Mikor tanul meg a babám felülni?

A gyerekek rövid idő alatt rengeteget fejlődnek és sok minent tanulnak. Az egyik ilyen mérföldkő, amikor megtanulnak ülni. De mégis mikor jön el ez a pillanat?

 


A csecsemők születésükkor olyan gyámoltalannak tűnnek, de ahogy telnek a hetek, nehéz elhinni, hogy mennyi mindent tanulnak és milyen sokat fejlődnek ilyen rövid idő alatt. Körülbelül egy év múlva az újszülött, akinek a fejét és a nyakát megtámasztva kellett tartani, sétáló, beszélő kisgyermek lesz. Ez egészen elképesztő!

Az élet első hónapjaiban a baba megtanulja, hogyan tartsa felfelé a fejét, és sok időt tölt szfinxszerű helyzetben. Bár nincs is annál aranyosabb, mint amikor egy tágra nyílt szemű csecsemő felfelé tolja magát, hogy befogadja a világot, azon tűnődhetsz, hogy mikor tanul meg felülni. Ez hamarabb bekövetkezik, mint gondolnád – a babák általában 7-9 hónapos koruk körül kezdenek el támasz nélkül ülni.

Miért fontos a babák számára az ülés?

A felülés izgalmas fejlődési mérföldkő. A durva motoros készségek egymásra épülnek, lehetővé téve a következő mérföldkövek elérését. Az egyenes, támasz nélküli ülés döntő lépés a járás megtanulásához.

Az ülésnek más előnyei is vannak. A csecsemőknek képesnek kell lenniük arra, hogy támasz nélkül is fel tudjanak ülni, hogy biztonságosan elkezdhessék a szilárd ételek fogyasztását. És amikor a baba ebben az új helyzetben megpihenhet, a keze szabadon felfedezheti a tárgyakat és megismerheti a világot.

Mikor fog a babám megtanulni felülni?

A csecsemők általában 7-9 hónapos korukban már segítség nélkül ülnek fel. Minden csecsemő más és más, ezért némi eltérés van abban, hogy pontosan mikor tanulnak meg felülni. “Egyes babák már 4 hónapos korukban is támasz nélkül ülnek” – jegyzi meg Dr. Alisa Baer, a Verywell Family felülvizsgálati bizottságának tagja, szakvizsgázott gyermekorvos és a The Car Seat Lady társalapítója.

Vannak olyan babák, akik hamarabb tanulnak meg ülni, mint kúszni, és vannak olyanok is, akik a kúszást megkerülve az ülés után járni kezdenek. “A kúszáshoz szükséges izomkontroll és motoros készségek fejlettebbek, mint az üléshez szükségesek” – magyarázza Dr. Baer. “Sok csecsemő azonban kihagyja a kúszás szakaszát, és az ülésről a járásra tér át, olyan okokból, amelyekben nem vagyunk teljesen biztosak.”

Milyen jelei vannak annak, hogy a baba készen áll az ülésre?

Ha a baba már elérte a többi mérföldkövet, akkor az ülés már a küszöbön állhat. Mielőtt megtanulna ülni, a babának jól kell irányítania a fejét, és meg kell tanulnia felfelé tolni magát, valamint meg kell tanulnia átfordulni.

Ahhoz, hogy a babák valóban elsajátítsák a felülést, képesnek kell lenniük arra, hogy fekvő helyzetbe kerüljenek, és nem szabad, hogy párnák vagy más tárgyak támogatására szoruljanak.

Ha a baba felegyenesedik, amikor “háromlábú ülésbe” helyezzük, valószínűleg hamarosan képes lesz önállóan ülni, jegyzi meg Dr. Lindsey Garbi, a Verywell Family felülvizsgálati bizottságának tagja, kétszeres szakvizsgával rendelkező gyermekorvos, neonatológus, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia aktív tagja. “Ha túl korán ülő helyzetbe helyezik őket, akkor valószínűleg elesnek, mert nincs meg az izomerő ahhoz, hogy megtartsák magukat”.

Hogyan segítsünk a babának felülni?

Mivel minden egyes motoros mérföldkő az előtte lévőre épül, a baba számára a törzserő fejlesztésének folyamatos biztosítása a legjobb módja annak, hogy segítsük őt az üléshez vezető úton.

Az élet első heteiben a babát rövid ideig hasra lehet fektetni. A rendszeres és egyre hosszabb ideig tartó hasalások segítenek a babának kifejleszteni a törzs és a nyak erősségét, amely ahhoz szükséges, hogy végül már támasz nélkül is tudjon ülni.

Amint a baba már képes a fejét támasz nélkül felemelni (gyakran 3 hónapos kor körül), Dr. Baer azt javasolja, hogy ültesd a babát az öledbe veled szemben, majd ringasd lassan előre-hátra, miközben arra ösztönzöd, hogy a baba felsőtestét az alsótestével egy vonalban tartsa.

Ahogy a baba egyre közelebb kerül ahhoz, hogy önállóan tudjon ülni, megpróbálhatod háromlábú helyzetbe helyezni. Ehhez ültesd le a fenekére, és tedd össze a lábát. Hagyd, hogy a baba törzse kissé előre dőljön, hogy kezei a padlót érjék, megtámasztva őt.

Mikor kell aggódni?

Minden csecsemő más és más. Egyesek már 4 hónapos korukban ülhetnek, míg mások csak 9 hónapos korukban vagy később érik el ezt a mérföldkövet. Ha a baba 9 hónapos koráig nem ül önállóan, értesítsd gyermekorvosodat. 

Ha a baba a vártnál petyhüdtebbnek vagy merevebbnek tűnik, ezt is érdemes megemlíteni a gyermekorvosnak. “Az alacsony izomtónus (petyhüdtség) és a magas izomtónus (merevség) egyaránt befolyásolhatja a baba képességét arra, hogy elérje a mérföldköveket, mint például a fejtartás, ülés, kúszás vagy járás” – magyarázza Dr. Baer.

Milyen biztonsági szempontokat kell figyelembe venni?

Amikor a csecsemők először kezdenek önállóan ülni, még mindig hajlamosak elveszíteni az egyensúlyukat, és időnként felborulni. Mivel a fejük nehéz, valószínűleg fejjel előre esnek, amikor elesnek. “Ha kemény padlón gyakoroljuk az ülést, győződjünk meg róla, hogy egy felnőtt van a közelben, aki elkapja a babát, ha elkezd bukfencezni” – tanácsolja Dr. Baer. “A baba köré párnákat is tehetünk, vagy gyakorolhatunk puhább felületen, például szőnyegen vagy habszőnyegen”.

A csecsemők csak a padlón ülést gyakorolhatják. Az egyetlen kivétel az, ha a baba olyan helyen ül, amelyet kifejezetten a baba ülésére terveztek. Ha etetőszéket, babaülést vagy más ülőeszközt használsz, megfelelően kösd be őket. “Ebben a korcsoportban nagyon gyakoriak a fejsérülések, amelyek a babáknak a magasított felületekről, például a pultról vagy a dohányzóasztalról való leeséséből származnak” – jegyzi meg Dr. Baer. “Azt is látjuk, hogy a csecsemők akkor esnek ki az eszközökből, amikor a hevedereket nem úgy használják, ahogyan kellene.”

A bababiztos környezet fontossága

Ha a baba megtanul támasz nélkül ülni, nincs sok időd, amíg mozgékony lesz. Akár totyog, akár kúszik, egy mozgékony baba könnyen kerülhet veszélyes helyzetekbe. Készülj fel a bababiztos környezetre, amint a baba elkezd ülni.

“Figyeljünk az éles sarkokra vagy a párkányon lévő dolgokra, amelyeket el lehet érni és le lehet húzni” – mondja Dr. Garbi. “Fedd le vagy távolítsd el a konnektorokat, éles tárgyakat vagy apró dolgokat is, amelyeket a szájába vehet.”

A nagyméretű bútorok és tv készülékek rögzítése nagyon fontos része a bababiztonságnak, amely akár a gyermek életét is megmentheti. 

Összefoglalva

Az ülés fontos fejlődési mérföldkő a baba számára. A durva motoros készségek folytonosan épülnek fel, így az ülés megtanulása végül a járás, a futás és az ugrás megtanulásához vezet.

A csecsemők általában 7-9 hónapos korukban tanulnak meg támasz nélkül ülni. A baba ülni tanulását azzal támogathatod, ha minden nap hasra fordítod, és sok időt biztosítasz neki a felfedezésre.

Ha a baba hónapokig nem ül támasz nélkül, vagy ha bármilyen aggályod van a baba fejlődésével kapcsolatban, fordulj gyermekorvosodhoz.

 

B.Edina , 2022. június 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?