Hogyan segíthet a Forma-1 a beteg gyerekeken?

Sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben az orvostudomány és az egészségügy, de azt minden benne dolgozó tudja, hogy számtalan olyan neuralgikus pont létezik még, ahol jól jönne egy kis segítség. A technikai sportok világában talán még gyorsabb a fejlődés, és egy-egy verseny során rengeteg adattal dolgoznak a háttérben, a boxban.

Egy-egy Forma-1-es verseny során az autók mintegy 750 000 adatot küldenek be elemzésre valós idejű kapcsolaton keresztül, amit aztán olyan gyorsan dolgoznak fel, hogy a versenyzőnek még legyen ideje dönteni is arról, hogy adott esetben gyorsítani, kanyarodni vagy épp fékezni kezd. A területen dolgozó szakemberek, köztük Peter Van Manen, a McLaren csapat ügyvezető igazgatója is pontosan tudja, hogy minden versenyautóban rengeteg olyan dolog van, ami elromolhat, miközben az autó a pályán száguld – de azt is tudják, hogy semmi sem romlik el anélkül, hogy annak ne lennének előzetes jelei.

A versenyautók és az emberi test között hasonlóság csak abban van, hogy a szervezet egyensúlya is legalább annyira törékeny, mint a Forma-1-es autók. De a versenysportban az a szemlélet uralkodik az adatok elemzésénél, hogy az adott autóra vonatkozó adatokat nem mással vagy egy statisztikával hasonlítják össze, hanem önmagához viszonyítják. Az egészségügyben azonban egy beteg gyermek adatait eddig leginkább egy egészséges gyerekhez viszonyították.

Így viszont számtalan olyan értékes adat kerülheti el az egészségügyi személyzet figyelmét, amelyek előre jeleznének egy-egy kritikus szituációt, például egy szívleállást. És itt jöhet be a képbe a Forma-1-es szakemberek tapasztalatai – no meg adatelemző módszereik.

Persze, az élet számtalan területén lehet előnyös, ha a már meglévő tudást-adatokat más-más szemszögből lennénk képesek megvizsgálni. Mindenesetre a fenti videóban bemutatott példa elképesztő lehetőségeket rejthet magában: mondjuk kevesebb távollétet a családtól még annál is nagyobb biztonságban, mint amit eddig a kórházban kaptak a betegek, legyenek akár pár hónaposak, akár 90 évesek.

Szilágyi Diána , 2014. január 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X