Ki a levegőre, akármilyen is az idő!

Gyakran mondunk le a szabadtéri programokról, amikor az időjárás kissé zordabbá válik. Nehézzé teszi az is, hogy télen délután 4-kor már sötét van. Azonban a gyerekek fejlődésének, és a megfelelő közérzetük kialakításának elengedhetetlen eleme a friss levegő és a napfény. 

Ki a levegőre, akármilyen is az idő!

Itt van 10 érv, hogy ne ragadjatok be a lakásba:

  1. Még egy felhős téli napon is átszűrődik a felhőrétegen annyi napfény, amely a napi szükséges 3-4000 lux-t jelenti, ettől aktiválódik az autonóm idegrendszer, amelynek segítségével a szervezet több D-vitamint tud előállítani.
  2. A fény és a mozgás kombinációja lehetővé teszi a test számára, hogy saját stimulációit beindítsa, ettől javul a vérkeringés, és a hangulat is pozitívan változhat.
  3. A megfázást nem a hideg okozza, hanem az átadott bacilusok. Ha figyelsz arra, hogy ne melegedjen ki nagyon a gyermek, vagy az izzadt ruha fölé tudsz még száraz rétegeket rakni, akkor nem fog megfázni, viszont a hideg levegő belélegzése sokkal ellenállóbbá teszi az immunrendszert.
  4. A gyerekeknek muszáj kiélniük mozgáskényszerüket. Ha nem szeretnéd, hogy szétverjék a házat, akkor nyomás ki a levegőre!
  5. A megfelelő fejlődés, növekedés érdekében a gyerekeknek fontos, hogy izmaikat rendszeresen mozgassák, ezért hagyni kell őket szaladgálni.
  6. Azok, akik nagy részben mozdulatlanul ülnek a meleg szobában, általában laposan lélegeznek. A friss levegőn történő edzés lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy mélyen lélegezzenek, és ez olyan, mint egy ingyenes oxigénzuhany.
  7. A játszótéren más gyerekekkel való együtt játék is fejleszti a szociális érzéket, az alkalmazkodási képességet és növeli az önbizalmat.
  8. A szabadban töltött idő jobban pihenteti az agyat, és utána könnyebben tudnak a gyerekek koncentrálni.
  9. A természet szemlélése bármely évszakban nyugtató, pihentető hatású, amit tudományos kisérletek is bizonyítanak. De nem csak az idegekre, hanem a szemizmokra is jó hatással van. A legalább napi 30 perc időtöltés a szabadban csökkenti a rövidlátás kialakulását.
  10. A levegőn való mozgás után a pihenés is jobban esik. Sokkal mélyebben tudunk aludni egy kellemes szabadtéri elfáradás után.
SZHK , 2019. november 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó