Mit tehetsz, hogy jobban aludjon a gyerek?

A legtöbb szülő tudja, hogy az alvás fontos a gyermekek fejlődéséhez. De mennyire fontos az alvás a gyermeked boldogsága szempontjából? Épp annyira, amennyire Neked is!  A felnőttek - és különösen a szülők - általában nagyra értékelik az alvást, és jól tudják, hogy milyen hatással van saját érzelmi jólétükre, ha nem alszanak eleget, nincs ez másként a gyerekekkel sem.

 

Egy 2017-es felmérésben 47 000 ausztrál gyermek vett részt, amelynek eredményeként megállapították, hogy az alvás a boldogság fontos forrása. Amikor a felmérésben résztvevő gyerekek eleget aludtak, kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy sokszor érzik magukat boldognak .

"Ezek az eredmények meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az alvás a gyermekek jólétének kulcsfontosságú tényezője" – mondta Lisa Gibbs a felmérés kezdeményezésének elnöke az ABC Newsnak adott interjújában.

Mielőtt elkezdenél aggódni amiatt, hogy gyerkőcöd a korának megfelelő mennyiségű időt tölt-e alvással, fontos megjegyezni, hogy a jól alvó gyermekek általában biztonságban érzik magukat. A felmérés eredményei szerint azok a gyerekek, akik nem érezték magukat biztonságban, négyszer nagyobb valószínűséggel rendelkeztek atipikus alvásmintákkal, ami azt jelenti, hogy korosztályukhoz képest túl sokat vagy túl keveset aludtak.

Miközben a felmérés rámutat arra, hogy a gyermek alvási szokásainak javítása fontos a gyermek érzelmi jólétéhez, továbbra is kiemeli a biztonságérzet szerepét az általános jólétben. Fontos a szorongással, stresszel és traumával küzdő gyermekek segítése.

A felmérésből az is kiderült, hogy a gyerekeket számos dolog segíti abban, hogy boldognak érezzék magukat, többek között a család, a barátok, a zene és a sport. A fiatalabb gyermekek lényegesen nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a család, az olvasás és a művészeti alkotások jelentik a boldogság forrását. A lányok esetében a főzés és a természetben való tartózkodás is összefüggött a boldogságérzettel. A fiúk szignifikánsan nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a sport és a számítógépes játékok segítik őket boldognak érezni magukat. A háziállatokat is sok gyermek jelölte meg boldogságforrásként minden korcsoportban és nemben.

Szülőként mit tehetsz, hogy javítsd gyermeked alvását?

1. Biztosíts biztonságot és biztos kapcsolatot gyermekednek!

Azok a gyermekek, akik biztonságban érzik magukat, általában jó érzelmi kötődést ápolnak szüleikkel. Minden nap találj módot arra, hogy kapcsolatot teremts gyermekeddel! Fordíts időt arra, hogy közösen csináljatok dolgokat a gyerkőccel! A lehető leggyorsabban javítsd ki gyermeked és közted bekövetkező esetleges töréseket. Sok gyermek aggódott már éjszaka, hogy a szülője mindenért őt hibáztatja, vagy már nem kedveli.

2. Alakítsatok ki rendszeres lefekvési rutint, amely támogatja a jó alvási szokásokat!

Állíts be olyan lefekvési időket, amelyek összhangban vannak a gyermeked által igényelt alvásmennyiséggel. A lefekvésre felkészítő rutinok kialakítása is segíthet.

A gyerekek például tudhatják, hogy minden este vacsora után megmossák a fogukat, játszanak egy játékot, majd a szülővel közös meseolvasás után lefekszenek. Ezek a rutinok kiszámíthatóságot biztosítanak, ami a biztonságérzetet erősíti, és csökkenti a gyermekek lefekvéssel kapcsolatos szorongását.

3. Biztosítsd, hogy gyermeked elegendő testmozgást végezzen!

A test mozgatása hasznos eszköz az alvás ösztönzésében. Segít felhasználni a fizikai energiát, ugyanakkor pozitívan befolyásolja azt az agyi kémiát, amelyre az embereknek szükségük van a stressz és a szorongás kezeléséhez és a jó alváshoz. A legtöbb iskolában van valamilyen napi mozgásprogram, de a gyerekeknek szükségük lehet a biztosítottnál többre.

4. Csökkentsd a technológiának való kitettséget lefekvés előtt két órával!

Ebben a folyamatosan növekvő technológiai világban nem ritka, hogy a gyerekek jelentős időt töltenek a képernyők előtt. Ezen eszközök hordozhatósága miatt gyakran a hálószobákba is bekerülnek. A képernyők kék fényt bocsátanak ki, ami megakadályozhatja a melatonin termelődését. A melatonin termelődése szükséges a megfelelő időben történő elalváshoz. Ha megakadályozod a hozzáférést a lefekvés előtti két órában, gyermeked nagyobb valószínűséggel fog a megfelelő időben elaludni.

5. Éjszakára távolítsd el az elektronikus eszközöket, például az iPadet, gyermkőcöd szobájából!

Sok elektronikus eszköz zajokat bocsát ki, és olyan értesítésekkel rendelkezik, amelyek az éjszaka folyamán bármikor előfordulhatnak, és felkelthetik gyermeked. Az elektronikus eszközök nagyon csábítóak a gyermekek számára, és sok álmatlan gyermeket találtak már éjszaka egy készülékkel. Amikor gyermeked kék fénynek van kitéve ezekből az eszközökből, az jelzi a gyerkőc agyának, hogy nappal van, és nem segíti elő az elalvást.

6. Biztosítsd a szorongás és a múltbeli traumák kezelését!

Ha gyermeked szorongás vagy korábbi trauma miatt nem alszik, keress fel egy szakembert! Vedd fel a kapcsolatot orvosoddal vagy a közösségi szervezettel, hogy kiderítsék, mire van szüksége gyermekednek. A legjobb a professzionális és speciális mentálhigiénés segítség.

A boldog gyermek nevelése több tényező együttesén múlik. A jó alvás csak egy ezek közül.

 

 

Cikk forrása: Mother.ly h

 

 

B.Edina , 2022. január 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?