Kiütés vagy allergia?

A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén - még a gyerekeknél is. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok. A kiütések mögött allergia vagy ekcéma is meghúzódhat. De hogyan lehet megkülönböztetni az egyszerű kiütéseket a kezelést igénylő bőrtünetektől?

Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.

Fémallergia

Tünetek: A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Jellegzetes tünetei az érintett területen jelentkező vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, lemezesen hámlik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet urticária, vagyis csalánkiütésszerű is.

Kezelése: A fémallergia megállapítására két gyakran használt tesztelési módszer létezik. Egyik az ún. epikután teszt: a hát bőrére felhelyezett fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó speciális ragtapasz. A másik a limfocita-transzformációs teszt, amelyhez vérvizsgálatot végeznek.

A fémallergia eddigi egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fémek elkerülése volt. Ez sajnos sok esetben az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelentette. De ma már létezik egy módszer, a nikkel deszenzibilizáció, mely nikkel allergia esetén alkalmazható. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. A minimum egy éven át tartó terápia a bőrtüneteket is hatékonyan szünteti meg.

Ekcéma

Tünetek: Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Legismertebb formái az ún. atópiás dermaitis, ez az öröklött hajlam talaján jelentkező ekcéma, és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló betegség.

Kezelése: Az atópiás dermatitisz kezelése gondos bőrápolással, helyi gyulladáscsökkentő készítményekkel, belsőleg alkalmazott antihisztaminokkal, fénykezeléssel és diétával történik.

A kontakt ekcémát  leggyakrabban a bőrrel érintkező ékszer, kozmetikum, vegyszer, festékanyag váltja ki, először az érintett börfelületen, majd akár testszerte is. Kezelése helyi szteroidos kenőcs alkalmazásával, gondos bőrápolással történik, illetve a kérdéses allergén kerülésével.

Gyógyszerallergia

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, de a hozzá hasonló antibiotikumok szintén allergiás kiütést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek a barbiturátok, antikonvulzív (vagyis rohamellenes) szerek, inzulin - bár ezek a kicsik nagy részénél általában még nem kerülnek alkalmazásra -, és a jód.

Tünetei: Csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat.

Kezelése: A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése. Ezt megtehetjük antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal, és egyéb gyógyszerekkel. A legfontosabb azonban az allergiát kiváltó gyógyszerek elkerülése.

A gyógyszerallergia kivizsgálása általában nem egyszerű feladat, csak ebben jártas szakemberhez forduljunk, gyakran kórházi háttér szükséges hozzá a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulása miatt.

Babanet , 2012. május 09.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(5 hozzászólás) 

2012 05 10. 13:09
Persze, nem csak ránk jellemző, de az interjúben így hangzott el:o)
→ válasz erre
2012 05 12. 21:23
Nekem van egy fixa ideám ezzel kapcsolatban... Nemcsak a tartósítószerekkel mérgezzük magunkat.

Szerintem ezek a műaromák, szintetikus illatbigyók, amiket nyakló nélkül magunkra kenünk (meg a lakásunkra, ruháinkba, az életterünkre...) tuti felhalmozódnak valahol, aztán ha telítődtünk, kirobbannak. Lehet, hogy vissza kéne venni ezekből a pl. lakásbüdösítőkből (esetleg inkább szellőztessünk, tartsunk nyitva pici felsőablakot...); a ruhákba sokkal kevesebb öblítő is elég; a csoda tudja honnan származó - miket tartalmazó olcsó parfümből is elég egy-egy pötty, mert aztán csontig hatol... :-)

Volt úgy, hogy egy-egy kolléganőm mellett állva majd' elszédültem a műszagtól még délután is, és arra gondoltam, te jó ég, mivel kenheti ez magát reggelente... - aztán csodálkozik, hogy allergiás lett.
→ válasz erre
2012 05 14. 08:13
dia
manguszta, na igen, igazad van. És nemcsak az halmozódik fel, amit magunkra kennünk, az is, amit magunkba pakolunk. Meg úgy egyáltalán, csak végigmész az utcán és a levegőből számtalan olyan mérgező vegyületet teszel magadévá, ami alapesetben, azt hiszem, nem igazán kedvez a szervezetnek és az immunrendszernek...
→ válasz erre
Összes hozzászólás (5) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?