Hozzátáplálás négy hónapos kortól?

A jelenlegi ajánlások szerint a kisbabáknak az a legjobb, ha hathónapos korukig kizárólag anyatejet kapnak, majd csak ezután kezdik el felfedezni a szilárd ételek világát. Az érvek között ott van a gyerek bélrendszerének érése, az immunanyagok fontossága, az anya-gyerek kapcsolat minősége és még sok minden más. Ám most megjelent egy tanulmány, ami már eddig is port kavart, de vélhetően még sokáig fogunk gondolkodni, vitázni miatta.

Persze, ki mások, mint a brit tudósok állnak a kutatás mögött, akik azt állítják, hogy nem feltétlen előnyös a kisbabák számára, ha az első hat hónapban csupán anyatejjel táplálják őket. Mary Fewtrell, a University College London orvos-kutatója és kollégái tanulmányukban, amely a British Medical Journal című folyóiratban jelent meg, kifejtették: hasznos lehet, ha ezek a kisgyermekek már négy hónapos koruktól kapnak bizonyos mennyiségű szilárd táplálékot is.

Mint fentebb említettük, jó esetben az orvosoktól manapság azt a tanácsot kapják az anyukák, hogy csak hat hónapos korban kezdjenek gyermeküknek szilárd ételt is adni az anyatej mellett. A brit kutatók szerint azonban számos előnnyel járhat, ha ez a folyamat már két hónappal korábban beindul. A késő elválasztás ugyanis azt a kockázatot hordozza magában, hogy a babánál élelmiszer-allergia vagy vashiány alakul ki. A tudósok továbbá azzal is érvelnek, hogy a pépes ételek korábbi bevezetése jobban felkészíti a csecsemőket a többi élelmiszerre, például a zöldségekre.

A WHO 10 évvel ezelőtt adta ki azt az útmutatót, amely szerint a legjobb, ha a csecsemőket 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálják, és az EU tagállamainak 65 százaléka – köztük Magyarország is -követi ezt az ajánlást. Az Orientpress cikkében az áll, hogy a szakemberek szerint azonban ezt az elvet elsősorban a fejlődő országokban érdemes betartani, ahol a tiszta vízhez való hozzáférés és a biztonságos elválasztás nem mindig megoldható, ezért a szoptatás jelent biztonságos táplálást a kicsik számára.

Állításuk szerint ugyanis az elmúlt 10 évben számos tanulmány született, amely bizonyítékokkal szolgált arra nézve, hogy a fejlett, nyugati országokban előnyösebb, ha a szilárd táplálékok bevezetése már korábban megtörténik. Hivatkoznak arra is, hogy ha a babák már négy hónaposan ehetnek pépesített élelmiszereket, úgy állítólag jelentősen csökken az esélye annak, hogy lisztérzékenység, vérszegénység, illetve komolyabb ételallergia alakul ki náluk.

Más szakértők természetesen kételkednek a tanulmány hitelességében. Janet Fyle, a brit védőnők egyesületének tagja például azt nyilatkozta a BBC-nek: négy hónapra korlátozni a szoptatás idejét visszalépés lenne. Fyle a bébiétel-gyártók kezét véli a háttérben felfedezni: a kutatást publikáló négy tudós közül hárman ugyanis már dolgoztak a bébiételipar tanácsadóiként, vagy kaptak onnan származó kutatási pénzeket.

Ugyanakkor a kutatók nem állítják, hogy az általuk javasolt korban abba kellene hagyni a szoptatást. Tanulmányukban azt írják, hogy a pépes ételek bevezetését követően is ajánlott tovább szoptatni a csecsemőket, és azt javasolják, hogy a szoptatás idejét anya és gyermek együtt határozzák meg.

Ti meddig tervezitek a kizárólagos szoptatást és miért?

Szilágyi Diána , 2011. január 21.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(12 hozzászólás) 

2011 01 22. 17:11
Ahogy olvasom, egyben mi anyák egyetértünk, az anyatej arra
van "kitalálva", h azzal tápláljuk a kicsiket, az ember már csak egy
ilyen, ún emlős állat.
Hogy pontosan meddig, és utána mit kap, az rengeteg dolgotól
függ, és valszeg sokféle módon fel lehet nőni. Tehát abban kéne
segíteni minden anyát, hogy beinduljon a teje, tudjon és akarjon
szoptatni, a többi majd kialakul!
→ válasz erre
2011 02 19. 09:38
Szilvo,
A legjobb az anya tej. Igen.Az anyák 99%a tud szoptatni.Igen
akkor én vagyok az 1 százalék és a környezetemben 6 anya aki nem.Nem akarás kérdése,hanem a körülmények kérdése.
A szülés után ömlött a tejem, és elapadt.
rengeteg fórumot olvastam, és nem értem miért hiszik a szoptatós anyák,hogy aki nem tud szoptatni az nem akar?nem kötekedésből, de nekem ez pl.nagy szívfájdalmam és mindig csak azt olvasom, hogy a tápszeres anyák, egy bűnös anya.
A babám tápszeres,most kezdjük a hozzátáplálást, és nem érzem amit ti éreztek.
→ válasz erre
2011 12 09. 11:21
Egyet értek dokla hozzászólásával. A tápszert nem én választottam, nem volt más és nem azért nem akartam szoptatni. A gyerek meg csak sírt az éhségtől
ettől meg én sírtam és hogy ne legyek megkövezve, 3 hónapig próbálkoztam, hátha beindul csak lassan. De így is a rekord mennyiség 30g volt, ez pedig igen kevés egy két hetes csecsemő számára is. Nem kívánom senkinek, hogy azt élje át, hogy nem tudja táplálni a gyermekét!!!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (12) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?