Mindent a pelenkakiütésről: Mi okozza? Mit tehetsz ellene? Házi praktikák, megelőzés a cikkben! (x)

A pelenkakiütés, hétköznapi nevén "piros popsi" általában a 3-12 hónapos babáknál jelentkezik. Az első 12 hónapban három babából kettő már biztosan szenvedett pelenkakiütéstől, ugyanis ez az az életkor, amikor a bőr természetes savköpenye kialakul, ezért a kisbabák bőre még rendkívül érzékeny. A pelenkakiütés a 9-12 hónapos kor között a leggyakoribb, amikor a baba már a családdal együtt étkezik az asztalnál.

 

Az okok a túlzott, vagy ellenkezőleg, a nem megfelelő, illetve hiányos higiéniában keresendők, ugyanakkor fertőző megbetegedések, hasmenés, fogzás, táplálkozás is okozhatják a bőrpírt.

Pelenka dermatitisz - mi okozza?

A pelenkakiütés súlyossága az enyhe bepirosodástól az égő vörösig terjedhet. A pelenka nedves, párás közege kedvez a baktériumok, gombák és ritkán a vírusok elszaporodásának.

Pelenka dermatitiszről akkor beszélünk, amikor a vizelet, illetve a széklettel távozó enzimek irritálják a bőrt. Ilyenkor a genitáliák, végbélnyílás környékén vörös, apró kiütések, hólyagocskák jelentkeznek. Később a heves tünetek mérséklődnek, és barnásvörös, megvastagodott bőrterület marad vissza a baba bőrén.

Megoldás-e a textilpelenka?

Édesanyák gyakran teszik fel a kérdést ennek kapcsán: a textilpelenkához való visszatérés meg tudja-e oldani az enyhébb-súlyosabb pelenka dermatitiszt. Szakemberek egybehangzó véleménye azonban az, hogy a textilpelenka inkább növeli a pelenkakiütés előfordulási arányát és súlyosságát, mintsem csökkenti. Ha mégis textilpelenkát használunk, akkor a pelenkákat feltétlenül 60 fokon mossuk.

A gyulladás hátterében súlyosabb okok is állhatnak

Az enyhe bőrkiütést általában egy jól megválasztott krém meg szokta tudni oldani. Ám, ha a bőrkiütés makacs, meglehetősen gyulladt, vagy újra és újra visszatér, akkor feltétlenül mutassuk meg védőnőnek, gyermekorvosnak a babát. A gyulladás hátterében olyan komolyabb okok is állhatnak, amelyekre kezdő anyukák nem feltétlenül gondolnak, például: anyagcsere betegségek, hiányállapotok, cinkhiány, ótvar, stb.

5 tény a pelenkakiütésről

1. Az anyatejjel táplált babáknál ritkábban fordul elő a pelenka dermatitisz a székletük baktériumflórája miatt.

2. Fogzás során gyakori, hogy előjön újra a pelenkakiütés, ami szintén a megváltozott székletösszetételnek köszönhető.

3. Az antibiotikumos kezelések ugyancsak megváltoztatják a bélflórát, emiatt számíthatunk pelenkakiütésre egy-egy antibiotikus kúra után.

4. A babák nem minden tusfürdőt, babaszappant tolerálnak, ami szintén kiütést okozhat. Törekedjünk minél természetesebb, illatmentes mosakodó szereket használni.

5. Sokszor az étkezés a felelős. A baba még nem tud mindent megemészteni, ezért az emésztetlen ételdarabok vagy allergének komoly gyulladást tudnak okozni.

Hogyan előzzük meg, illetve kezeljük a pelenkakiütést?

Fontos, hogy a pelenkamérete megfelelő legyen, mert például a túl szoros pelenka is okozhat bőrirritációt.

Cseréljük a pelenkát minél gyakrabban, hogy száraz, tiszta pelenkában töltse a baba, kisgyerek a napját, így elkerülhető a kellemetlen bőrirritáció, amit a pisis, kakis pelenkában üldögéléssel vált ki. Napközben legalább 2-3 óránként cseréljünk pelenkát, vagy azonnal, amikor észrevesszük, hogy a pelenkába tartalom került.

Sudocream - pelenkakiütés

Tévhit, hogy a popsit minél vastagabban kell bekrémezni, ugyanis sem a babának nincs szüksége túlzott popsi krémre, sem a pelenkának nem kedvez, mert ezáltal csak a pelenka nedvszívó képessége csökken.

Amikor a babát tisztába tesszük, akkor meleg vizes vattalappal tisztítsuk le a baba bőrét, és ha lehetséges, hagyjuk egy kicsit szabadon a babapopsit. Ügyeljünk rá, hogy gyengéden, finoman tisztogassuk az érzékeny felületet. Ha nincs lehetőségünk a babapopsit szabadon hagyni, akkor puha, száraz törlőkendővel itassuk fel a bőrön lévő folyadékot, és csak valóban szárazon pelenkázzuk vissza a babát.

Nyáron, jó időben legyen többször is meztelen a baba, ugyanakkor kerüljük a tűző napot.

Anyatejes babáknál kiütés esetén az anyuka ne fogyasszon savképző ételeket, mint például gyümölcsöt, magvat, csokit és kávét.

Pelenka dermatitisz kezelésére használjunk hámosító készítményeket, cink-oxidos kenőcsöket. Gombás fertőzések és nem gyógyuló, visszatérő fertőzések esetén speciális kenőcsök javasoltak, amit gyermekorvos vagy szakorvos ír fel.

 

A cikket a Sudocrem támogatta


 

2019. május 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?