Nem a baba étrendjétől függ, hogy kialakul-e a cöliákia!

Régebben minden anyát óvva intettek attól, hogy egyéves kor előtt glutént adjanak a gyereküknek, nem olyan régen pedig már négyhónapos kortól ajánlgatni kezdték. Bár a cöliákia kialakulásra szempontjából mindegy, melyik iskolát követjük, az egyik mégis előnyösebb a baba egészségére!

A New England Journal of Medicine című lapban közzétett tanulmány szerint sem a szoptatás, sem a glutén minél későbbi bevezetése a baba étrendjébe nem csökkenti a cöliákia kialakulásának a kockázatát. 

Tudj meg többet a cöliákiáról!

Erről is többet olvashatsz a Babanet Rendelő rovatában, ahol az olvasói kérdésekre szakemberek válaszoltak!

Amint arról a tanulmány egyik szerzője, dr. Alessio Fasano, a MassGeneral Gyermekkórház munkatársa beszámolt, mindez nem jelenti azt, hogy a szoptatás ne lenne fontos, csupán – az eddigi vélekedéssel ellentétben – az derült ki, hogy a cöliákia ellen nem nyújt védelmet, azt ugyanis, amint ez a mostani tanulmányból kiderült, egyedül a genetika befolyásolja. A kutatások kimutatták, hogy a cöliákia hátterében mely gének állhatnak, és ha ezekből két példány is megtalálható valakiben, annál az autoimmun-betegség kialakulásának kockázata drámaian megnő. 

Az egyik vizsgálat során több mint 700 olasz csecsemőt kísértek figyelemmel, akiknek a közvetlen családtagjai között előfordult ilyen típusú lisztérzékenység, majd két csoportra osztották őket, és az egyik tagjainál hat hónapos koruktól, a másik tagjainál viszont csak egyéves koruk után vezették be a glutént az étrendjükbe. Ezután még öt éven át követték őket a szakemberek, és megállapították, hogy a cöliákia kialakulására semmilyen befolyással nem volt az, hogy ki mikor kapott először gluténtartalmú ételt, bár a későbbi bevezetés a betegség későbbi jelentkezését eredményezte, ami szintén fontos lehet a gyermek egészsége szempontjából.

Mindebből az következik, hogy a glutén bevezetésével érdemes minél tovább várni, mert ha a cöliákiától nem feltétlenül védjük meg ezáltal gyermekünket, a betegség kialakulását késleltethetjük. A szoptatásról ugyanakkor az derült ki, hogy semmi hatása nincs arra, hogy kialakul-e a betegség, a géneknek viszont annál több.

Dr. Ivor Hill gyermek-gasztroenterológus nem lepődött meg a vizsgálat eredményein, a szülőknek pedig azt javasolja, hogy ahol a családban már előfordult ez a betegség, ott érdemes tesztelni a gyereket, hogy megtalálható-e benne a betegséget előidéző gén. Ez ugyan egy nagyon drága teszt, de az eredmény biztosan megmondja, tartózkodnia kell-e a gyermeknek a gluténtől élete hátralevő részében, vagy nem.

Gondot jelent, hogy mit egyen a baba?

Próbáld ki Babaétrend Kalkulátorunkat, ahol a lehető legnagyobb odafigyeléssel állítottuk össze az egyes életkorokban már fogyasztható ételek listáját! Egy gombnyomással a baba korának megfelelő, egész napra szóló teljes menüsort kaphatsz!

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a fenti tanulmány eredményei csupán a cöliákia nevű autoimmun-betegségre vonatkoznak, a nem autoimmun típusú lisztérzékenységre nem. Ez utóbbi hasonló tüneteket produkálhat, de nem okoz károsodást a vékonybélben.

Babanet / Medipress , 2014. október 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?

	
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó