MEDDIG OKÉ, HOGY A GYEREK BEPISIL?

A nappali bepisilés és az éjszakai ágybavizelés még iskoláskorban is gyakran előfordulhat. Ijedségre azonban nincs különösebb ok, mert még ha időbe is telik, általában magától megoldódik. Ennek ellenére mégis érdemes lehet szakemberhez fordulni, nemcsak a tünetek oldása, de a gyerek lelki támogatása miatt is.

A szobatisztaság egy hosszabb és összetettebb érési folyamat eredménye. Fizikailag a gyerekek megközelítőleg kétéves korra válnak képessé az ilyen jellegű önkontrollra, ugyanakkor ez a tényező önmagában még kevés ahhoz, hogy elvárjuk a gördülékeny váltást. A készség elsajátítása a fizikai tényezők mellett értelmi fejlettséget és érzelmi biztonságot is kíván, ezek közül pedig egyiket sem lehet sürgetni.

A bepisilés egy nagyon kényes ügy, és ezt a gyerekek is érzik. Már szinte a kezdetektől nagy rajtuk a nyomás, érzik a szégyent, amikor baleset történik, és nagyon könnyen alakul ki bennük egyfajta gát, ami a későbbiekben nem, vagy nem megfelelő időben engedi el a vizeletet. 

A szobatisztaság elsajátítása egy folyamat, ami a legjobb körülmények között is hozhat rövidebb-hosszabb ideig tartó visszaeséseket. Talán nem olyan köztudott, de a napközbeni bepisilés és az ágybavizelés tulajdonképpen még óvodás- és kisiskoláskorban sem mondható kirívó esetnek. Ettől még szülőként meglehetősen zavaró tud lenni, amikor ez a helyzet heteken vagy akár éveken át fennáll, amit a magunk részéről már igencsak letudnánk. Érthető, ha elfog minket az a kétségbeejtő gondolat, hogy valamit mi rontottunk el. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, meddig normális a gyerekünk bepisilése, és mi az, amit valóban tehetünk a támogató háttér biztosításáért.

Érzelmek és kontroll

Az egyik lényeges tudnivaló a szobatisztaságról, hogy szorosan kapcsolódik a gyerek érzelmi biztonságához. Ahhoz, hogy szabályozottan és gördülékenyen tudjon működni a folyamat, nyugalomra van szüksége, egyfajta befelé fordulásra, fesztelen összpontosításra. Ha a külvilágból érkező ingerek mindezt nem teszik számára lehetővé, nem lesz képes kellően ellazulni. Így pedig akár sikerül végül, akár nem, kellemes sikerélmény helyett nyűggé válhat az ürítés.


Fotó: tatyana_tomsickova / Getty Images Hungary

Mindezt persze ne úgy képzeljük el, hogy a két-három-négy éves gyerekünk majd meditálással fog rákészülni a vécézésre, hiszen továbbra is elmélyülten játszani vagy rohangálni akar majd, olykor ügyet sem vetve a testi szükségleteire. A mi célunk azonban az, hogy a gyerek megismerkedjen a saját testével, a határaival és az irányításával, ehhez pedig saját tapasztalatokra szorul. Kevesebb utasításra, megszégyenítésre és több játékos beszélgetésre, valamint a szülő őszinte bizalmára. A gyerekeinknek mi vagyunk az elsődleges referenciacsoport, vagyis a mi visszajelzéseink alapozzák meg az önértékelésüket. Minden változás (költözés, intézményváltás, otthoni konfliktus) és minden szülői elutasító megnyilvánulás bizonytalanságot kelt, és ez szorongáshoz vezet, vagyis lelki gátat szab. A nappali és az éjszakai bevizelés tehát gyakorlást és érzelmi biztonságot igényel, s néha mindkettőhöz idő kell.

Testi okok

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvashatod.

2021. július 28.
 
 
 
Címkék:  

gondozás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó