is szereti legjobban. Volt is bajunk elég, amikor egyéves korában rotavírust kapott - más okból szükséges kórházi kezelés során -, és a gyermek nem ivott meg mást, csak a vizet, hiszen soha mást nem is kapott inni. Hányós, hasmenéses gyerekbe ugyanis cukros ital, almalé, tea, vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett, gyógyszertárban kapható ital kell. Nem mindennap, nem víz és főleg nem anyatej helyett, de bizony egy ilyen fertőzés esetén megmenekülhet a kicsi az infúziótól, ha elfogadja a cukros italt.
   
 • Télen nem nő a gyerekek lába. Ez a vicces kijelentés egy cipőbolti eladótól származik. Először arra gondoltam, biztos egy reggeli rádióműsorban hallotta, mint „brit kutatók” legújabb tudományos eredményét, de aztán rájöttem, hogy valószínűleg inkább csak jutalékos rendszerben bérezik, hiszen aki ezt a tanácsot megfogadja, garantáltan két pár cipőt tervezhet be a télre, gyerekenként.

Néha nagyon nehéz megtalálni a középutat az aranyigazságok és a józan ész között, különösen a gyermek születése utáni, fizikailag és lelkileg is nehéz időszakban. Mégis úgy tűnik, néha kell, hogy legyen bátorságunk megkérdőjelezni azt is, amit mások örökérvényűnek tartanak!

Ti milyen jó szándékból született, de rossz tanácsot hallottatok már?

kisgigi

kisgigi , 2011. április 19.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(32 hozzászólás) 

2011 04 28. 14:12
@dia
köszönöm, megnézem. A videóket csak 7-e után tudom megnézni, mert alacsony adatforgalmú (1Gigás) netcsomagunk van és 7-én lép életbe a nagyobb netcsomag.
→ válasz erre
2011 05 03. 17:10
Ha nem haragszotok,leírom a saját történetem: Én is első gyerekes anyuka vagyok és sajnos engem is megtalált a védőnő/anyós a "jó" tanácsokkal.Nekem már a kórházban elég rendesen beindult a tejem 4. nap, azután csak dőlt belőlem, a mérleg is mutatta a babán, hogy nagyon szépen gyarapszik.Anyósom első látogatásakor egyből a fejemhez vágta, hogy ez a gyerek szomjazik, adjak neki teát.Az sértett a legjobban, hogy nem ajánlás volt, hanem felszólítás.Én persze pár napos anyukaként, némi szülés utáni fáradtsággal, bizonytalansággal fűszerezve egyből megkérdeztem a védőnőt. Ő azt mondta semmit ne adjak anyatejen kívül.Lehet, hogy 20 éve már 1 hetesen teáztatták a babát, de én minek teáztassam, ha van elég tejem?! (ráadásul a cumisüvegből etetés ugye cumizavar is okozhat, meg persze kevesebb inger éri a mellet, így nem termel eleget és szépen lassan elapad a tej)Persze ekkor megfogadtam, hogy az ösztöneimre és a babám kívánságára hallgatok.No a baba 2 hónaposan átaludta az éjszakát, mai napig is.Hetente mértük eleinte a picit, nagyon szépen gyarapodott.Aztán jött a 3 hónapos státuszvizsgálat a dokinál, amikor is 1 hét alatt csak 100 grammot hízott.A védőnő azonnal tápszerpótlást javasolt, a doktor néni csak bólogatott és mondta, hogy adjon néha neki 1-2 kanállal.Én persze teljesen kiakadtam, mert szerettem volna legalább 6 hónapos koráig szoptatni,ezt már a megszületése óta egy feladatnak éreztem, hogy a picimnek a legeslegjobbat adjam, ami csak tőlem kitelik.Édesanyám tanácsára elkezdtem sűrűbben mellre tenni, literszámra inni a szoptatós teákat és láss csodát, a gyerek tápszer nélkül,tökéletes ütemben fejlődik.Pont ma 6 hónapos :)) Igaz, néha már kapott almát,banánt és vizet, mert már nagyon érdeklődik iránta.Egy teljesen kiegyensúlyozott, nyugodt, vidám, csudaszép kislány cseperedett belőle:) Ennyit a védőnői és rokoni jótanácsokról. Mi ketten erősek voltunk, tudtuk, hogy meg tudjuk csinálni és ameddig igény van rá, megmarad a mi kis kettőnk "intim" kapcsolata
→ válasz erre
2011 05 12. 13:05
Látom, a tej sokszor előjött, és elég sok kavarodás van vele kapcsolatban, ezért -bár nem teljesen a témába vág- szeretném kicsit helyretenni ezt a "tejkérdést".

Való igaz, hogy a tej -különösen más faj, pl. a tehén teje- csak az embernél szolgál alapvető táplálékként, ez azonban nem jelenti azt, hogy komoly ellenérzéssel kéne lennünk iránta, hiszen így elég sok élelmiszert száműznünk kéne a konyhánkból...
A tej több összetevője okozhat egészségügyi gondot, ezekkel nem árt tisztában lenni, mert rengeteg félreértés él a fejekben.

1. A leggyakoribb gond a tejjel a tejcukor érzékenység, a laktóz intolerancia. Ez nem immunológiai folyamat, nem allergia! Az elmúlt 100 évben vált népbetegséggé, a nyerstejfogyasztás növekedésével arányosan. A tünetek dózisfüggőek: több tej, több baj. Ezek: hasfájás, puffadás, hasmenés, viszketés, idegesség, torz látás, migrén, szédülés. A savanyú tejtermékekben (pl.: joghurt, kefír) nincs tejcukor, hisz a baktériumok, gombák pont azt bontják el savakká. Így aki tejcukorra érzékeny, az ezeket nyugodtan fogyaszthatja. A lényeg: a tejcukor NEM tud allergiát kiváltani, hisz nem fehérje!

2. A tejfehérje képes allergizálni a szervezetet, áthangolni az immunrendszert és kóros, túlzott reakciót kiváltani. tejfehérje minden tejtermékben van, tehát aki tejfehérjére allergiás, semmilyen tejterméket nem fogyaszthat. Allergiánál előfordulhat családon belüli halmozódás, a kóros reakciók a felvett mennyiségtől függetlenül kialakulnak. Ezek lehetnek légzőszervi (könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés, köhögés, asztma), gyomor-bélrendszeri (fájdalom, hányás, hasmenés, puffadás), és bőrtünetek (csalánkiütés, bőrpír, viszketés). Az allergiánál van ún. expozíciós idő, tehát évekig fogyasztjuk a tejet, vagy érintkezünk bármilyen más allergénnel, amíg a tünetek kialakul(hat)nak.

A leggyakoribb emberi táplálékeredetű allergének a tej mellett a földimogyoró, a tojás, a tengeri állatok és a zeller (!), illetve gyermekeknél még a szója.

És, hogy mégis kapcsolódjak a témához: egy ismerős kis poronty tejallergiás (tejfehérje, semmilyen tejtermék, stb.). A bölcsiben a szülők elmondták mindenkinek, hogy nem laktózérzékeny, ne adjanak neki semmilyen tejterméket. Pár napra rá mit tesz az okos dajka: joghurtot ad a gyereknek, mert az savanyú tejtermék. A gyerek persze olyan allergiás lett, mint ahogy kell. A pokolba vezető út is...

További jó babázást!
dr. Nemes Gábor
állatorvos, kispapa

→ válasz erre
Összes hozzászólás (32) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó