#baba#anya

Mikor kell a kicsivel szaladni az ügyeletre?

Szombat este van, és a gyereknek hirtelen 39 fokos láza lesz. Hónunk alá csapjuk a kicsit, és rohanjunk az ügyeletre? Vagy inkább várjuk meg a hétfőn rendelő ismerős gyermekorvost? 

Mikor kell a kicsivel szaladni az ügyeletre?

A tapasztalatlan szülők bizonytalanabbak abban, hogy a gyermekükre késő este vagy hétvégén hirtelen rátörő magas láz, hasmenés vagy súlyosnak tűnő köhögés esetén mit tegyenek. Természetes, ha azt akarják, hogy a kismanó állapota minél hamarabb helyreálljon, és ezért bármire képesek, azonban nem biztos, hogy azzal tesszük a legjobbat gyermekünknek, ha azonnal orvoshoz cibáljuk. Mások pedig nem akarnak túl óvatosnak lenni, és attól tartanak, hogy egy állítólagos apróság miatt az orvosi rendelőben vagy a kórházban más betegségeket is elkaphat a gyermek.

De hogyan lehet megtudni, hogy a gyermek valóban súlyosan beteg, és gyors segítségre van szüksége, avagy ha egy olyan otthoni gyógyszer, mint például a hűtő fürdő vagy a priznicelés is elegendő egyelőre, és hétfőn lehet majd a gyermekkel orvoshoz menni?

A legfontosabb minél jobban felmérni a gyermek egészségi állapotát!

" A szülőknek alapvetően mindig a gyermek egész állapotát kell figyelniük, mielőtt arról döntenek, hogy mit tesznek."

- mondja Hans-Jürgen Nentwich professzor, a Német Gyermekorvosi és Serdülők Orvostudományi Akadémia főtitkára. Ha például a hasmenés fáradtsággal és étvágytalansággal jár, aztán már inni sem akar a kicsi, akkor a szülőknek inkább mentőt kell hívniuk, minthogy bárhova elinduljanak. Nentwich szerint a döntő tényező az, hogy hány éves a kis beteg:

"Minél fiatalabb a gyermek, annál óvatosabbnak és gyorsabbnak kell lennie a szülőknek." 

Azokat a csecsemőket, akik hirtelen lefogynak, hasmenésük támad, vagy nem akarnak inni, az orvosnak a lehető leggyorsabban meg kell vizsgálnia. A kisbabák esetében az orvosok is mind azt mondják, hogy inkább vigyék be a kicsit az ügyeletre vagy egy kórházba, minthogy időt veszítsenek. 2 éves kor után már nem ilyen gyors leforgásúak az állapotváltozások, és a gyermek is több információt tud adni az állapotáról, amiből következtethetünk a baj okára.

Nentwich professzor szerint a szülőknek különös figyelmet kell fordítaniuk a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre - még akkor is, ha a gyermek már kicsit idősebb.

"Ha a hasmenés hosszabb, mint 24 óra, akkor feltétlenül menjen orvoshoz " 

- tanácsolja. A hasmenés miatt a gyermek sok folyadékot veszít, ezért kiszáradás veszélye áll fenn, amit a lehető leghamarabb kezelni kell még akkor is, ha az általános állapot viszonylag jónak tűnik.

A láz felhívhatja a figyelmet más betegségekre is, amire elsőre nem gondolna az ember. Fontos a láz funkciója, a szervezet ilyenkor küzd valamivel, ezért ha lázas a gyermek nem az a cél, hogy azonnal csillapítsuk, hanem kiderítsük, miért van láza, és ha nem múlik, nem csillapodik, akkor orvoshoz kell menni. A szakértő azt tanácsolja, hogy keresse fel orvosát, ha az 24 óránál hosszabb ideig tart - még akkor is, ha nem drámaian magas a hőmérséklet. Mellesleg, a hőmérsékletet nagyon pontosan és egyszerűen meg lehet határozni a modern klinikai hőmérőkkel.

A szülők kicsit nyugodtabbak maradhatnak, ha gyermekük csupán megfázott. Mindaddig, amíg kielégítően eszik és iszik, és nem különösebben puffadt, Nentwich professzor véleménye szerint még köhögés és enyhe láz esetén is meg lehet várni a gyermekorvos következő rendszeres rendelési idejét.

 

SZHK, 2019. december 08.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?