MEDDIG FÜRÖDJÜNK EGYÜTT A GYEREKKEL? ÍME A MEGFONTOLANDÓ SZEMPONTOK

Amíg a gyerek kicsi, sok szülő együtt fürdik vagy zuhanyozik vele. De meddig számít kicsinek? Milyen előnyei és hátrányai vannak a közös fürdésnek? És mikor érdemes abbahagyni?

meddig fürödjünk együtt a gyerekkel
A rossz hírünk, hogy nincs egzakt válasz, ugyanis ez családonként és személyiségenként változik. Mindenesetre a fenti kérdésekre kereste a választ a We Have Kids szakértője is, és megpróbálta megválaszolni is őket.

A fürdőszoba mint tanterem

A fürdőszoba kiváló osztályterem, ahol gyermekünket a testről, a higiéniáról, a kórokozókról, a szennyeződésekről, a vízről, a szappanról és sok más érdekes témáról taníthatjuk. A gyerekek sokat tanulhatnak fürdés közben, a szülőknek pedig érdemes kihasználni ezt a lehetőséget az okításra, miközben szórakoztatják a gyerekeiket.

Mit tanulnak meg a gyerekek a közös fürdés során?

1. Pozitív testképet alkotni

Segíthetünk a gyerekünknek elfogadni a testét, és megérteni, hogy úgy szép, ahogy van. Ehhez jó, ha együtt fürdünk, és azt látja, mi is komfortosan érezzük magunkat a testünkben, miközben megtanul megfelelően gondoskodni magáról.

2. Nemek közötti különbségeket

A közös fürdés tökéletes alkalom arra, hogy spontán megvitassuk a testrészeket és azok biológiai funkcióit. Használjuk a fürdési időt a testünk felfedezésére és a különbségek közös megvitatására.

3. Változásokat a testben

Megismertethetjük a gyereket azzal a gondolattal, hogy a teste folyamatosan változik, és teljesen másmilyen lesz, mire felnő. Nem szabad, hogy ezek tabutémák legyenek köztünk, hiszen az egészséges fejlődéshez ez is hozzátartozik.

4. Egyéb tudományos ismereteket

Változtassuk a fürdőt természettudományos tanteremmé. Ha esetleg nem ismerjük a víz vagy a párolgás fizikáját, és nem tudunk válaszolni a gyerek kérdéseire, akkor olvassunk utána, hogy lenyűgöző tényeket és apróságokat oszthassunk meg vele a kádban.

5. A kreativitást és a képzeletet fejleszteni

A fürdő csodálatos hely közös történetek kitalálására és különböző élmények szimulálására a gyerek számára. Ehhez mindössze néhány játékra, vízre, szappanra és buborékokra van szükségünk.

 
A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 
Nyitókép: GettyImages.com

2021. november 03.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?