Megfázott a kisbabát? 5 dolog, amivel gyorsabban gyógyul majd

Egy kisbabánál az orrfolyás, az orrdugulás egyet jelent a rémes napokkal, a nemalvással, a rossz közérzettel, így nincs szülő, aki ne akarna ezen mielőbb túlesni. A következő dolgokkal érdemes ilyenkor próbálkozni!

Az első babánál még a világ végét jelentik a kezdeti megbetegedések, és a megfázás is igazi kínzás ilyenkor. Az ember csak azon aggódik, hogy a pici minél kevesebb kényelmetlenséggel élje túl a dolgot, és persze minél hamarabb. Ahol pedig már több gyerek van, ott szinte rutinból megy a megfázás kezelése, mégis van pár dolog, amit érdemes megtenni, hogy könnyíts a helyzeten! Az viszont alapszabály, hogy ha még csak pár hetes a beteg baba, először az orvosnak mutasd meg, és vele beszéljétek át, mik a teendők.

Megfázott a kisbabát? 5 dolog, amivel gyorsabban gyógyul majd

Mindig legyen otthon tengeri sós spray piciknek!

Akár az éjszaka közepén kelhettek arra, még a nagyon pici gyerekkel is, hogy szegénynek folyik az orra, így már a legelején érdemes beszerezni valamilyen babáknak való tengeri sós orrsprayt. Gógyszeres készítményt az ilyen piciknek még nem szívesen adnak a gyerekorvosok, de nem is kell, mert a tengeri só tökéletes a betegség kezelésére.

Fektesd a hátára a babát, óvatosan döntsd hátra a fejét, és 2-3 cseppet permetezz mindkét orrlyukába. Ne aggódj, ha emiatt a baba tüsszent, ez teljesen normális dolog. Ha pedig kifolyt némi oldat, azt egy puha kendővel töröld le az orra alól.

Tisztítsd ki az orrjáratokat!

A sóoldat használata után érdemes orrszívó porszívóval szabaddá tenni az orrjáratokat, hiszen a pici babák még nem tudják kifújni az orrukat. A klasszikus megoldáson kívül ma már kaphatóak egészen apró kis készülékek ehhez, viszont érdemes kitapasztalni, melyik az, ami tényleg megoldja a problémát.

Üljetek kicsit a gőzben!

Fürdés előtt, amikor amúgy is felfűtitek a fürdőszobát, érdemes egy kis párát csinálni: kapcsold be pár percre a forró zuhanyt, és ülj picit a párás levegőn a babával. Ez segít meglazítani az orr nyálkahártyáját, és segít, hogy könnyebben kapjon levegőt.

Párásítás a lakásban

A téli hónapokban a fűtés, a meleg miatt száraz a lakásokban a levegő. Így érdemes olyan párásító készüléket vásárolni, ami segít, hogy nedvesebb legyen a levegő, így nem szárad ki annyira a picik nyálkahártyája, és könnyebben tudja venni a levegőt.

Alváskor legyen magasabban a baba feje

Párnát nem ajánlott tenni a csecsemők feje alá a fulladásveszély miatt, viszont sokkal könnyebben fog lélegezni betegen, ha magasabban van a feje. A megoldás az, ha a lepedője alá csúsztass be mondjuk egy kis törülközőt, mert így könnyebben kap majd levegőt betegen.

Teáztasd!

Régen az egészen piciket is teáztatták, ma az ajánlások szerint fél éves kor előtt ezt nem kell elkezdeni. A csipkebogyó, a hársfatea, a bodzatea enyhe főzetben kiválóak a betegségek alatt, érdemes velük próbálkozni. De az alapszabály minden beteg babánál: itatni, itatni, itatni. Ha lehet, szopizzon minél többet, vagy igyon vizet, a lényeg a folyadékpótlás!

 

Barbara , 2019. október 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?