Hol ronthatjuk el?

A kisbaba megszületésekor természetesen minden szülő vágya, hogy a gyerekből később egészséges és boldog felnőtt legyen. Minden könyvet végigolvasni, minden magazint átlapozni, minden műsort megnézni és mindenkire hallgatni azonban képtelenség, és persze nem is szükséges.

Azonban jó, ha mindig kéznél van egy-két alapszabály, melyet bármikor, bármilyen bizonytalanság esetén előhúzhatunk a fiókból, és amelyek alapján meggyőződhetünk arról, hogy helyesen tápláljuk a gyereket.

Lássuk hát, mire érdemes figyelni akkor, mikor a baba hat hónapos kora után elkezd ismerkedni a szilárd ételekkel, amikor megkezdődik a hozzátáplálás időszaka.

Tehéntej

A tehéntejet szigorúan tilos 1 éves kor alatti babáknak adni, mivel magas fehérje és ásványi anyag tartalma a vese károsodásához vezethet, és növelheti az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát - áll a Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevelében. Ebben a korban az anyatej - vagy annak hiányában a tápszer - a megfelelő tejalapú ital a baba számára. Érdemes a tehéntejjel várni, hiszen bizonyos esetekben – például, ha a családban többeknél is előfordul a tejérzékenység - 2-3 éves korig még megterhelő lehet a pici emésztőrendszerének.

Ha szoptatunk, akkor hat hónapos korig az anyatej bőségesen elegendő táplálék és folyadék a kisbaba számára. Féléves kor után sem szabad megfeledkezni a fehérjék fontosságáról. 6-12 hónapos kor között fontos, hogy naponta elegendő mennyiségű – kb. 5-8 deciliter - anyatej szerepeljen még a baba étrendjében. Tehéntej helyett 1 éves kor után adhatunk a piciknek külön az ő igényeikhez kialakított gyerekitalokat.

Teáztatás

Komoly problémákat okozhat, ha a babánknak túl korán babateát adunk. Ezek a termékek általában rengeteg cukrot tartalmaznak, ami felesleges kalória a pici számára. Jóllakatja a babát ahelyett, hogy az értékes anyatejet vagy annak hiányában a tápszert fogyasztaná. Hogy az éppen kibújó fogakra gyakorolt kártékony hatásáról már ne is beszéljünk.

Az anyatejen kívül a babának az első fél évben még extrém meleg időben sincs szüksége más folyadékra – ilyenkor maximum többször fog keveset szopni a baba. A tápszeres gyerekeknél nagy melegben még féléves kor előtt is szükség lehet más folyadékbevitelre. Ebben az esetben elegendő, ha felforralt és lehűtött ivóvízzel kínáljuk a babát. Hathónapos kor után is kerüljük a cukros italokat, teákat és a bolti gyümölcsleveket.

Édesség

Sok felnőtt édesszájú, ezért úgy gondolja, hogy az édességgel nem tesz rosszat gyermekének. A pici babának azonban ebben a korban kifejezetten káros lehet a pluszban bevitt cukor, ezért kifejezetten nem ajánlott édes tejdesszertekkel, túró rudival, pudingokkal és más édességekkel kínálni 1 év alatt a gyerekeket. A cukor a fogcsírákat már ebben a korban is károsíthatja.

A legjobb, ha csak 2-3 éves kor után adjunk édességet a kisgyermeknek. A gyümölcsök természetes cukortartalma bőven fedezi igényeiket, ezen kívül a gyümölcsök magas vitamin és rost tartalmuknál fogva hozzájárulnak az egészséges táplálkozás elsajátításához.

Hozzátáplálás

Az anyukák már alig várják, hogy új ízekkel ismertessék meg gyermekeiket, hiszen a 6 hónapig tartó anyatejes táplálás egyhangúnak tűnhet. Egy pici gyümölcs, egy falatka hús, pár kanál gyümölcsös joghurt biztosan nem árthat! – gondolják. A hozzátáplálás kezdete nem véletlenül a 6. hónap, és nem véletlenül ajánlják mindenekelőtt a fokozatosságot a gyermekorvosok és védőnők. A baba emésztőrendszere féléves kor előtt még nincs felkészülve a szilárd táplálékra.

Egészségesen fejlődő babák esetében a hozzátáplálás megkezdése 6 hónapos kor körül javasolt. Sokan a baba súlyának – szerintük – nem megfelelő gyarapodása miatt akarják előbb megkezdeni a hozzátáplálást. Ideális súlygyarapodásnak tartjuk, ha a baba 6 hónapos korára megduplázza születési súlyát. Ha ezt már korábban túllépi, a hozzátáplálás 6 hónaposnál korábbi megkezdése akkor sem szükséges.

Tejtermékek

Gyakori hiba, hogy a baba idejekorán kap édes joghurtokat, tejdesszerteket. Ezek bevezetése bőven elegendő 2 éves kor után, hiszen a babának nincs szüksége a felesleges cukorra.

A hazai ajánlások szerint 10 hónapos kor után kaphat először a baba tejtermékeket - sovány tehéntúrót; joghurtot; kefirt; sovány, natúr, nem füstölt sajtot. De csak az ízesítetlen tejtermékek adhatóak és azokból is csupán 10-20 grammos mennyiség. Ha gyümölcsjoghurtot szeretnénk adni a babának, akkor a friss vagy mirelit gyümölcsöt daraboljuk fel és keverjük össze natúr joghurttal. Édesítésre nincs szükség ez esetben sem!

Hús

A hús a baba számára alapvetően fehérje- és vasforrás. Azonban a hús, a baba egyéves koráig - mivel csak nagyon kis mennyiségeket eszik - nem fedezi a fehérje és vas igényét. Ezt az anyatejből tudjuk biztosítani, mert ebben találhatók olyan fehérjék és vas, ami a baba szervezete számára megfelelő mennyiségű és könnyen felszívódó. Ügyeljünk arra, hogy vörös és zsíros húsokat ne adjunk egyéves kor alatt! Kerüljük a belsőségeket is!

A babák a hazai ajánlások szerint 8-9 hónapos korban kaphatnak először húst. Természetesen a hús bevezetésekor hasonlóképpen, mint a főzelékeknél, az első adag darált hús kb. egy kávéskanálnyi legyen, vagyis nagyon kevés. Ez a mennyiség szép fokozatosan emelkedik, míg kb. 1 éves korra eléri a 30g körüli mennyiséget.

2010. március 09.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2010 03 23. 21:55
egyetértek, nagyon nem mindegy, hogy mikor mit kap a baba.. sajnos a hozzátáplálás helyes szabályai még mindig nincsenek benne úgy igazán a köztudatban. pedig az egészséges életmód a konyhában kezdődik!! és nekünk, nőknek a feladatunk a család egészségére ügyelni. a férjünkére, a gyerekeinkére (és a sajátunkra:)

Sok baba kakaót kap elalvás előtt, almalével nyugtatják éjjel, és glutént tartalmazó gabonákat is túl hamar adnak neki..
E témáról bővebben, dietetikus segítségével összeállított tudnivalók:

http://www.kismamatitkok.hu/website/index.php/Cikkek/Babakonyha/tejtermekek-tej-es-gabonafelek-a-babanak.html


→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?