Hogyan szoktassuk rá gyermekünket a húsevésre?

A szakértők szerint ahhoz, hogy egy kisgyermek szervezete a megfelelő ütemben fejlődjön, a tej formájában bevitt fehérjén túl, szépen-lassan kb. féléves kortól, a húsokat, májat és halat is el kezdhetjük adagolni. Hogy pontosan mit, mennyit adjunk neki, és hogyan vezessük be az étrendjébe – ennek próbálunk meg most utána járni, és néhány hasznos tanácsot adni Olvasóinknak.

Egyáltalán mi is a hús szerepe egy kiegyensúlyozott étrendben?

Azon túl, hogy az egyik legfontosabb fehérje-forrás, a hal és a kevésbé sovány húsok „jó zsírokban” gazdagok (Omega zsírsavak), amik az agy legfőbb táplálékát jelentik.

A húsban fellelhető számos vitamin és ásványi anyag közül a vas élettani jelentősége felbecsülhetetlen értékű, hiszen nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, a szelén antioxidáns hatása miatt segíti az immunrendszer normál működését, a cink pedig a szénhidrát-anyagcsere egyik motorja.

Hány hónapos kortól és mennyit adjunk gyermekünknek?

Nagyjából hat hónapos kortól megkezdhetjük a húsfélék bevezetését bébink étrendjébe – a magzati korból hozott vasraktárak is nagyjából addigra ürülnek ki, és akár napi szinten ehet belőlük, de minimum heti 3-4 alkalommal ajánlatos valamilyen fajtáját adni neki. Érdemes külön választani; egyik nap májat és/vagy tojást etetni vele, míg másik napokon húst.

A csirke és a pulyka a legkönnyebben emészthető, így érdemes azzal kezdeni. A gyümölcspépbe vagy a főzelékbe rakjunk egy-egy kocka főtt húst, melyet alaposan meg kell mosni, az előkészítés perceiben, győződjünk meg mindig annak frissességéről, és jól meg kell sütni vagy főzni, majd apró falatokra vágni azt. Ne legyen rágós, inas a husi, mert a kicsi azzal még nem tud elbánni. Tehát a marhát és disznót csak akkor add neki, ha már kinőttek hátul a rágófogai.

Ötlet: ha olyan húslevest főzöl, amibe kisebb darabokat teszel, és csupán sóval fűszerezed, nyugodtan kiszedhetsz neki abból is pár darabot, nem kell külön fogásként elkészítened a picinek azt.

Összefoglalva; hogyan válaszd ki és készítsd el tipegősödnek a legjobb husifalatokat:

  • a húshoz való szoktatást szárazföldi állatok húsával kezdjük – melyek könnyen rághatóak és emészthetőek,
  • ha áttérünk a vízi állatokra is, akkor a vadvízi halakat részesítsük előnyben, amiknek alacsonyabb a higany-tartalma, és persze a szálkákra is ügyeljünk,
  • inkább a hentespultból vagy a piacról vásároljunk friss húst, mint sem az előre csomagolt, mirelit változatokból,
  • mindig jól süssük át a húst, de ne hagyjuk, hogy kiszáradjon,
  • ne vágjuk fél-egycentisnél nagyobb darabokra a falatokat.

Nagyjából egyéves kortól pedig bevezethetjük a halat, a kacsát, a libát, a nyulat és akár a fácánt is.

 A gyermekek táplálkozását tanulmányozó szakértők azonban azt is kihangsúlyozzák, hogy semmit nem szabad erőltetni: a lényeg sokszor csak az, hogy egyen valamit (szinte bármit) a baba. Az én hároméves kisöcsém például a fűszervajas csigára van most épp rákattanva, a húst csak félretúrja a tányéron.

 

Plézer Panna , 2019. február 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó