#baba#anya

Hogyan utazhatnak babák, kisgyerekek az autóban a KRESZ szerint? Mikortól nem szükséges a gyerekülés? Hogyan szállítható baba az első ülésen? Mikortól nem szükséges a gyerekülés? Hogyan szállítható baba az első ülésen?

Mikor és hogyan kell használni a gyerekülést az autóban? Mikor nem kell egyáltalán bekötni a gyerekeket utazáskor? Hogyan szállítható baba az autó első ülésén?

A gyerekek szállítására vonatkozó KRESZ-szabályokat a közúti közlekedés szabályairól szóló és folyamatosan módosuló 1/1975. (II.5) KPM-BM együttes rendelete szabályozza. Az alábbiakban a gyerekek szállítására vonatkozó legfőbb irányelveket ismertetjük.

Elöljáróban két lényeges főszabályt emelünk ki, amelyek a legtöbb félreértést okozzák.
150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testsúlyának megfelelő autós gyerekülésben - rögzítve – szállítható.  Tehát nem elég, hogy a gyerek az autósülésében ül, a rendőr akkor is büntet, ha ő nincs bekötve.
Amennyiben a gyerek a 3. életévét már betöltötte és 135 centiméternél magasabb, akkor az autó hátsó ülésén gyerekülés nélkül is utazhat, de csakis úgy, hogy biztonsági övvel rögzítve van.

Hogyan utazhatnak babák, kisgyerekek az autóban a KRESZ szerint? Mikortól nem szükséges a gyerekülés? Hogyan szállítható baba az első ülésen?

Az anyukák kényelmi okokból szívesen veszik maguk mellé a babákat vezetés közben az autó első ülésére (az anyósülésre), menetiránnyal háttal. Fontos azonban tudni, hogy a szokásos haladási iránnyal ellentétesen az első üléséhez gyermekbiztonsági rendszer (autós babaülés) csak akkor szerelhető be, ha az autó üléséhez légzsákot nem szereltek fel gyárilag vagy a légzsákot ki lehet kapcsolni.

A továbbiakban következzen az említett jogszabály, amely a jelenleg is érvénybe lévő - autós gyerekülésekre, autós gyerekszállításra vonatkozó – KRESZ-előírás.

Mikor nem kell becsatolni az övet?

48.§ f) az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek;

Mikor és hogyan kötelező a gyerekülés?
(7)302 A gépkocsiban vagy a mopedautóban - a (8) bekezdésben foglalt kivétellel - 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni.

A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

Mikor nem kell bekötni a gyereket az autósülésbe?

(8)303 A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;

g) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;

h) ha külön jogszabályban304 meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

Forrás: 1/1975. (II.5) KPM-BM együttes rendelete,

 

Szinetár Rita, 2017. október 24.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?