„Itt van az ősz, itt van újra”

Dr. Móri István Péter fül orr gégész cikkét olvashatják.

Szeptember van. Elmúlt a nyár, bánatosan emlékszünk vissza a vakációra, a szép nyári emlékekre. Megjött az ősz. A kis gyerekek izgulva, kíváncsian kezdik újra az óvodát, a nagyobbak vegyes érzelmekkel ülnek be az iskolapadba. Bizony, hamar elmúlt a nyári szünet. A testi és lelki feltöltődés után visszatértek a dolgos hétköznapok. A szülőknek nem csak az ovi- isi kezdéssel járó „hivatalos” gondokkal kell megküzdeniük, hanem a közösségbe kerülő gyermekek tipikusan „közösségi” betegségeivel is számolni kell. Remélem, hogy alábbi cikkünkkel időben fel tudjuk készíteni a szülőket arra, mit célszerű tenni a „közösségi” betegségek megelőzése, kezelése céljából.

Felső légúti betegségek

A leggyakoribb betegségek gyermekkorban. Általában cseppfertőzéssel terjednek. Először a gyermek orra folyik, ezt követően köhöghet. Egyszerű nátha, ha az orrváladék áttetsző, vagy fehéres, a lurkó láztalan, köhögése ritka. A felülfertőződés elkerülése céljából érdemes pár napra kiemelni a közösségből, orrspray használata javasolt. Amennyiben a gyermek köhögése – még mindig láztalan – hurutos, akkor van érzelme a köptetők adásának. Ha szárazon köhög, a köptetőket ne adjuk. Ha a fenti tüneteken felül láz, hányás, zöldes-sárgás sűrű orrváladék jelentkezik, vigyük orvoshoz.

Dr. Móri István Péter fül orr gégész cikkét olvashatják.

Fülfájás

Szintén gyakori gyermekkori tünet. Fontos tudni, fogy a fülfájás nem egy bizonyos betegség, hanem több -féle fülbetegség tünete lehet. Egyszerűbb, nem állandó, „néha néha belenyilalló” fülfájdalom esetén, ha a gyermek egyébként panaszmentes, esetleg csak egy kis náthája van, akkor vélhetően fülkürthuruttal állunk szemben. Ilyen esetekben orrspray, fülmelegítés a célszerű kezelési mód. Amennyiben a fájdalom nem csillapodik, vagy láz, rosszullét társul az eddigi tünetekhez, fül-orr-gégész felkeresése indokolt.

Kötőhártya gyulladás

Szinte nincs olyan közösségbe járó gyermek, akinél legalább egyszer nem fordult volna elő kötőhártya gyulladás. Ez azért van, mert ennek a betegségnek a mortalitása, azaz a fertőződési képessége igen nagy. Ráadásul a gyermekek igen szoros kontaktusa a terjedést tovább növeli.  Ilyenkor a gyermek szeme igen erezett, „piros”, reggelente csipás. A házipatika részeként otthon fellelhető kamillateás öblögetés után szakember, szemész felkeresése javasolt.

Ótvar

Főleg a gyermek arcán kialakuló bőrelváltozás, mely gyorsan kialakul, váladékozik. Azonnali elkülönítés, fertőtlenítő bőrkezelés, valamint helyi és szisztémás antibiotikus kezelést igényel.

Hasmenés

A leggyakoribb emésztőrendszeri betegség. Elkülönítendő az emésztőrendszeri allergiák miatt kialakuló hasmenésektől, melyekről a gyermeknek, szülőnek már korábban tudomása van. A kórokozók - „ hányós-fosós vírus” - által okozott hasmenés esetén a beteget azonnal ki kell emelni a közösségből,,  Megoszlanak a vélemények, hogy a hasmenéses időszakban koplaljunk, diétázzunk-e, vagy sem. Jómagam annak a híve vagyok, hogy ilyenkor nincs értelme koplalni vagy a ropi-kétszersült- háztartási keksz kombináció valamelyik tagjának alkalmazásának. Viszont a probiotikumok használata igencsak javasolt. A panaszok fennállása, görcsös fájdalom esetén azonnal forduljunk gyermekorvoshoz.

Mint a leggyakoribb betegségeknél, a közösségi gyermekbetegségeknél is kiemelt fontosságú a megelőzés. Már az óvodába-iskolába menetel előtti hetekben célszerű a gyermek megfelelő immunizálása. Széles a paletta a „sima” C-vitaminokon át a multivitaminokon át a receptköteles speciális immunkészítményekig. Ezen prevenciót elősegítő készítmények kiválasztásában az orvosok és gyógyszerészek is szívesen segítenek.

2017. október 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó