Náthás a baba

Ideális idő köszöntött a náthára, göthösségre, influenzára, mindenki köhög és az orrát fújja. A kórokozók sajnos a babákat sem kímélik.

Szörnyű, amikor egy baba beteg, hiszen nem tudja elmondani, mi fáj, mitől érzi rosszul magát. Ha köhög, akkor legalább sejthetjük, hogy megfázott, ami lehet enyhébb, vagy súlyosabb. Nekünk kell kitalálni, hogy mennyire komoly a baj; meg tudjuk-e oldani házilag - ráolvasással és mágiával -, vagy pedig forduljunk orvoshoz. Adunk néhány támpontot.

Ha enyhén folyik az orra, és kicsit köhög, akkor valószínűleg otthon is ki tudjuk kúrálni, nem szükséges orvoshoz menni, elég egy telefonos konzultáció is. A csecsemő veleszületetten orrlégző, ezért fontos, hogy az orrán át kapjon levegőt. Szívjuk le az orrából a váladékot akár kézi, akár elektromos, pl. porszívóra szerelhető szerkezettel.

Nálunk nagyon jól bevált a kézi orrszívó, egy kis gumielefánt műanyag szívófejjel a végén; könnyű volt használni és takarítani is, bár sokan inkább a porszívóra szerelhető változatra esküsznek, azt tartják igazán hatékonynak – (utóbbiakhoz tartozom én is! a szerkesztő). Nem minden baba tűri jól az orrszívást - pontosabban szinte semelyik -, és az elektromos szerkezetek ijesztő hangja még rátehet erre egy lapáttal.

Orrszívás előtt lazítsuk fel a váladékot orrspray-vel - konzultáljunk a patikussal, hogy hány hónapos babáról van szó -, de csepegtethetünk anyatejet is az orrába. Az orrszívással nemcsak a légzést könnyítjük meg, de megelőzhetjük a pangó váladék okozta gyulladásokat is, pl. a fülben vagy az arcüregben. A gyomorba lejutó váladék miatt a baba széklete nyálkássá válhat, sőt, akár hányást vagy hasmenést is kiválthat.

Megkönnyíti a levegővételt az is, ha párásítunk. Használjunk párásító készüléket, vagy ennek hiányában teregessünk a radiátorra nedves törölközőt, tegyünk a fűtőtestre vízzel telt hőálló edényt. Ne öltöztessük túl a babát, és a szobát se fűtsük túl!

Készüljünk fel rá, hogy a megszokottnál is többet szeretne kézben lenni, hiszen a függőleges testhelyzetben könnyebb levegőt vennie, na és persze sokkal több törődést is igényel egy bágyadt, elesett kis madárfióka. Szoptassuk - nagyobb vagy tápszeres babát itassunk – gyakrabban, ez már csak azért is jó, mert az anyatejjel immunanyagokat is biztosítunk neki.

Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha:

 • a baba lázas
   
 • nem tudjuk csillapítani a köhögését
   
 • a köhögés hányásig fajul
   
 • ugató hangon köhög
   
 • ha kruppos rohama van
   
 • elhúzódik a nátha és a köhögés
   
 • nehezen lélegzik, zihálva kapkodja a levegőt
   
 • nem szopik, nagyobb baba nem eszik, nem iszik
   
 • megállás nélkül éles, fájdalmas hangon sír.

Ezenkívül, ha bármilyen kétségünk merülne fel, hallgassunk az anyai ösztöneinkre, és inkább feleslegesen hívjuk ki a gyerekorvost, mintsem egy látszólag enyhe náthából akár tüdőgyulladás fejlődjön ki.

Nálatok mik a jól bevált módszerek nátha esetén?

Nágel Zsuzsi , 2013. január 28.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(6 hozzászólás) 

2013 01 30. 14:22
@b_judyt: Kedves @b_judyt! milyen arányban kevered a szódabikarbónát és a vízet? köszi
→ válasz erre
2013 01 30. 21:00
@csbogika: 2 dl forralt vízhez keverek 1 csapott kávéskanálnyit. Só is mehet mellé, de én a konyhasót nem mertem, az eléggé csíp.
→ válasz erre
2013 02 05. 14:22
@b_judyt: nagyon köszönöm

→ válasz erre
Összes hozzászólás (6) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó