Látásvizsgálat gyermekkorban

A gyermekszemész már csecsemőkorban meg tudja állapítani az úgynevezett fénytörési hibákat. Ezen látás gondok korrigálását azért szükséges például szemüveggel korrigálni, mert a gyermekek agyi fejlődését befolyásolja az éleslátás, s a látás nem megfelelő fejlődése visszahat az agyi funkciókra. Ezért nem mindegy hogy megfelelő időben eljut-e a kisgyermek gyermekszemészhez, vagy sem. Ha a gyermeknek egyik vagy akár mindkét szülője szemüveges, az első szűrést érdemes minél korábban, akár 4 hónapos korban elvégezni. Dr. Szekeres Mártát, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Szemészeti Centrumának  szemész főorvosát kérdeztük a vizsgálat részleteiről.

Hogyan zajlik egy látásvizsgálat kisgyermekkorban?

Minden életkornak megvan a maga technikája. Csecsemőket játékok segítségével vizsgálunk. A gyermek látását 5-6 éves életkorban egy háromágú villa rajzzal nézzük. A gyermeknek a kezével kell utánoznia, hogy merre szúr a villa hegye felfele - lefele, jobbra-balra. Ez a kép a nagytól az egészen kicsi méretre rajzolt villáig - egy centiméteres nagyságig -, 5 méter távolságból teszi próbára a gyermek éleslátását.  Mindig külön-külön szemmel vizsgálunk és arra is figyelni kell, hogy ne a gyerek takarja a saját szemét, mert az ujjai között kikukucskálhat, és akkor nem derül ki, hogy egyik szemmel lát csak jól és a másikkal esetleg annyira nem. Teljesen zárt takaróval, papírlappal szoktuk megoldani az eltakarást, hogy még véletlenül se kukucskálhasson. Utána megnézzük, hogy a szemmozgások rendben vannak-e, nincs - e rejtett kancsalság.  Megmérjük a fénytörési hibát - először szűk pupillával, és ha valami gyanú merül fel, akkor használjuk a pupillatágító cseppet, amelynek segítségével már a rejtett hibákat is megtaláljuk. A szemfenék vizsgálattal a látóideget nézzük, vizsgáljuk a térlátást, a színlátást. Főként a fiúknál, mert a színtévesztés egy öröklődő genetikailag meghatározott eltérés, amelyet a nők visznek tovább, de nagyobb százalékban a férfiakon jelenik meg.

 

Milyen rejtett szemhibák derülhetnek ki a vizsgálat során?

 

Gyakori, hogy a gyermeknek a fél szemén tapasztalunk fénytörési hibát. Ilyenkor a gyermek semmit sem vesz észre, mert az egyik szeme tökéletesen jól lát és ő maga nem tud róla, hogy csak egy szemmel néz – hiszen nincs összehasonlítási alapja. Mivel ebben az esetben nincsen mélységlátás, finom mélységlátás, ezért ennek a szemhibának vannak észrevehető tünetei: esetleg lépcsőn bizonytalan, labdajátékoknál bizonytalanabb, de legtöbbször ez nem derül ki a szülő számára, egy szűrő vizsgálaton azonban azonnal észrevesszük. Ekkor az a feladat, hogy azt a hibás szemet javítsuk. Azonban ha mindez iskoláskor előtt derül ki, viszonylag későinek minősül a gyermek számára. Hiszen ilyenkor az egyik, a jó szemet le kell takarni, hogy a másikat, a gyengénlátót erősítsük. Az a cél, hogy elérje a jó szem látásélesség szintjét.

A rövidlátás általában kicsit nagyobb gyerekeknél jön elő, hiszen a szemgolyó növekedésével jár együtt. Ahogy a gyerek nő, keze-lába mindene, a szem is növekszik, és ha 1millimétert nő a szemgolyó, akkor 3 dioptriát változik meg a szem a fénytörése. A rövidlátó távolra lát rosszul, hunyorogva nézi a tévét, ezért közelebb ül, az utcán nem tudja a busz számát leolvasni, viszont közelre jól lát, ír olvas a legkisebb lyukú tűbe is befűzi a cérnát. Ezért gondolhatja azt a szülő, hogy nincs is itt semmi baj. Mert ha a gyermek nem panaszkodik, akkor sokszor későn kerül el vizsgáltra. S bár a gyermekszemész pontosan tudja, hogy ez a gond szemüveggel remekül javítható, azonban az is az igazsághoz tartozik, hogy magától nem múlik el, sőt a növekedéssel együtt fokozódhat. Az a gyermek viszont, aki közelre lát rosszul és távolra jobban, ha az eltérés kisebb mértékű, akkor az, ahogy mondani szoktuk „kinőhető”. Ebben az esetben legtöbbször már kamaszkorra elmaradhat a szemüveg viselése, illetve már sokkal gyengébb dioptria szükséges a későbbi évek során.

A kancsalság ugyanakkor már általában korábban az óvódáskor környékén 2 és 4 éves kor között kezdődik, amikor a gyerek már nagyon apró dolgokat akar meglátni, megfigyelni. Ekkor már annyit kell a szemének erőlködnie, hogy ez az erőltetés elhúzza a szemizmokat és akkor jelenik meg a kancsalság. Kezdetben általában csak időnként lázas betegségnél, nagy fáradtságnál jön elő, mert a pluszos, távollátó hibák esetén a kisgyermek még képes a szemlencse erőltetésével kompenzálni a hibát. Aztán később már teljesen állandóvá válik. Ezért hangsúlyoznám: fontos, hogy a szülő mindent megfigyeljen a gyermeknél, mert ha az időben megkapja a gyógyító szemüvegét, akkor a kancsalság is megoldódik.  Azonban, ha nagyon  sokáig volt kancsal helyzetben a szem, akkor már csak „egy szemes látással” néz a gyermek. Ebben az esetben, ahogy már említettem, takarással szükséges a másik szem látását feljavítani és remélni, hogy még a két szemes együttműködés a térlátás is kialakul – hangsúlyozza Dr. Szekeres Márta főorvos.

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, OptoKid Szemészeti Centrum 

Dr. Szekeres Márta , 2016. november 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó