Lilás bababőr- mennyire veszélyes?

Szederjesség (cyanozis)

A szederjesség tüneteként a bőr illetve a nyálkahártyák, körmök kékes-lilás elszíneződése figyelhető meg. Közvetlen oka a vér oxigéntartamának csökkenése és a szén-dioxid tartamának emelkedése. Csecsemők esetén különös figyelemmel kell lenni erre a tünetre!

A szederjesség tünetei

Megkülönböztetünk perifériás és centrális (központi) szederjességet.

Előbbi esetén csak a végtagokon látjuk a szederjességet, a kézfejeken, lábfejeken és azok körmein. Ezek a területek hűvösebb tapintatúak is egyben. Az újszülöttek a keringésszabályozásuk fejletlen volta miatt hajlamosabbak rá, ezért érezhetjük a kis végtagokat a megfelelő környezeti hőmérséklet ellenére is hűvösebbnek. Ez a típusú szederjesség önmagában átmeneti, ártalmatlan jelenség és nem látszik mellette az ajkak, a szájnyálkahártya, nyelv szederjessége (centrális cyanozis).

Ehhez hasonlóan az ajkak körül is előfordulhat erőteljes síráskor ún. szájkörüli sápadtság, szederjesség, ami szintén nem kóros, mert ebben az esetben sem kékül el az ajakpír! Bármely életkorban bekövetkezhet perifériás szederjesség hideg környezeti hőmérséklet hatására, ami a kis erek erőteljes összehúzódása miatt alakul ki. Hideg vízben való fürdőzés esetén az ajkak is szederjessé válhatnak, de a szájnyálkahártya, nyelv nem. Ez is megkülönbözteti a centrális szederjességtől.

Érdekes jelenség az ún. Raynoud tünet.

Jellegzetessége, hogy az ujjpercek érösszehúzódás következtében először elfehérednek, majd a rossz szöveti oxigénellátottság miatt szederjessé válnak, végül pedig az érösszehúzódás megszűntével kipirosodnak. Gyakran mindkét kézen megfigyelhető, átmeneti fájdalommal jár, és hideg, vagy érzelmi izgalom provokálhatja. Önmagában nem kóros, de társulhat más problémához (SLE-hez).

Centrális szederjesség 

Ez esetben (amikor a kékes-lilás elszíneződést például az ajkakon, szájnyálkahártyán, nyelven látjuk) mindig arra kell gondolni, hogy a szervezet oxigénhiányos állapotban van! Természetesen a rossz oxigénellátottság következtében miatt a végtagokon ilyen esetben is észlelhető lesz a szederjesség.

A szervezet oxigénhiányos állapota több szervrendszer megbetegedésének, működési hibájának folyományaként is kialakulhat, más és más mechanizmussal, de végeredményben mindegyik az elégtelen oxigénellátottságot eredményezi. Többségükben a bőrelváltozáson kívül a kiváltó ok függvényében egyéb kísérő tünetek is láthatóak (pl. nehézlégzés, szapora légzés, kóros aluszékonyság stb.)

A centrális szederjesség okai

Légző-rendszeri okok: 

Nagy kiterjedésű tüdőgyulladás, újszülött korban is fennmaradó magzati keringés, veleszületett rekeszsérv, egyéb légúti, és/vagy tüdő fejlődési rendellenesség

Szív eredetű okok: 

Központi idegrendszeri  eredet: 

  • anyának adott vagy általa szedett  nyugtató hatású gyógyszerek hatása a szoptatott babára, koponyán belüli vérzés, légzőizmok beidegzési zavara

Vér eredetű okok:

  • nagyfokú vérvesztés, a vörösvértestek túlzottan magas száma, vörösvértest enzimhibái (veleszületetten, vagy magas nitrittartalmú víz, vagy zöldségek fogyasztása után)

Anyagcserezavar: 

  • alacsony vércukorszint

Szülői teendő: A centrális szederjesség észlelése esetén azonnali orvosi vizsgálat, a kóreredet tisztázása, és annak kezelése szükséges!

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

2016. december 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár