Jár a baba, jár! Így tanulhat a babád még könnyebben járni – 5 tipp

Attól a perctől kezdve, hogy a baba elkezd forgolódni, bizony, már nem lesz megállás! Mindig jön egy következő „szint”, ami alaposan feladja majd a leckét a szülőknek. Ahogy nődögél a kicsi, általában úgy alakul át az otthonunk némileg baba-biztosabbá is, ám ez azért nem kell azt jelentse, hogy gumiszobát vagyunk hivatottak csinálni a nappalinkból. Semmi értelme a túlféltésnek – ezt bármelyik védőnő, nevelési tanácsadó, vagy akár gyermekorvos elmondja nekünk, ha rákérdezünk, hogy milyen óvintézkedéseket tegyünk meg a kicsi biztonságáért. 

Az arany középutat szem előtt tartva igyekszünk most néhány hasznos gondolatot összeszedni arról, hogy mit érdemes beszerezni, átalakítani, megcsinálni, amikor a kis kúszó-mászó babánkból egyik napról a másikra totyogó kezd válni.

Jár a baba, jár! Így tanulhat a babád még könnyebben járni – 5 tipp

1)) A padlóra le!

Nyilván már jó ideje tesztelgeti a kicsi az otthonunk padlóját: csúszik-mászik, forog, tolat rajta, meg ami a csövön kifér. És szinte az is biztos, hogy volt már néhány koppanás, esés, huppanás, amióta ezekkel próbálkozik. Most azonban már álló helyzetből fog lépegetni és keresni a biztonságot, a stabilitást, ily módon pedig jóval magasabbról is fog elesni, amikor bekövetkezik az egyensúly-vesztés. Nyugi, nem kell a komplett padlót szivaccsal kirakni, azonban érdemes lehet elkeríteni egy biztonságosabb sarkot, ahova valamilyen puha, rugalmas anyagot fektetünk le, a nagyobb eséseket elkerülvén. Lehet kapni szőnyeg alá tehető puha anyagot a legtöbb szőnyeg áruházban, vagy játékboltban nagy, színes, egymásba tehető számokat, betűket, amikkel játszani sem lesz utolsó.

2)) Kell a kapaszkodó!

A kezdeti időszakban minden kis kapaszkodó nagy pluszt jelenthet: a baba jóval nagyobb biztonsággal fog majd jönni-menni a szoba sarkai között, ha tudja, hogy hol mibe lehet fogódzkodni. Ha viszonylag közel vannak egymáshoz a bútorok, akkor nyert ügye van, azonban gondoskodj róla, hogy semmit ne tudjon magára rántani: rögzítsd a falhoz a könnyű bútorokat, a fiókokra pedig szerelj kihúzás gátlót.

3)) Tapadjon a zokni!

Nyáron szuper, ha mezítláb lehet a kis lurkó, hiszen úgy természetes valójában tapasztalhatja meg a járás érzetét és a kis lába jobban is tapad így a földhöz. Hűvösebb időben azonban már adni kell rá zoknit: ebből próbálj meg olyat venni, aminek kis tapadó korongok vannak a talpán, meggátolva, hogy a baba ide-oda csúszkáljon benne.

4)) Védd a fejét!

Bizonyára sokan ezt már túlzásnak érzik, vannak azonban olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen a fej komolyabb védelme (például beteg gyerek esetén). Ma már lehet kapni ún. kutacs védő sisakot, ami leginkább úgy néz ki, mint egy biciklis bukósisak: a párnázott részei védik a kicsi fejét az eséskor.

5)) Tili-toli

Ha megkérdezel egy gyógytornászt, hogy érdemes-e a gyereket bébikompba tenni, amikor járni kezd, szinte biztos, hogy „nem”-mel válaszol majd, hiszen a kompban nem a helyes tartással megtanulandó járást gyakorolják a gyerekek. Az ún. járás segítőkre azonban már talán egy fokkal szívesebben bólintana rá, azok ugyanis szabad mozgást biztosítanak a gyerkőc számára, hiszen csak kapaszkodónak vannak a kis gyerekkezeknek. Amikor már valamivel biztosabban megy a totyogás, ugyanezt a funkciót láthatja el egy játék babakocsi, bevásárlókocsi, vagy egyéb tolható alkalmatosság.

 

B.F. , 2019. július 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó