Nem lehet elég korán kezdeni - 3 hónapos kortól a víz alatt

Miért jó a babaúszás? Milyen pozitív hatásai vannak? Hogyan kell elképzelni? Hogyan készítsük fel rá kisbabánkat? Igyekeztem a kérdésekre válaszolva összefoglalni a babaúszással kapcsolatos tapasztalataimat.

Nem lehet elég korán kezdeni - 3 hónapos kortól a víz alatt

A babaúszás közös program a családnak, ami, amellett, hogy jó móka, fejleszti a piciket, valamint lehetőséget ad arra, hogy a család megismerhesse a legújabb családtag rejtett képességeit. A csecsemők veleszületett reflexe a búvárreflex, ami által biztonságban vihetők víz alá. Amint vízbe ér az arcuk és a szájuk, a légző-mozgások egyből leállnak és beindulnak az elemi mozgásminták: a víz alatt úszásszerű mozgást végeznek.

A babaúszás 3 hónapos kortól ajánlott és érdemes hamar elkezdeni, mert a búvárreflex 6-9 hónapos kor között felülíródik, ahogy a baba fejlődik. Az úszás során nő a picik ellenálló képessége, mozgásfejlődésük jobb minőségű lehet, valamint beilleszkedési képességük is fejlődik.

Általában az órákat meg lehet tekinteni, mielőtt belevetnénk magunkat és babánkat a habokba. Így felkészülhetünk rá, milyen egy ilyen óra, elmondják, mit vigyünk magunkkal (orvosi igazolás, fürdőnadrág, fürdőpelus, a szülőnek úszósapka, törölköző, fülpiszkáló, hogy a baba fülét szárazra lehessen törölni stb.). Hogy a gyermeket se érje túl hirtelen az új tevékenység, javasolni szokták, hogy az esti fürdetések alkalmával ismertessük meg őket a vízzel. Ennek menetét az oktatók pontosan ismertetik a szülőkkel még az első alkalom előtt.

Egyéb technikai tudnivaló, hogy egy-egy alkalom kb. 45 percet vesz igénybe, plusz az átöltözés és a szárítkozás, vissza öltözés. Ha van lehetőségünk, közelebbi uszodát válasszunk, nehogy addigra fáradjon el a pici, mire odaérkezünk. Sokszor egy helyen, esetleg egyúttal azonos időpontban tartják a kisebbeknek és a nagyobb gyermekeknek a foglalkozásokat sokat segítve ezzel a többgyermekes szülőknek.

Az elején kicsit izgultunk, de nagyon élveztük ezeket az alkalmakat. Mindig nagyon rugalmasan kezelték a babákat. Ha valamelyiküknek épp nem tetszett az úszkálás, más feladatot vagy játékot mutattak neki. A szülők végig a kicsikkel maradnak, ők csinálják velük a feladatokat. Nincs sietség, nincs teljesítmény kényszer. Amíg a baba megismerkedik a vízzel, addig a szülők még jobban megismerhetik gyermeküket.

 

Széles Júlia , 2017. augusztus 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó