Mi van a popsikrémekben?

Akinek pelenkás gyereke van, az szinte biztosan tart otthon egy tégely popsikenőcsöt is. Én ugyan mindennap nem használtam, csak szükség esetén, de van, aki számára elképzelhetetlen, hogy egy pelenkázás krémezés nélkül történjen. A babák bőre különösen érzékeny, így aztán egyáltalán nem mindegy, mit kenünk azokra a fokhagymagerezd fenekekre. Hogy mi az igazság abban, amit a reklámokban látunk, afelől vannak kétségeim, amit a Tudatos Vásárlók Egyesületének kutatása is alátámaszt.

Az Egyesület aktivistái ugyanis górcső alá vették a popsikrémeket, és kicsit sem megnyugtató eredményre jutottak. A vizsgált 12 termék nagy részében ugyanis olyan anyagokat találtak, amelyek egyáltalán nem hatnak jótékonyan a babák gondos ápolást igénylő bőrére. A termékeket hipermarketekben, gyógytermék-boltban, gyógyszertárban szerezték be, és nem hagyták ki bizonyos üzletláncok saját márkás termékeit sem.

A termékek kiválasztása előtt közvélemény-kutatást is tartottak az érintett édesanyák és nagymamák körében is. A termékösszetevőket illető információkat a termékeken feltüntetett terméktájékoztatóról vagy a gyártó honlapjáról szerezték be.

Az értékelésnél a legfontosabb szempontnak az Ökotest által is kifogásolt kőolajszármazékokat és illatanyagot tartották, ugyanis ezek allergizáló hatásúak lehetnek, és bőrproblémákat - pl. bőrszárazságot, repedezettséget, gyulladást - okozhatnak. A vizsgált termékek többsége sajnos tartalmaz kőolajszármazékot - pl. parabént, vazelint, paraffint, PEG-et. Az összetevőkön kívül azt is pontozták, hogyan tájékoztatják a gyártók a fogyasztókat a címkéken illetve a honlapjukon.

Tesztünk során a vizsgált 12-ből mindössze három termék teljesített maximális pontszámmal, vagyis csak ez a három nem kapott pontlevonást. Az utolsó helyen három népszerű, a boltok polcain szinte állandóan megtalálható termék áll. A vizsgálat eredményeit a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján tekinthetitek meg.

Ti használtok popsikrémet vagy kenőcsöt?

Szilágyi Diána , 2011. május 20.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(13 hozzászólás) 

2011 05 25. 21:52
Én csak este használok Napsugár bébikenőcsöt. Tökéletesen puha, sosem piros a kisfiam popsija, pedig nem szárazon tartós papírpelenkát használ. Azokról nem készült teszt? :) Az emberek (általában sajnos én is) elfogadják, hogy amit mindenki használ, az nem lehet rossz. Dehogy nem! :(
A sheavaj tényleg nem mindenhol megbízható, de ha jót veszel, az nagyon megéri. Ha sterilizált habverővel (gépi) hidegen sajtolt olajjal (pl.: olíva, avokádó,...) összekevered, könnyebb a babára kenni.
→ válasz erre
2011 05 28. 07:45
És mi újság a nedves törlőkendőkkel???? Gyanítom abból is csak a házi készítésű lenne tökéletes. Én még csak most várom a kisfiam, de nagyon remélem mire megszületik minden ilyesmiből megtalálom a legoptimálisabbat.
→ válasz erre
2011 05 30. 11:08
dia
75eperke! Nyilván abban sincs sok egészséges, de amiért én óva intenélek a használatától, az egy sokkal profánabb ok. Mégpedig az, hogy nedves. Mert a legtöbb mama a nedves törlőkendővel letörli a gyerek fenekét, aztán már csomagolja is a pelenkába. Vagyis: nedvesség, sötétség, meleg, dunszt - jó eséllyel gombásodást jelent. Nálunk megvolt. Rettenetes volt. Utána soha többé nedves törlőkendő - max. utazáskor kéz és arctörlésre -, inkább vittem a fürdőkádhoz, zuhany, szappan, szárazra törlés minden alkalommal.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (13) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?