Így gondoztak anyáink!

Nem kétséges, hogy két-három generációval ezelőtt a gyermeknevelésről és gondozásról merőben másképp gondolkodtak, mint ahogyan azt ma tartjuk helyesnek. Amit a mi szüleink, nagyszüleink jónak és igaznak hittek – hisznek -, nekünk az néha meghökkentően idejétmúlt és tudományosan inkorrekt.

Kezembe akadt egy 1966-ban kiadott könyv, ami - ne szépítsük - azért íródott, hogy a nők tudjanak mihez igazodni. Benne van minden, amit a kor embere a higiéniától kezdve a kulturálódáson át az öltözködésig helyesnek és követendőnek vélt.

A gyerekgondozásról szóló fejezetből szemezgettem, fogadjátok megfelelő fenntartásokkal!

Mindjárt az újszülöttekről szóló részben megütötte a szememet, hogy a táplálásuk a születés után 12-24 órával kezdődik, ekkor helyezzük először mellre. Az első napokban 20-30 grammot szopik, ami 1 hét alatt felmegy 450-500 g-ra. Jó, ha tudjuk, hogy a fejlődő, növekedő csecsemő kb. féléves koráig a mindenkori súlya 1/6 részének megfelelő anyatejet, illetve folyékony, pépes táplálékot fogyasztja naponta. Megvan a hálós mérleg kinézete? Tessék naponta mázsálni!

Ameddig ezt a mennyiséget el nem éri a napi bevitt folyadék naponta hétszer, kb. három óránként kap szopni. Ha nagyon muszáj, kevesebb mennyiséget is adhatunk 8-10 alkalomra elosztva. Jó hír, hogy általában egy hét alatt képes lesz az újszülött arra, hogy a súlyát jól feltornázza, így már elég napi hatszor szoptatni, három óránként.

Ismét egy kis ,,engedmény”: szükség esetén éjjel adjunk neki teát. A teáztatás 5% cukrot tartalmazó teával - 1 dl teához 1 kávéskanál cukor - történjen, citromlevet már a kéthetes baba teájába nyugodtan tehetünk. Itt most álljunk meg egy pillanatra. Ha feltételezzük, hogy a kor anyája erre hallgatva minden éjszaka 1 dl cukros teával kínálja csecsemőjét, az heti 7 kockacukornyi mennyiségű cukor, havi 30, évi 365 – szponzorálva a fogorvosi kamara által?

Hogy a szoptatási időpontok betartása - 6, 9, 12, 15, 18, 21 órakor - mennyire fontos, azt nagyon-nagyon hangsúlyozza a fejezet írója. Oka: a gyermek (sic!) nevelése, szervezetének rendre szoktatása kezdődik azzal, hogy a szoptatási időpontokat betartjuk. Nesze neked, igény szerinti szoptatás!

Az egyes szopások helyes időtartama kb. 20 perc, ebből 10 perc alatt megszopja a szükséglet 2/3 részét, újabb 10 perc alatt a többit. A további szoptatás csak a mellbimbó felesleges és káros felázását okozza.

Megosztanám veletek a feles tej helyes elkészítési módját is: fele felforralt tehéntej, a másik fele pedig lisztfőzet – ez úgy készült, hogy 1 dl vízbe 1 kávéskanál lisztet tettek, majd 4-5 percig főzték. A feles tej minden decijére számítva 1 kávéskanál cukrot tettek hozzá. Hathetes kortól adhatták a kétharmados tejet, aminél az arány 2/3 rész forralt tej és 1/3 rész hígító főzet.

A baba - elnézést, csecsemő, a baba szót egyáltalán nem használja a szerző - elhelyezése a felnőttektől elkülönített helyen kell történjen, fekhelye lehetőleg ablak közelében, nem túl közel a hőforráshoz, lámpával jól megvilágítottan helyezkedik el. Nincs szüksége arra, hogy a család állandóan szemmel tartsa őt, ne vigyük magunkkal pl. a konyhába csak azért, hogy a házimunka közben láthassuk. Jobb helye van naphosszat a szobájában - persze nézzünk rá gyakran. Anyának nem lesz kilométer-hiánya, az fix.

Az öltöztetésnél a legizgalmasabb rész a pelenkázás. Az eldobható - vagy mosható, de nagyon praktikus - pelenkák korában nagyon is körülményesnek tűnik a tetrapelenkázás. Eszerint 4-6 hetes koráig pólyában van a csecsemő, ilyenkor egy belső, háromszögletűre hajtott, és egy külső, téglalap alakúra hajtott pelenkára kerül még egy gumipelenka. 6 hetes koron túl pelenkanadrágot visel a ded, a külső és belső pelenkákra egy pelenkatartó öv - ti tudjátok, az milyen? -, és egy guminadrág kerül. A pelenkákat általában minden étkezés előtt váltani kell, viszont éjszaka ne tegyük tisztába, kenjük este jól be krémmel, aztán hagyjuk pihenni.

Apropó, alvás. A 2-4. hét körül kezd kialakulni az étkezések közötti és az éjszakai alvás rendszere, esetleg egy éjjeli vagy hajnali keléssel. Ó, bárcsak olvasták volna az én gyerekeim is ezt a könyvet! Mennyi álmatlan éjszakát, félkómás nappalt spórolhattam volna meg magamnak!

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy olyan 30-40 év múlva vajon a mi gyereknevelési elveinket milyen okból, hogyan bírálja majd felül az akkor aktuális irányzat…

Nágel Zsuzsi , 2013. április 08.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2013 04 08. 21:46
Jesszus, ez a feles tej kivágta a biztit... Azt hittem, ez csak vízzel hígított tej...
→ válasz erre
2013 05 18. 20:08
@manguszta: jah, ezen én is ledöbbentem :S Mondjuk, akkoriban nem voltak azért még ilyen jó tápszerek, valamit meg kellett adni szegénykéknek, ha nem volt elég a tejcsi
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó