Mikortól kezdődik a baba fogzása? Tünetek, teendők, fájdalomcsillapítási praktikák.

Minden, amit a baba fogzásáról tudni kell: tünetei, teendőkről, fájdalomcsillapítási praktikák. A baba fogzása fejlődésének újabb fontos mérföldköve. Hiszen a fogzás folyamata segít élete hátralevő részében kielégíteni az egyik legtermészetesebb létszükségletét; a táplálkozást, ami immáron nem csak pépes, hanem szilárd ételekből is áll.

Bizonyára te sem emlékszel, milyen volt, amikor az első fogacskáid kibújtak, hiszen még nagyon kicsi voltál. De azt nem nehéz elképzelni így sem, hogy a fogak kifejlődésének hónapjai koránt sem számítanak felhőtlenül örömteli időszaknak, hiszen az íny áttörése a kinövő „csontnyúlványok” által, még hangzásra sem túl kellemes! Bár ez egy teljesen természetes dolog, és minden ember gyerekkorában át és túléli; nem árt, ha felkészülsz, hogy egy nehezebb időszak vár most a babára és rád is.

Mikor kezdődik a fogzás?

Mikor kezdődik a fogzás? Nos, ez teljesen babafüggő. Egyes bébiknél már akár 4 hónapos korban is megkezdődhet a fogak kibújása, míg másoknál csak 8 hónapos koruk tájékán, de átlagban fél éves kor körül indul be a folyamat.

Mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy hamarosan kibújnak az első fogacskák?

Mik azok a jelek, amit arra utalnak, hogy hamarosan kibújnak az első fogacskák? E téren is elég különbözőek a kisbabák. Míg egyes csecsemők ordítva bömbölnek át álmatlan éjszakákat, bizonyos bébik szinte kacagva viselik a megpróbáltatásokat. Összeszedtük a leggyakoribb tüneteket:

 • Folyamatos köhögcsélés, nyálcsorgás, ami azért van, mert a fogzáskor több nyál képződik a szájban.
 • Az extra nyáltól kisebesedett szájszélek és arcbőr.
 • Felhevült, kipirult arc.
 • Evési, ivási vagy alvási zavarok.
 • Gyakran vakargatja, húzgálja, piszkálja a fülét, az arcát, vagy szopogatja, rágcsálja az ujjait.
 • A szokásosnál is anyásabb, nyűgösebb, állandó figyelemre szorul a pici.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy habár nem is látszik sokszor semmi az íny felszínén, de minden kicsi úgy születik, hogy a 20 tejfogacskája gyakorlatilag a „kész” formájában megvan már az állkapocs-csontban. Tehát, amíg azok a felszínre bukkannak, addig is folyamatosan mozognak, helyezkednek a szájban és ezzel fájdalmas pillanatokat szerezhetnek az önmagát még kifejezni nem tudó gyerkőcnek.

6 praktika a fogzás okozta fájdalmak enyhítésére:


Összeállítottunk 6 praktikát a baba fogzás okozta fájdalmának enyhítésére.

 1. Használj védőkrémet a nyál okozta bőrpír és kimaródás ellen.
 2. Ha azt tapasztalod, hogy nem akar szopni, akkor valószínű pont azon az oldalon próbálkozol, ahol épp irritáció alatt van a szája. Szoptasd a másik cicidről, vagy válts pozíciót.
 3. Ha már nem szoptatod, akkor engedd, hogy rágcsálhasson valami keményebb, szárazabb dolgot (pl. egy kekszet), ami kicsit enyhíti a viszketést.
 4. Szerezz külön a fogzás időszakára tervezett játékokat, nyálkendőt, rágókát, meggymag párnát.
 5. Kend be az érzékeny területet természetes gyulladáscsökkentővel, mint például a kókuszolaj.
 6. Készíts az anyatejből vagy tápszerből jégkockát; és ezzel hűsítsd a bébi ínyét.

Nektek milyen praktikák váltak be? Osszátok meg velünk!

Plézer Panna , 2018. február 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó