Hol tartson a gyerekem kétéves korára?

Milyen fejlődési teljesítményeket várhatunk el egy kétéves gyermektől - a legfontosabb mérföldkövek kétéves korban


Sok szülő már kétéves korában kénytelen bölcsödébe adni gyermekét, ahol már mások kísérik figyelemmel napközben fejlődését. Ezért is válnak nagyon fontossá a kétéves kori mérföldkövek a kicsik életében. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy minden gyerek más és más, mindegyik a saját tempójában és saját ritmusa szerint sajátítja el a különböző képességeket.

Kétéves korban a fejlődési mérföldkövek még kevésbé kötődnek konkrét képességekhez. Inkább olyan viselkedésekre irányulnak, amelyek a kognitív (észlelés-megismerés-felfogás), illetve a fizikai teljesítményeket mérik. Ahelyett tehát, hogy azon aggódnál, hogy a kétéves gyereked tud-e magabiztosan járni, szaladni, egyszerű mondatokkal beszélni, vagy egy homokozó vödröt megtölteni és kiüríteni, inkább egészében nézd a gyermeket, és két nagy területet érdemes megfigyelned egy kétévesnél: ez a sok mozgás, és a minél több önállóság.

Kétéves fejlődési mérföldkövek

 #1: Mozgás

Mostanra már valószínűleg rájöttél, hogy a gyermeked új képességei olykor áldásként, olykor átokként jelentkeznek az életedben. Semmikor sem igaz ez jobban, mint a gyermeked mozgásképességének elsajátításakor. Persze öröm nézni, ahogyan a játszótéren tombolnak, csúszdáznak, lépcsőznek és mászókáznak, de ezzel már a szülői idegrendszerünket is próbára is teszik a bátor mozdulatokkal. Mégis, ha igazán jó képet szeretnél kapni arról, hogy gyermeked hogy fejlődik, akkor egy játszótér erre a legalkalmasabb hely, ahová elviheted.

A kétéveseknek már tudniuk kell járni, futni és ugrálni. Képesnek kell lenniük lépcsőn felmászni és csúszdán lecsúszni. Azt is meg kell nézni, hogy a gyermeked tud-e labdába rúgni, vagy meg tud-e tölteni és ki tud-e üríteni egy homokozó vödröt. Ne ijedj meg, ha valamelyik még nem megy. Minden gyermek más ütemben fejlődik, általában azokban a dolgokban először, amelyek leginkább érdeklik őket. Őszintén szólva ezeknek a képességeknek a gyakorlására a legjobb mód, ha minél többet vagytok a szabadban, kertben vagy egy játszótéren.

Vörös zászló a fejlődésben: Viszont a kétéves koráig járni képtelen gyermekeknél olyan fejlődési problémák lehetnek, amelyekkel azonnal foglalkozni kell. Akkor is érdemes beszélni a gyermekorvossal, ha gyermeked bizonytalan járású, vagy csak lábujjhegyen tud járni.

Ami miatt nem kell aggódni: Egyes kétévesek egyszerűen csak óvatosak. De nem kell ezt az óvatosságot a fejlődési késés jeleként értelmezni. Az a gyermek, akinek nem volt elegendő tere a futkározáshoz, talán nem érzi magát magabiztosnak. Az a gyermek, aki még nem látott lépcsőt, talán nem mer felmászni a csúszda tetejére. Ne feledd, hogy sok ilyen képesség gyakorlásra szorul. Vedd számításba, hogy vajon volt-e a gyermeknek korábbi tapasztalata egy adott mozgásban, hogy tudott-e eleget gyakorolni. Fontos, hogy gondoskodj arról, hogy elegendő időt adj neki a játékra, és a szükséges képességek fejlesztésére. 

#2: Függetlenség

A függetlenség egy átfogó tulajdonság, és a kétéves kori fejlődési képességek nagy részéhez kapcsolódik. A függetlenségét fejlesztő gyermek jó úton jár. Nem kell őket megfékezni.

Az állandó mozgáshoz hasonlóan, a függetlenségnek is megvannak a maga hátrányai. A független gyermek elkezdi kialakítani a saját véleményét. Emiatt előfordulhat, hogy nem azt akarja majd csinálni, amit te szeretnél. Tehát számolnod kell azzal, hogy hallani fogod a "nem" szót. Sőt, lehet, hogy ezt sokszor hallani fogod. Ennek ellenére a "nem" szó rengeteg kognitív képességet mutat meg. Amikor a gyermeked nemet mond, az azt jelenti, hogy meghallotta és megértette a kérésedet. Megvan az a kognitív képességük, hogy mérlegeljék a kérésedet a saját vágyaikkal szemben, és közöljék a szándékukat.

Mégis, jó, ha nem kell állandóan egy dacos kisgyerekkel együtt élni, illetve a kétéves gyermekednek is képesnek kell lennie arra, hogy kövesse az utasításokat. Tudnia kell rámutatni az ismerős tárgyakra, amikor megnevezik őket, és képesnek kell lennie arra, hogy szavakat ismételjen, és utánzós játékokban vegyen részt.

Vörös zászló a fejlődésben: A kétéveseknek képesnek kell lenniük két szavas mondatok használatára, de ha a gyermek a beszédtől eltérő módon is könnyen kommunikál, akkor ez aggályos lehet. Ha úgy érzed, hogy a beszéd hiánya túlzottan befolyásolja gyermeked életét, akkor keressétek fel a gyermekorvost. A szülőknek pedig nem szabad összekeverniük a függetlenséget a teljes mellőzéssel. Az a gyermek, aki nem kapcsolódik a szülőkhöz - nem utánozza őket, vagy nem foglalkozik velük -, kognitív késésben lehet.

Ami miatt nem kell aggódnod: A kétéves kori dacosság a szülőkkel folytatott játék része, és ez még egy darabig így is marad. A dac azt jelenti, hogy gyermeked éppen most keresi a helyét a világban.

Ami nem számít a kétévesek fejlődésének mérföldkövei közé: 

Elképzelhető, hogy gyermeked elkezd érdeklődni a bili használata iránt. Ez úgy is lefordítható, hogy kíváncsi arra, mit csinálsz a fürdőszobában. Bár az első reakciód az lehet, hogy kiküldöd a fürdőszobából, de érdemesebb inkább engedned, hogy veled maradjon. Így megfigyelheti, hogy mit csinálsz, vagy el is mesélheted neki. Ez egy jó megoldás a bilire szoktatás sikeréhez vezető úton. Segít normalizálni a folyamatot, és természetessé válik a vécére járás, és könnyebb elindulni a pelenka elhagyás felé vezető úton.

 

Nyitókép: Bettyimages.com

Roxán , 2021. augusztus 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?