Mit tegyünk szülőként, ha lúdtalpas a gyermekünk?

LÚDTALP, BEFELÉ DŐLŐ BOKA - A láb statikai eltérései

Visszatérő vagy elhúzódó alsó végtagi enyhe izom és/vagy ízületi fájdalmat okozhatnak a láb statikai egyensúlyának megbomlásával járó állapotok, mint például a nagyfokú lúdtalp, vagy a gyakori, befelé dőlő bokaízület. Mit tegyünk szülőként, hogy a gyermeknél minél gyorsabban korrigálva legyenek az eltérések és ne okozzon esetleg későbbi életkorban fájdalmat számára, a gyermekkorban már észrevehető, diagnosztizált eltérés?

Mit tegyünk szülőként, ha lúdtalpas a gyerekünk?

A lúdtalpról

A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, csak jelentős eltérés esetén vezet a környező izmok, ízületek nagyobb terhelést követően jelentkező fájdalmához. Csecsemőkorban a talpi zsírpárnák miatt felmerülhet a szülőkben lúdtalp gyanúja, de ebben az életkorban még biztosan nem lúdtalpról van szó.

Mit tegyünk lúdtalp esetén?

Fontos a láb izmainak tornáztatása, amely a következő lépésekből áll:

  1. lábujjhegyen járás
  2. sarkon járás
  3. papírgalacsinok felvétele a lábujjakkal
  4. illetve szükség esetén javasolt megfelelő méretű lúdtalpbetét viselése. Az ortopéd orvos segít az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolásában, illetve a szülő számára a kételyek eloszlatásában.

Befelé dőlő bokaízület

Befelé dőlő bokaízület esetén a terhelés a normálistól eltérően nem a sarokcsont közepére esik, hanem attól befelé, a belső talpél felé. Ezeknek a gyermekeknek, ha megnézzük a gyakran hordott cipőit, akkor azt látjuk, hogy a sarok belső része erőteljesebben kopott.

A szülői figyelem a legfontosabb

 A belső sarokrészen kissé megemelt sarkú speciális cipők viselése. Ortopéd szakorvosok  támogatással rendelhetik.

Iskolai- és óvodai szűrővizsgálatok szomorú tapasztalata, hogy milyen nagy számban található a gyermekek körében a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. Mivel azonban a gyermekek nem panaszkodnak fájdalomra, a kezdeti szakaszban kiszűrt gyermekek egy jelentős részénél nem történik meg az eltérés korrekciója, vagyis az orvos jelzése ellenére sem kerül a gyermek ortopéd szakorvoshoz. Azonban gyógytorna, betét, speciális sarokemelés nélkül ezek a hibák csak fokozódnak a későbbiekben, maradandóvá válnak és már panaszt is okoznak. Mindig érdemes arra törekedni, hogy egy adott kórállapotot minél előbb orvosoljunk, súlyosságát megelőzzük, mert utána már nem minden esetben lehet érdemi segítséget nyújtani!

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

http://svabhegy.eu/maganrendeles/

hűségkártyák>>

http://svabhegy.eu/svabhegy-kartyak/

 

 

 

2017. július 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó