Kajacsata

Minden anyuka izgalommal várja, mit fog szólni a baba az első kanál friss gyümölcsléhez, a főtt zöldséghez, ugyanakkor aggódunk is: és ha nem lesz jó evő a gyermekem?

Ahogy a babának szüksége van a napi rutinra, úgy érdemes kialakítani az étkezési rutinokat is, ha a későbbiekben problémamentes étkezéseket szeretnénk. A felfedezések korszakában a biztonságot adó régi szokások fenntartása fontos – persze sosem árt néhány új szokás sem -, többek között az étkezés területén is. A baba biztonságát és egészségét segíti, ha az étkezések közül a reggeli és az esti szoptatást, vagy anyatej hiányában a tápszeres etetést ebben az időszakban végig megtartjuk, a korábbival teljesen azonos módon.

Egy életre megalapozhatjuk babánk egészséges táplálkozását, ha keretet adunk a napnak, ezzel segítve gyermekünknek abban, hogy zökkenőmentesen fogadja el az új ételeket. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevele szerint a baba fő tápláléka, fejlődésének alapja 6-12 hónapos korban továbbra is az anyatej, annak hiánya esetén a tápszer.

A legideálisabb időpont az új étel kóstolgatására a délelőtt, hiszen a legtöbb baba ilyenkor a legnyugodtabb, pihentebb, de ha gyermekünk éppen délután nyugodtabb, válasszuk a későbbi a napszakot. Az a legfontosabb, hogy a mamának és a babának is a lehető legjobb legyen az időzítés.

A babák is sokfélék, ezért a reakcióik is különbözőek lehetnek. Vannak nyitott babák, akiket minden érdekel, a kanál látványára egyből kinyitják a szájukat, láthatóan tudják, mit kell tenni vele. Az érdeklődő babák nyitottak az új ételekre, de a nyelvük használatában még kicsit ügyetlenek, a szoptatáshoz vannak szokva, ezért gyakran lelökik a kanálról az ételt.

A kevésbé érdeklődő babák ugyan elfogadnak egy-két falatot az új finomságokból, de hamarosan el is fordítják a fejüket. Aztán vannak makacs babák is, akik semmi pénzért nem nyitnák ki a szájukat, és ha véletlenül mégis sikerülne valamit beléjük tukmálni, hamarosan viszontlátjuk valamilyen formában.

Léteznek igazi kis felfedezők, akik számára a tányér felderítendő, ismeretlen objektum, akárcsak az étel. Ők azok, akik evés helyett elmélyülten tanulmányozzák, tudományos érdeklődéssel kísérleteznek az evőeszközökkel, tányérral, pürékkel. És ott vannak még azok a babák is, akik hiába nagyok már, valahogy ülni mégsem tudnak még, a mama kezéből meg legszívesebben megszöknének egy óvatlan pillanatban. Ők azok, akik az autósülést is utálják, nemhogy még abból egyenek az etetőszék helyett.

A legfontosabb szempont – a Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint is - minden körülmények között az, hogy semmiképpen sem szabad erőszakkal próbálkoznunk, mert sajnos, az végső elutasítást eredményezhet. Minden babának megvan a saját tempója, alkalmazkodjunk ahhoz, hiszen fontos, hogy a hozzátáplálás a gyermek számára rossz élmények nélkül induljon. Kapkodni sem kell, hiszen az új ízek bevezetése hónapokig tartó folyamat, ideális esetben eltart a baba első születésnapjáig.

A nyitott, érdeklődő babáknál természetesen könnyen érhetünk el sikert. Hamar és szívesen kóstolgatják az új ételeket, nem jelent gondot, hogy egy étkezés nem a megszokott menet szerint zajlik, és más ízek kerülnek az anyatej vagy tápszer mellé.

A többi babánál már nehezebb dolgunk lehet. Felesleges azon gondolkodni, idegeskedni, hogy valamit rosszul csinálnánk, vagy a baba direkt bosszantani akar minket. De az sem feltétlenül jó megoldás, ha készítünk gyorsan mást, hiszen talán az sem ízlik neki. Sokan ilyenkor nyúlnak be a hűtőbe valami desszertért, ami két okból sem jó döntés: egyfelől, ilyen jellegű táplálékra semmi szüksége nincs a babának, másfelől egy olyan lavinát indítunk el – nevezetesen, hogy a gyerek majd nassol, de nem eszik -, amit később csak durva konfrontációval tudunk megállítani. Már ha egyáltalán lesz hozzá erőnk.

Vegyük figyelembe azt is, hogy azért, mert foga van a babának, még nem feltétlenül tudja azokat használni. Érdemes addig kell pépesítenünk az ételét, amíg meg nem tanul biztonsággal rágni. Ha 3-4 napon keresztül konzekvensen visszautasítja, amit kínálunk, egyelőre tegyük félre kell az adott ételt, és próbálkozzunk valami mással.

A hozzátáplálás, az új ízek megismertetése egy olyan fejlődési folyamat, ahol a szülők játékossága és főleg a rugalmassága, nyugalma sokat segíthet. Ha az új étellel nem érünk el eredményt másfél hét alatt, akkor érdemes halasztani a hozzátáplálást, amely egyelőre – a jelek szerint - mindkét fél számára csak terhet jelent.

Mivel a babát nem zavarja ebben a korban az egyhangúság, sőt, az adja meg neki a biztonságot, egy ételt több napig is lehet próbálgatni. Amíg nem eszi meg a megfelelő mennyiséget (kb. 150g-ot) az új ételből, addig mindig kínáljuk meg anyatejjel vagy annak hiányában tápszerrel, mivel ez a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen.

Akkor sem kell megijedni, ha nem sikerül a hozzátáplálást pontosan 6 hónapos korban elkezdeni. Próbáljuk meg 2 hét múlva újra, hiszen egy ilyen pici baba ennyi idő alatt is nagyon sokat fejlődik. Addig is az anyatej vagy annak hiányában a tápszer fedezi a tápanyagszükségletét.

Mivel segíthetjük az új ételek bevezetését?

  • Kényelmes etetőszék, amelyben a pici jól érzi magát.
  • Baba számára kedves előke, legyen az akár szövet, nyakba kötős, merev, bebújós vagy ingszerű. A választék nagy, és minden babának megvan a kedvenc előkéje, adjuk rá azt!
  • Több fajta kanalat lehet kapni, mégis van olyan baba, aki csak a hideg fémet szereti, mert abban meg tudja magát nézni. Egy kis játék nem árt senkinek, a jókedvű babát könnyebben kóstoltatjuk meg az új ízekkel!
  • Két kanalas módszer. Anyuka és baba is kap 1-1 kanalat. Ennek lényege, hogy a baba szabadon próbálkozhat, anyuka pedig ténylegesen is jóllakatja a babát.
  • Nem minden esetben kell ragaszkodni a kanálhoz. A jól fogó csecsemő szeret saját kézzel enni, és puha, főtt dolgokat elmajszolni.
  • Van baba, aki a szülők ujjáról szopogatja le szívesen az első falatokat.
  • Előfordul, hogy a baba nehezen hagyja ott a játékteret az evés miatt, ilyenkor nyugodtan „asztalhoz ülhet” a kedvenc mackó, kisautó is, kanalat is kaphatnak, ha a babának ettől megjön a kedve az evéshez.
  • Amelyik baba nem szereti a zöldséget vagy a húst, de szereti az almát vagy más gyümölcsöt, annak lehet a gyümölcsbe keverni zöldséget vagy húst úgy és annyit, hogy ne vegye észre, így minden szükséges tápanyag bejut a szervezetébe.
  • Ha nem tudja még használni a kanalat, mert folyton kinyomja az ételt a nyelvével, akkor célszerű egy kicsit lenyomni és úgy rátenni az ennivalót és a szájpadlása felé emelve kihúzni a kanalat a szájából. Így könnyebben fogja lenyelni.
Szilágyi Diána , 2009. október 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?