Lágyéksérv, köldöksérv - mit tehet a szülő?

Tudta, hogy a lágyéksérv fiúgyermekeknél és koraszülött babáknál gyakoribb? Vajon mi a teendő, ha szinte egy kisebb almanagyságú a gyermek köldöksérve? Hasznos tanácsok kismamáknak a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet  csecsemő –és gyermekgyógyász szakorvosától.

A lágyéksérv 

Milyen tünetet tapasztal a szülő? 

Lufi tapintatú kiboltosulást a lágyékhajlatban. Fiúknál jóval gyakoribb és jobb oldalon fordul elő többször. Ugyancsak gyakrabban alakul ki koraszülött babák esetén.

Oka a hasüregi szervek a lágyékcsatornába türemkednek megemelkedett hasüregi nyomás esetén (elsősorban bél, de kislányoknál a petefészek is bekerülhet a sérvtartalomba).

A lágyéksérv hajlamos a kizáródásra! Ez azt, jelenti, hogy a kitüremkedett bélszakaszt nem lehet visszatolni a hasüreg felé, mert annyira szűk nyíláson boltosul ki. A szűk nyílás leszorítja a kinyomódott bélszakaszt ellátó ereket. Ennek következtében heves fájdalom lép fel, károsul az adott bélszakasz vérellátása és a kizáródott sérv gyors megszűntetése nélkül a  bél elhalhat. Ha sérvtartalmat nem sikerül gyorsan visszahelyezni a hasüregbe, akkor a leszorított bélszakasz visszereinek pangása miatt az adott bélrészlet annyira megduzzad, hogy további gátat szab a visszahelyezésnek. Nagyon nagy fájdalommal, sírással, nyugtalansággal kísérve látható a kiboltosulás.

Mit tehet a szülő?

Kizáródás gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni! Felkészülve kórházi felvételre. Ha nem kíséri vigasztalhatatlan sírás a duzzanat megjelenését, a gyermek úgy viselkedik, ahogyan egyébként, akkor nem kell azonnal orvoshoz rohanni. A legközelebbi rendelés kapcsán viszont meg kell mutatni a gyermeket, hogy a tervezett műtét megszervezése mielőbb elkezdődhessen.

Megjegyzés: Nem visszahelyezhető sérv esetén tervezett műtétre kerül sor, kizáródás esetén azonnalira.

 

A köldöksérv 

A köldökcsonk leesése után feltűnik, hogy a baba sírásakor a köldök kiemelkedik. A kiemelkedés változó mértékű, a borsónyitól a kisalmányi nagyságig. Tapintata arra emlékeztet, mint amikor egy lufit benyomunk az ujjunkkal. 

A köldöksérv oka, hogy a  köldökgyűrű nem zárt teljesen, ezért megemelkedett hasüregi nyomás (préselés, erőteljes sírás) során a mögötte lévő hashártya, és/vagy bélszakasz előemeli a köldököt.

Könnyen visszanyomható, de ha nagy a sérv, akkor gyorsan „visszaugrik” hiszen a nyitott köldökgyűrű nem képez nagy ellenállást a hasüregi nyomásnak.

Ezzel valójában nincs szülői teendő.  Általában nem igényel kezelést. Az extrém nagy sérvek műtéti megszüntetése szóba jön, de mivel a kisebbek a gyermek növekedése kapcsán az esetek többségében spontán megszűnnek, ezért nem kell feltétlen sebészhez fordulni. Nem kell attól félni, hogy a köldöksérv kizáródik (és fájdalmat sem fog okozni), nem fog a későbbiekben sem azonnali műtétet igényelni, ellentétben pl. a lágyéksérvvel. (Természetesen, ha nem múlik el a gyermek növekedésével, s a gyermeket zavarja, szintén szóba jön a sebészeti beavatkozás.)

Régen leragasztották a köldöksérvet. Egy kis géz bucival visszanyomták a sérvet és megpróbálták ragtapasszal szorosan leragasztani és ott tartani. Persze egy ilyen ragasztás nem biztosít megfelelő ellenállást a kitüremkedéssel szemben, viszont a ragtapasszal fedett helyen bőrgyulladások alakulhatnak ki. Magyarán, több baj okozható a ragasztással, mint haszon. A köztudatban ennek ellenére igen élénken él ez a „gyógymód”.

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

www.svabhegy.eu

2017. február 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó