MIRŐL ÁLMODNAK A BABÁK?

Már egy csecsemő is grimaszol alvás közben: forgatja a szemeit, mosolyra húzza a száját, rángatózik. Kívülről teljesen olyan, mintha álmodna. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban úgy tudjuk, hogy az általános értelemben vett álmok majd csak iskoláskorra jelennek meg. A kérdés tehát: miért tűnik mégis úgy, mintha álmodnának?

Egy alvó baba látványa gyönyörködtető. Ámulatba ejt a baba illata, a szapora légzés hangja és az álomszőtte fintorgások, rúgkapálások látványa. Forgatja a szemét, mosolyra görbíti a száját, rángatja a kis kezét, vagy éppen összeráncolt homlokkal felsír egy pillanatra, mintha rossz álom kerülgetné. Tekintetünk elidőzik rajta, s talán arról is fantáziálni kezdünk, hogy mi járhat a fejében, miről is álmodhat egy ilyen csöppség. Minden kis grimasz és megmozdulás azt az érzést kelti bennünk, hogy már egy csecsemő is komoly életképekkel találkozik alvása során, de vajon valóban álmodik-e? A kicsik korlátolt vizsgálhatósága miatt a kutatók hosszú évek óta próbálnak választ találni erre a kérdésre. Ugyan a mai napig nincs teljes körű egyetértés köztük, egyre több evidencia kerül elő annak bizonyítására, hogy a csecsemők, és sokszor még a kisgyerekek is, valójában „álmatlanul” alszanak. Miért tűnik mégis úgy, mintha álmodnának?

Szerzőnkről

Tarkovács Cecilia szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

REM-fázis

Alvás közben alapvetően két ciklus váltogatja egymást: a mély alvás (non-REM) és a gyors szemmozgás (REM) fázisa, amelyben az álmok is zajlanak. Az emberi agynak nagy szüksége van álmokra, hiszen azok segítségével tudja feldolgozni a megélt eseményeket, elraktározni az újonnan tanultakat, valamint hozzájutni olyan memóriatartalmakhoz, amelyekhez éber állapotban képtelen lenne. Legalábbis felnőttkorban. A REM-alvásszakasz – vagy egy hozzá nagyon hasonló, ún. aktív fázis – ugyan már az újszülötteknél is megjelenik, mégsem garantálja az álmokat. Bizonyos feltevések szerint ennek oka lehet a csecsemők világról szerzett tapasztalatainak hiánya, valamint az agyuk éretlensége, ami akadályozza az álomfunkció működését.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.

2020. december 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó