Mikortól adhatok édességet a gyereknek? A dietetikus válaszol

Egy kis csoki a nagyitól, egy nyalóka a déditől, gumicukor, ha jól sikerült a nap – nagyon könnyen bele lehet ám csúszni abba, hogy a gyerek már éjjel-nappal azzal nyaggat, mikor kaphat egy kis édességet. De mi a megoldás, és mikortól kaphat ilyen nasikat egy gyerek? Erről kérdeztük Ihász Katalin dietetikust. 

Az édességek mindenhol ott vannak – reklámokban, a boltok polcain, a játszótéren az anyukáknál, és szinte képtelenség megúszni őket. De mikortól ehet egyáltalán ilyet egy gyerek?

Az édesség, remélhetőleg gyümölcs formájában, a hozzátáplálás kezdetétől ott van a gyerekek étrendjében. A gyümölcsök remek rost és vitaminforrások, tápanyagdúsak. Napi két étkezésre simán kaphatnak lehetőleg jó minőségű idénygyümölcsöt a babák, és később az ovisok is. Már eleve a gyümölcsök is tartalmaznak gyümölcscukrot, így az első években bőven elég, ha ezekhez hozzájut egy gyerek.

Hány éves kortól engedhetem meg mondjuk az erőszakos nagyszülőknek, hogy adjanak bármiféle édességet a gyereknek?

Az a baj, hogy legtöbbször a nagyszülők már akkor belekezdenek az édességgel való kényeztetésbe, amikor a kicsik már esznek szilárd táplálékot. 3 éves korig viszont érdemes lenne kerülni az édességeket. Persze vannak kifejezetten a kicsiknek árusított termékek, amik gyakorlatilag elkerülhetetlenek, de próbáljuk ezeket minél később bevezetni az étkezésbe. Ha időnként eszik édességet a gyerek, az még nem tragédia, de ne tegyük mindennapivá a dolgot, és még véletlenül se jutalmazásra használjuk ezeket az ételeket.

Mikortól adhatok édességet a gyereknek? A dietetikus válaszol

Van olyan, ami kevésbé rossz megoldás? Ha minden a gyerek kedvében akarnak járni, melyik opció az, ami még viszonylag fogyasztható?

Válasszuk a házi, az általunk készített édességeket, mert ezeknél mi döntjük el, mennyi cukor, liszt van benne. Bátran nyúljunk a zabliszthez, vagy készítsük fele sima liszt – fele teljes kiőrlésű liszt arányban a sütiket, és az előírtnál sokkal kevesebb cukorral. Persze az ilyen nasik elkészítése időigényesebb, mint a boltban leemelni egyet a polcról, viszont vannak napokig elálló finomságok, házi zabkekszek, amik tökéletes megoldások.

Mivel pótolhatjuk a cukrot, ha mondjuk a gyerekek által kedvelt ételekről van szó?

A méz tökéletes a túrógombócra, süteményekbe. Nem kell teljesen kiiktatni a cukrot, csak a mennyiségre figyeljünk. Ott vannak még az édesítők is, például az eritrit, a sztívia, ezektől inkább kíméljük a kicsiket, mert az arra érzékenyeknél puffadást okozhatnak.

És ott vannak a cukrok is, amik ott vannak nagyon sok ételben, és ezt sokszor nem is vesszük figyelembe. Ezekkel a rejtett cukorforrásokkal mi a helyzet?

Az üdítőkkel is nagyon óvatosan kell bánni, mert rengeteg cukrot tartalmaznak. Folyadékra nagy szüksége van a testnek, de lehetőleg ezt a gyereknél is szénsavmentes ásványvízzel oldjuk meg. Ha már picinek is a különféle ízesített gyümölcsleveket adjuk, az hosszú távon emésztési problémákhoz, elhízáshoz vezethet, és nehezebb lesz róla leszoktatni őket. 

Barbara , 2019. szeptember 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó