Kihagyott mérföldkövek: Mit tegyek, ha a gyermekem nem képes a szemkontaktusra?

A szülés után az első és legcsodásabb dolog, amikor belenézel az új jövevény kis szemébe. De vajon mikor kellene létrejönnie az első szemkontaktusnak? És mi van akkor, ha ez az elején megvolt, egy idő után viszont a baba már nem képes erre?

Mikor kellene először kialakulnia a szemkontaktusnak?

Bár a csecsemőknek a legelején igen korlátozottak a látási képességeik, az egészen közeli dolgok egy részét már látják. ,,A látás fejlesztése egy elég progresszív folyamat: a babák eleinte a tőlük körülbelül 30 centire lévő dolgokat látják meg: ez nagyjából akkora távolság, hogy a pici szoptatáskor épp látni képes az édesanyja szemét”– vallja Dr. Edward Kulich gyermekorvos. A szakember hozzáteszi, nagyjából 2 hónapos korukra jutnak el oda a babák, hogy képesek lesznek szemkontaktust létesíteni, és bizonyos dolgokra fókuszálni. Majd ahogy telik az idő, a szemkontaktus is interaktívabbá válik.

6 hónapos kor körül pedig már komolyan érdeklődni kezdenek az őket körülvevő emberek és a környezetük iránt. Ebben a korban imádják nézni az arcokat, ha pedig megpillantják édesanyjukat, képesek elidőzni annak szemeit, száját, arccsontját, nyakát nézegetve. A szemkontaktus azért is nagyon lényeges, mert ez az egymás közötti kapcsolatteremtés egyik alapja – vallja a szakember.

Mit tegyek, ha a babám nem képes a szemkontaktusra?

Dr. Kulich szerint ha a pici 2 hónapos korában még nem képes arra, hogy pillantásával kövessen a szobában, akkor mindenképp érdemes megmutatni a gyerekorvosnak. Persze vannak napok, amikor interaktívabbak, mint más napokon, de ha a szemkontaktus látható csökkenését vagy hiányát vesszük észre, érdemes mielőbb segítséget kérni.

Fontos a hallás ellenőrzése is, mert akár ez is lehet egy ok, amiért a gyerek nem tartja a szemkontaktust. Ha ugyanis a pici nem reagál megfelelően a környezetre, a nevére, arra, ha szólsz hozzá, akkor érdemes a hallását vizsgálni. De nem szabad kétségbeesni: sok gyereknél az okozhat fülfertőzést, hogy a tápszer belekerül a fülébe - ezt a megfelelő kezeléssel hamar helyre lehet hozni.

Segíts neki, gyakorolj vele!

Ha úgy döntesz, hogy megmutatod a gyerekorvosnak, akkor is gyakorolhatsz vele otthon, hátha épp ez lesz, ami segít a dolgon. ,,A csecsemőkkel való beszélgetés, az éneklés, a szemkontaktus teremtése a legjobb módja annak, hogy fejlesszük a pici látását. A csecsemők vágynak a figyelemre, és minél többet kapnak, annál interaktívabbak lesznek”– vallja dr. Kulich.

Kihagyott mérföldkövek: Mit tegyek, ha a gyermekem nem képes a szemkontaktusra?

A fotó csak illusztráció

Mit tegyek, ha régebben megvolt, de már nincs szemkontaktus?

Semmi ok az aggodalomra, amíg nem beszéltél a gyerekorvossal a probléma fennállásáról – de jó, ha tudod, hogy a szemkontaktus elvesztése utalhat akár a szem vagy az agy nem jó irányba való fejlődésére is. Autizmus is okozhatja ezt a problémát: ha valóban ez a gond, a gyerek kerülni fogja a szemkontaktust, ez ugyanis túl sok ingert jelent számára. Ám egy dolgot ilyenkor semmiképp se tegyél: ne erőltesd, hogy csak azért is nézzen rád, ezzel ugyanis többet ártasz, mint használsz.

A lényeg: ha úgy érzed, valami nem stimmel, mutasd meg gyerekorvosnak a kicsit, ám ezek előtt semmiképp se állíts fel te egy diagnózist, hogy talán teljesen feleslegesen idegeskedj a problémán!

 

 

 

Barbara , 2019. szeptember 18.
 
 
 
Címkék:  

gondozás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó